Grzyb szatan. Jak go odróżnić od borowika i koźlarza? Zapoznaj się z najważniejszymi cechami
Grzyb szatan to spopularyzowana nazwa goryczaka żółciowego. Nie jest on trujący, ale jednocześnie pozostaje niejadalny – choć nie powoduje śmiertelnego zatrucia, może przyczynić się do kłopotów żołądkowych i nie tylko. Grzyb szatan jest łudząco podobny do powszechnego borowika albo koźlarza, dlatego warto wiedzieć więcej na temat jego charakterystycznych cech.
07.10.2020 11:41
Warto pamiętać, że potoczne określenie "szatan" na gatunek grzyba dotyczy wyłącznie bardzo trującego i rzadko występującego w Polsce borowika szatańskiego. Goryczak żółciowy to zupełnie inny grzyb, ale powszechnie przyjęło się dla niego taką nazwę, co może wynikać z pewnej niewiedzy grzybiarzy. Jak w takim razie rozróżnić grzyba szatana od innych?
Grzyb szatan – jak wygląda goryczak żółciowy?
Jeśli chcesz uniknąć niebezpiecznej pomyłki podczas jesiennego grzybobrania, koniecznie sprawdź, jakie cechy wyróżniają goryczaka żółciowego.
Wygląd grzyba szatana:
- kapelusz – kolor jasnobrązowy albo cielistobrązowy, a jego średnica mierzy około 12 cm. U młodych grzybów szatanów kształt kapelusza jest początkowo półkolisty, potem zaś wypukły. Starsze okazy są bardziej rozpostarte;
- trzon – sięga 14 cm, a jego grubość waha się pomiędzy 2 a 3 cm. Kolor jest jaśniejszy od kapelusza, młodsze okazy mają beczułkowaty kształt, po czym stają się podobne do maczugi pokrytej siateczką;
- miąższ – ma biały kolor i nie zmienia się po uszkodzeniu grzyba, charakteryzuje się gorzkim smakiem i przyjemnym zapachem;
- rurki – łatwo można je oddzielić od miąższu, są długie z wychodzącymi porami za kapelusz.
Grzyb szatan – czy jest trujący?
Jak już zostało podane, goryczak żółciowy nie jest trujący, ale jego spożycie może wywołać nieprzyjemne konsekwencje. Gorzki smak grzyba szatana powoduje, że nie ma żadnego zastosowania w kuchni – nawet długie gotowanie nie pomaga. Objawy po zjedzeniu grzyba szatana:
Jeśli po spożyciu grzybów zauważysz niepokojące symptomy, koniecznie skontaktuj się z lekarzem pierwszego kontaktu.
Grzyb szatan – czym się różni od borowika?
Jak już wiesz, goryczak żółciowy (grzyb szatan) jest łudząco podobny do borowika szlachetnego i koźlarza. Jeśli nie masz pewności co do gatunku i rodzaju grzyba, lepiej zostaw go w lesie albo weź swój zbiór do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Pamiętaj, że grzyba szatana od borowika różni smak – goryczak jest niezwykle gorzki. Wystarczy, że dotkniesz czubkiem języka fragmentu grzyba i od razu przekonasz się, z czym masz do czynienia.