GotowaniePrzepisyKuchenne sposoby na jesienną chandrę

Kuchenne sposoby na jesienną chandrę

Kuchenne sposoby na jesienną chandrę
26.09.2006 15:27, aktualizacja: 29.06.2010 14:19

Jesienią świat wydaje się szary i ponury
a my czujemy się, jakby ktoś zabrał nam przynajmniej połowę życiowej energii. Warto wtedy zadbać o naturalny zastrzyk witamin, który pomoże przetrwać jesienną chandrę i przygotować się
do walki z atakującymi nas przeziębieniami.

Jesienią świat wydaje się szary i ponury a my czujemy się, jakby ktoś zabrał nam przynajmniej połowę życiowej energii. Warto wtedy zadbać o naturalny zastrzyk witamin, który pomoże przetrwać jesienną chandrę i przygotować się do walki z atakującymi nas przeziębieniami.

Pomagają nie od dziś

Chociaż istniały od setek lat, miano witamin nadał im dopiero w 1911 roku polski biochemik Kazimierz Funk. Witaminy to związki organiczne, które są niezbędne do zachowania zdrowia oraz prawidłowego przebiegu wszystkich procesów metabolicznych zachodzących w tkankach organizmu. Dzięki nim nasz organizm może normalnie funkcjonować, rozwijać się i bronić przed bakteryjnymi zagrożeniami z zewnątrz. Niedobór lub brak poszczególnych witamin powoduje zaburzenia fizjologiczne nazywane hipowitaminozami (niedobór witaminy w organizmie) i awitaminozami (zupełny brak witaminy w organizmie).

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:

Witaminowe ABC

Jesień to czas, w którym o witaminach nie możemy zapomnieć. Obniżona odporność, przemęczenie i stres to prosta droga do przeziębienia czy choroby. Nie bez przyczyny lekarze zalecają preparaty witaminowe oraz dietę bogatą w warzywa i owoce. Jeśli nie przepadasz za witaminami w tej postaci, włącz do swojego codziennego menu soki owocowe i warzywne. Butelka Jednodniowego soku marchewkowego Marwit pokrywa aż 28% dziennego zapotrzebowania na wit.C! Zawarta w marchwi, najpopularniejsza chyba, witamina C działa antystresowo, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Jest również przeciwutleniaczem, a zatem opóźnia procesy starzenia się skóry. Pomarańczowy lek, ß-karoten, zwiększa odporność organizmu, poprawia wzrok i doskonale wpływa na wygląd cery – nasza twarz będzie wyglądać zdrowo i promiennie. Sok z marchwi jest również sprzymierzeńcem wszystkich odchudzających się. Po pierwsze zawiera błonnik pokarmowy, który oczyszcza organizm z toksyn, stabilizuje stężenie glukozy we krwi, obniża poziom
cholesterolu oraz korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.

Po drugie – 100 ml Jednodniowego soku marchewkowego lub Jednodniowego soku marchewkowo-selerowego Marwit to tylko 27 kcal ! Świeżo obrana marchew i seler zawierają również witaminy: B1, B2, PP, K, E oraz ważne dla zdrowia związki mineralne: sód, potas, wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk i magnez.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:

Jabłko na zdrowie!

Jeśli na myśl o soku z marchwi na Twojej twarzy pojawia się grymas, nie przejmuj się – w ładowaniu akumulatorów przed zimą i uzupełnianiu zapasu witamin pomoże Ci Surowy sok jabłkowy Marwit. Jest równie bogatym źródłem witaminy C (butelka soku pokrywa 33% dziennego zapotrzebowania organizmu), poprawia trawienie i zapobiega gromadzeniu się toksyn.

Przede wszystkim jednak ma wspaniały smak świeżych, słodkich polskich jabłek najwyższej jakości. Trochę bardziej kaloryczny niż sok marchewkowy (100 ml zawiera 47 kcal) – z pewnością nie zaszkodzi Twojej figurze. Idealny dla nerwusów, zawarty w jabłkach magnez wpływa korzystnie na równowagę nerwową.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:

Źródło artykułu:Informacja prasowa