LudzieNie jedz przy nadciśnieniu. Lekarze ostrzegają

Nie jedz przy nadciśnieniu. Lekarze ostrzegają

Właściwa dieta u osób, które cierpią na nadciśnienie, jest niezwykle ważna. Czego unikać? Okazuje się, że przy tej przypadłości nie każde owoce i warzywa są wskazane. Oto zalecenia Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej i NFZ.

Ogórki
Ogórki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.12.2024 | aktual.: 05.12.2024 13:36

Owoce i warzywa są ważnym składnikiem naszej diety. Niestety istnieją pewne przypadłości, przy których wybranych produktów lepiej jest unikać. Na co powinny uważać osoby, u których stwierdzono nadciśnienie tętnicze? Nie od dziś wiadomo, że przy tym schorzeniu bardzo ważne jest odpowiednie odżywianie.

"Fałszywi przyjaciele". Jeżeli masz nadciśnienie, unikaj tych produktów

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej oraz NFZ ma pewne zalecenia, dotyczące diety osób chorych na nadciśnienie tętnicze. Okazuje się, że przy tym schorzeniu lepiej jest unikać kiszonych oraz konserwowanych warzyw jak np. ogórki czy kapusta. Niewskazane są też warzywa z dodatkiem zasmażek oraz tłustych sosów. Kiszonki zawierają dużo soli, której spożywanie przy nadciśnieniu jest szkodliwe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co się tyczy owoców, eksperci nie polecają dla osób z wysokim ciśnieniem tych kandyzowanych oraz w syropach i zalewach. Z jakiego powodu? Jak można się domyślić, chodzi o dużą zawartość cukru, czyli kolejnego produktu niewskazanego przy problemach z wysokim ciśnieniem.

Dieta a nadciśnienie. Co zalecają specjaliści?

Istnieją pewne produkty, których spożywanie może pomóc obniżyć zbyt wysokie ciśnienie. O czym konkretnie mowa? Szukajmy produktów, które są cennymi źródłami potasu, obniżającego ciśnienie. Potas zawierają np. suszone morele, migdały, kakao, ale też awokado, banany, pomidory, ziemniaki, soja oraz soczewice. W mniejszej ilości potas posiadają też otręby pszenne.

Pamiętajmy, że powinniśmy jeść przynajmniej 400 gramów owoców i warzyw dziennie. Specjaliści szacują, że warzywa powinny stanowić 3/4 wspomnianej porcji, a owoce - 1/4. Świeże warzywa i owoce, oprócz potasu, dostarczają nam innych cennych składników odżywczych, jak błonnik, flawonoidy oraz azotany.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
zdrowienadciśnieniedieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (5)