Jak gotować mrożone brokuły, by nie straciły swoich właściwości?
Właściwości prozdrowotne brokułów sprawiają, że jest to jedno z najbardziej cenionych warzyw. Niestety, jak wykazały badania naukowców z Uniwersytetu w Illinois, gdy mrożone brokuły są poddawane blanszowaniu w wysokiej temperaturze, tracą zdolność do wytwarzania związku przeciwnowotworowego (tzw. sulforafanu). Smak warzywa nie zmienia się, ale korzyści dla organizmu znacząco się zmniejszają.
27.08.2013 | aktual.: 05.08.2014 09:42
Właściwości prozdrowotne brokułów sprawiają, że jest to jedno z najbardziej cenionych warzyw. Niestety, jak wykazały badania naukowców z Uniwersytetu w Illinois, gdy mrożone brokuły są poddawane blanszowaniu w wysokiej temperaturze, tracą zdolność do wytwarzania związku przeciwnowotworowego (tzw. sulforafanu). Smak warzywa nie zmienia się, ale korzyści dla organizmu znacząco się zmniejszają.
Jeśli do przygotowania posiłków używasz mrożonych brokułów, a nie chcesz stracić ich cennych właściwości antynowotworowych, nie przedłużaj procesu blanszowania. Gdy warzywa są poddawane działaniu wysokiej temperatury przez długi czas, enzym myrozynaza ulega zniszczeniu, a z nim możliwość produkcji sulforafanu. Blanszuj brokuły w temperaturze 76 stopni Celsjusza (dotychczas zalecano 86 stopni Celsjusza), a wszystkie właściwości prozdrowotne tego warzywa zostaną zachowane.
Aby zapewnić sobie lepsze trawienie brokułów, spożywaj je z wasabi, czarną rzodkiewką lub musztardą.