ycipk-1ux6xa

Masło shea - właściwości i zastosowanie

Masło shea (masło karite) to uniwersalny kosmetyk z szalenie różnorodnym zastosowaniem. Zarówno upiększa, jak i wykazuje szereg zdrowotnych właściwości. Masło shea - poznaj je bliżej.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Masło shea w czystej postaci to kosmetyczny hit
Masło shea w czystej postaci to kosmetyczny hit (Shutterstock.com)
ycipk-1ux6xa

Masło shea - właściwości

Masło shea otrzymywane jest z orzechów masłosza, który rośnie na drzewach jedynie w Afryce i dojrzewa bardzo późno. Długowieczne drzewa mają w kraju pochodzenia status świętych. Masło shea nazywa się również masłem karite bądź masłem Galam i charakteryzuje je delikatny orzechowy aromat. Brązowe nasiona owoców shea składają się z tłuszczu nawet w połowie. Czyste masło shea naturalnego pochodzenia nie jest na ogół wzbogacane dodatkiem barwników czy aromatów. W kosmetyce bywa zazwyczaj zastępowane przez masło kakaowe, łatwiejsze w uprawie roślin, z których się je otrzymuje. Sprawdź także, czym jest masło cupuacu.

A jakie właściwości ma cenne masło shea? Masło karite wykazuje wysoką zawartość witaminy A, witaminy E, witaminy F. Nawilża skórę na dosyć głębokim poziomie, rozluźnia mięśnie, poprawia elastyczność naskórka i stanowi naturalny filtr przeciwsłoneczny, nie za wysoki, ale istotny w pielęgnacji skóry przed wyjściem na zewnątrz w słoneczny dzień. Warto mieć na uwadze, że wyjątkowo duża ilość tłuszczu w maśle shea wpływa na brudzenie przez nie tkanin.

ycipk-1ux6xa

Masło shea - zastosowanie

Masło shea polecane jest przede wszystkim do pielęgnacji suchej skóry oraz przesuszonych włosów, zniszczonych farbowaniem lub stylizacją na gorąco. Nadaje się do skóry wrażliwej ze względu na swoje naturalne pochodzenie. Karite skutecznie zadba o szorstki naskórek (szczególnie łokci i kolan), wysuszony po kąpieli słonecznej, spękane wargi, pękającą skórę stóp.

Masło shea na twarz warto zastosować zarówno na dzień, jak i na noc i obserwować poprawę stanu suchej skóry. Używa się go do kremów do twarzy, balsamów i maseł do ciała, preparatów na podrażnienia, olejków do masażu, pomadek do ust, kosmetyków do mycia ciała, które wysuszają naskórek znacznie mniej niż tradycyjne mydła i żele po prysznic. Masło shea do włosów to głównie dodatek karite do szamponów, odżywek oraz masek do kosmyków słabych czy kręconych, które działają nawilżająco, nabłyszczająco oraz regenerująco.

*Szampony, odżywki czy maski do włosów z dodatkiem masła shea znajdziesz już teraz na WP radarOkazji. *

ycipk-1ux6xa

Poza celami kosmetycznymi masło karite wykorzystywane jest przy produkcji drewnianych mebli oraz instrumentów muzycznych (jako impregnat), jako biomasa (wysokie wartości energetyczne) i półprodukt do wyrobu artykułów spożywczych z czekolady.

Masło shea - gdzie kupić?

Masło shea jest niezwykle popularne zarówno jako składnik wspomagający w kosmetykach, jak i w czystej postaci. To cudowne remedium na skórę, usta czy włosy występuje w wersjach rafinowanej (z dłuższą datą przydatności do spożycia i bezzapachowe) oraz nierafinowanej (produkcja ręczna w stosunkowo niskiej temperaturze; efekt jest bardziej naturalne, lecz możliwe są reakcje alergiczne). Gdzie kupić masło shea? Z pomocą przychodzą drogerie stacjonarne i internetowe, gdzie asortyment kosmetyków z dodatkiem masła karite jest naprawdę spory, a cena nie jest wysoka.

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-1ux6xa

ycipk-1ux6xa
ycipk-1ux6xa