Jedz węglowodany
Istnieje wiele diet bezwęglowodanowych, gdzie surowo zabroniona jest chociażby kromka chleba. Jemy więc samo mięso, sery i warzywa. A popularna w ostatnich miesiącach dieta proteinowa składa się niemal wyłącznie z białka. Mało kto jednak jest w stanie na dłuższą metę zajadać się głównie mięsem. Poza tym taka dieta jest ciężkostrawna, monotonna i dość uboga w składniki odżywcze.
Naukowcy doszli do wniosku, że wbrew pozorom węglowodany mogą przyczyniać się do spadku wagi. Z raportu amerykańskich badaczy opublikowanego w "Annals of Internal Medicine" wynika, że osoby, które jedzą węglowodany w umiarkowanych ilościach chudną średnio o 2,5 kilograma więcej niż Ci, którzy stosują diety proteinowe. Nie rezygnuj więc z węglowodanów, ale jedz je w rozsądnych ilościach i wybieraj te zdrowe: razowy makaron, razowy chleb, brązowy ryż, kasze, czy owsiankę. Dostarczają energii i składników odżywczych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania.