Nalewka z orzecha włoskiego. Jak zrobić domowy napój na problemy żołądkowe?
Nalewka z orzecha włoskiego fantastycznie zadziała na wszelkiego rodzaju problemy żołądkowe, ale nie tylko. W naprawdę przystępny sposób przygotujesz zdrowotną esencję, która zdecydowanie lepiej zadziała, niż niejeden apteczny preparat. Jeśli chcesz stworzyć nalewkę z orzecha włoskiego, lepiej sprawdź, jakie owoce wziąć pod uwagę.
17.09.2020 11:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nalewka z orzecha włoskiego to pomysł na naprawdę zdrowy oraz leczniczy napój, który z powodzeniem zastąpi niektóre chemiczne środki przeciwbólowe. Pamiętaj, że chcąc przygotować nalewkę, potrzebujesz owoców orzecha włoskiego, które wykazują wiele cennych właściwości. Dlaczego warto stworzyć podobną nalewkę z orzecha włoskiego? Po odpowiedź zajrzyj niżej.
Nalewka z orzecha włoskiego – jakie posiada właściwości?
Orzech włoski jest znany ze swoich szerokich właściwości leczniczych i zdrowotnych, dlatego tak chętnie i często wykorzystywany jest w ludowej medycynie. Zawiera w sobie witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe, a także sterole roślinne, kwas fenolowy oraz elagowy – odpowiedzialny za działanie przeciwnowotworowe. Na co pomaga nalewka z orzecha włoskiego? Biorąc pod uwagę wszystkie zalety orzechów, można wyróżnić przede wszystkim:
- łagodzenie dolegliwości żołądkowych;
- obniżenie ciśnienia;
- obniżenie poziomu cholesterolu;
- działanie bakteriobójcze, grzybobójcze;
- wzmocnienie układu nerwowego;
- korzystne wpływanie na cerę i włosy;
- pomaganie przy problemach z przewodem pokarmowym.
Nalewka z orzecha włoskiego – proste przepisy
Wariant I
- Przekrój na ćwiartki około 10 niedojrzałych zielonych orzechów włoskich.
- Następnie wrzuć je wszystkie do słoja i zasyp połową szklanki cukru.
- Po 2 tygodniach dodaj 0,5 litra wódki.
- Odczekaj kolejne 3-4 tygodnie i odcedź.
Wariant II
- Pokrój 10 zielonych orzechów na drobne cząstki.
- Dodaj 0,5 litra żytniej wódki.
- Następnie wrzuć kilka goździków, laskę cynamonu i 200 g brązowego cukru.
- Odstaw na 4 tygodnie, ale od czasu do czasu potrząsaj słoikiem.
- Na koniec przefiltruj i odstaw do leżakowania na kilka miesięcy.
Nalewka z orzecha włoskiego – jak ją pić i jakie owoce wybrać?
Nalewkę z orzecha włoskiego pij w zależności od potrzeb i problemów z żołądkiem – 2-3 razy dziennie po kilkadziesiąt kropli nalanych na cukier albo rozpuszczonych w ciepłej wodzie. Do przygotowania nalewki z orzechów włoskich potrzebujesz niedojrzałych owoców, które powinny być duże, ale łatwe do krojenia. Chcąc przygotować specyfik, lepiej załóż rękawiczki ochronne, bo owoce brudzą dłonie.