Nalewka ze śliwek. Jak zrobić jesienny napój pełen śliwkowej słodyczy?
Śliwki, w szczególności węgierki, kojarzą się z jesienią. W związku z tym warto wykorzystać ich niezwykły smak do domowej roboty nalewki, która podbije podniebienia nawet najbardziej wytrawnym znawcom trunków. Do prostej w przygotowaniu ratafii warto wykorzystać różne rodzaje śliwek, aby stworzyć wiele ciekawych kompozycji. Jaki przepis na nalewkę ze śliwek wybierzesz?
15.09.2020 | aktual.: 01.03.2022 13:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nalewka ze śliwek posmakuje każdemu, a przy tym nie jest w ogóle trudna do wykonania. Poznałaś na pewno wiele ciekawych i intrygujących trunków na jesień, ale warto wprowadzić do swojej spiżarni także tę na bazie przepysznych śliwek. Koniecznie skorzystaj z poniższych przepisów, aby zasmakować nalewki ze śliwek.
Nalewka ze śliwek – dlaczego warto o niej pomyśleć?
Owoce śliwki są bogate w wiele cennych właściwości, które warto wykorzystać na co dzień. Nalewka ze śliwek pomoże w trawieniu, ochronie przed wolnymi rodnikami, co jednocześnie przekłada się na polepszenie samopoczucia. Jesień sprzyja zaopatrzeniu się w smaczne śliwki, które warto mieć w kuchni. Owoce te zawierają w sobie bardzo dużo błonnika, dzięki czemu oczyszczają organizm.
Nalewka ze śliwek – klasyczny wariant
Składniki:
- 1 kg śliwek;
- 0,7 litra wódki albo spirytusu;
- cukier.
Przygotowanie:
- Przygotuj duży słoik o pojemności 4 litrów.
- Umyj i wydryluj śliwki, które przekroisz na pół.
- Do słoika wrzuć owoce z kilkoma pestkami i zalej wszystko alkoholem.
- Odstaw słoik na 4 tygodnie.
- Po tym czasie zlej wódkę i dodaj do owoców cukier – tyle, aby całkiem przykryć śliwki.
- Po puszczeniu przez owoce soku, wymieszaj je z wcześniej przygotowanym alkoholem.
Nalewka ze śliwek – przepis z węgierkami
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek;
- 0,5 litra wódki;
- 0,5 litra spirytusu;
- 2 szklanki cukru.
Przygotowanie:
- Umyte i przekrojone śliwki pozbaw pestek – tak przygotowane wsyp do dużego słoika.
- Zalej owoce wódką i spirytusem – odstaw na 5 tygodni, ale co kilka dni potrząsaj słoikiem.
- Po tym czasie dosyp cukier i ponownie potrząśnij.
- Odstaw mieszankę na 4 tygodnie.
- Przelej nalewkę przez sito, po czym rozlej do butelek.
Nalewka ze śliwek – suszone owoce
Składniki:
- 250 g suszonych śliwek bez pestek;
- 1 litr wódki;
- 250 ml spirytusu;
- 250 ml wody.
Przygotowanie:
- Do słoika dodaj śliwki i zalej owoce alkoholem (wódką i spirytusem), po czym odstaw na 4 tygodnie.
- Przelej płyn z owoców do innego naczynia, aby się sklarował.
- Po kilku dniach połącz go z wcześniej powstałą mieszanką i rozlej do butelek.