Jak zrobić lazanię?
Jeśli nie wiesz, co przygotować na drugie danie albo na kolację, ten przepis jest stworzony dla ciebie. Jest niewiele osób, które nie lubią lazanii, dlatego możesz być prawie pewna, że twoje danie przypadnie wszystkim do gustu. Jest bardzo pachnące i natychmiast przyciągnie domowników do kuchni.
29.09.2010 | aktual.: 29.09.2010 11:42
Przygotuj:
- 10 płatów makaronu do lazanii
- pół kilograma mięsa mielonego
- cebulę
- ząbek czosnku
- puszkę pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 10 dag żółtego sera
- bazylię
- oregano
- sól, pieprz
- 5 łyżek mąki
- łyżkę masła
- ¾ szklanki mleka
- gałkę muszkatołową
Lazania to naprawdę nic skomplikowanego. Zacznij od mięsa mielonego. Włóż je na patelnię i dodaj posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 2
Teraz przyszła kolej na warzywa. Na patelnię wrzuć pomidory i podduś je. Następnie dodaj oregano, bazylię, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Do mieszanki musisz teraz włożyć przysmażone mięso.
Krok 3
Pora na sos do lazanii. Żeby go przygotować musisz zmiksować mleko z masłem, mąką i gałką.
Krok 4
Wszystkie składniki lazanii są już gotowe. Teraz trzeba je ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Powinnaś wkładać na przemian płaty makaronu i mięso. Każdą warstwę musisz posypać żółtym serem i podlać sosem.
Krok 5
Lazanię zapiekamy 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 6
Jak zrobić lazanię? Teraz już wiesz. Pamiętaj, że makaronu do lazanii nie trzeba podgotowywać, ale jeśli chcesz możesz to zrobić.