GotowaniePrzepisyNalewka z orzecha włoskiego. Jak zrobić domowy napój na problemy żołądkowe?

Nalewka z orzecha włoskiego. Jak zrobić domowy napój na problemy żołądkowe?

Nalewka z orzecha włoskiego fantastycznie zadziała na wszelkiego rodzaju problemy żołądkowe, ale nie tylko. W naprawdę przystępny sposób przygotujesz zdrowotną esencję, która zdecydowanie lepiej zadziała, niż niejeden apteczny preparat. Jeśli chcesz stworzyć nalewkę z orzecha włoskiego, lepiej sprawdź, jakie owoce wziąć pod uwagę.

Nalewka z orzecha włoskiego to specyfik idealny na problemy z żołądkiem.
Nalewka z orzecha włoskiego to specyfik idealny na problemy z żołądkiem.
Źródło zdjęć: © 123RF

17.09.2020 11:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nalewka z orzecha włoskiego to pomysł na naprawdę zdrowy oraz leczniczy napój, który z powodzeniem zastąpi niektóre chemiczne środki przeciwbólowe. Pamiętaj, że chcąc przygotować nalewkę, potrzebujesz owoców orzecha włoskiego, które wykazują wiele cennych właściwości. Dlaczego warto stworzyć podobną nalewkę z orzecha włoskiego? Po odpowiedź zajrzyj niżej.

Nalewka z orzecha włoskiego – jakie posiada właściwości?

Orzech włoski jest znany ze swoich szerokich właściwości leczniczych i zdrowotnych, dlatego tak chętnie i często wykorzystywany jest w ludowej medycynie. Zawiera w sobie witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe, a także sterole roślinne, kwas fenolowy oraz elagowy – odpowiedzialny za działanie przeciwnowotworowe. Na co pomaga nalewka z orzecha włoskiego? Biorąc pod uwagę wszystkie zalety orzechów, można wyróżnić przede wszystkim:

Nalewka z orzecha włoskiego – proste przepisy

Wariant I

  1. Przekrój na ćwiartki około 10 niedojrzałych zielonych orzechów włoskich.
  2. Następnie wrzuć je wszystkie do słoja i zasyp połową szklanki cukru.
  3. Po 2 tygodniach dodaj 0,5 litra wódki.
  4. Odczekaj kolejne 3-4 tygodnie i odcedź.

Wariant II

  1. Pokrój 10 zielonych orzechów na drobne cząstki.
  2. Dodaj 0,5 litra żytniej wódki.
  3. Następnie wrzuć kilka goździków, laskę cynamonu i 200 g brązowego cukru.
  4. Odstaw na 4 tygodnie, ale od czasu do czasu potrząsaj słoikiem.
  5. Na koniec przefiltruj i odstaw do leżakowania na kilka miesięcy.

Nalewka z orzecha włoskiego – jak ją pić i jakie owoce wybrać?

Nalewkę z orzecha włoskiego pij w zależności od potrzeb i problemów z żołądkiem – 2-3 razy dziennie po kilkadziesiąt kropli nalanych na cukier albo rozpuszczonych w ciepłej wodzie. Do przygotowania nalewki z orzechów włoskich potrzebujesz niedojrzałych owoców, które powinny być duże, ale łatwe do krojenia. Chcąc przygotować specyfik, lepiej załóż rękawiczki ochronne, bo owoce brudzą dłonie.

Źródło artykułu:WP Kobieta
nalewka przepisorzechy włoskiespiżarnia
Komentarze (8)