Trwa ładowanie...

Olej tamanu. Czy znasz ten niewiarygodny składnik? Pozbędziesz się dzięki niemu wielu niedoskonałości

Olej tamanu brzmi bardzo tajemniczo, ale tak naprawdę znany jest od wielu wieków. Może być zastosowany jako ochrona przeciwsłoneczna, a także jako preparat na trądzik czy inne zmiany skórne. Olej tamanu jest znacznie mniej znany od innych podobnych środków, ale warto zwrócić na niego szczególną uwagę.

Share
Olej tamanu nie jest jeszcze tak znany, jak inne podobne kosmetyki.
Olej tamanu nie jest jeszcze tak znany, jak inne podobne kosmetyki.Źródło: Pexels
d3xw4e6

Poszukując naturalnych kosmetyków, dobrze rozpocząć poszukiwanie oleju tamanu, który świetnie wygładza zmarszczki, a potrzebnych jest zaledwie kilka jego kropli. Jeśli marzysz o gładkiej i promiennej cerze, powinnaś zwrócić szczególną uwagę na ten ciekawy, choć niepopularny kosmetyk. Już po kilku użyciach olej tamanu zdziała prawdziwe cuda.

Olej tamanu – czym właściwie jest?

Olej tamanu to naturalny olej pozyskiwany z orzechów drzewa tamanu, który rośnie głównie w Indiach oraz na Madagaskarze. Zarówno olej, jak i drzewo posiadają bardzo wiele cennych właściwości, które wykorzystywane były już przez ludy pierwotne. Z oleju tamanu wytwarzane są naturalne leki. Olej charakteryzuje się lekko żywicznym kolorem, a jego zapach przypomina płynną przyprawę do zup. Bardzo szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy na skórze.

Olej tamanu – jakie właściwości wykazuje?

Jak już wiesz, olej tamanu doskonale wpływa na stan skóry. Bardzo dobrze nawilża, działa przeciwzapalnie, znacznie zmniejsza opuchliznę, regeneruje oraz wpływa przeciwbólowo. Oprócz tego olej tamanu świetnie przeciwdziała rozwojowi bakterii czy wolnych rodników. Olej zawiera w sobie naturalne flawonoidy, kwas kalofillowy (dopowiadający za działanie antybakteryjne), nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, kwas linolowy i kwas oleinowy – wszystkie cenne składniki wspaniale pozytywnie oddziałują na kondycję cery.

d3xw4e6

Olej tamanu – kto może z niego skorzystać?

Tak naprawdę olej tamanu polecany jest przy wielu rodzajach cery. Reguluje wydzielanie sebum, więc posiadaczki cery tłustej będą zachwycone rezultatami, a właścicielki cery suchej ucieszą się z dogłębnego nawilżenia. Olej tamanu dodatkowo znacznie zmniejsza blizny i rozstępy oraz przyspiesza regenerację skóry. W przypadku cery dojrzałej odbudowuje naskórek i chroni przed promieniami słonecznymi.

Olej tamanu – jak najlepiej z niego korzystać?

Powszechnym sposobem na skorzystanie z oleju tamanu jest jego aplikacja bezpośrednio na skórę. Możesz także wetrzeć go w skalp, jeśli zależy ci na wzmocnieniu włosów i pozbyciu się łupieżu. Równie świetnie zadziała jako dodatek do kremów czy maseczek albo do ulubionej glinki. Olej tamanu to produkt, który dzięki swojej uniwersalności sprzyja wzbogaceniu codziennej pielęgnacji.

Oczyszczające działanie buraka. Pomaga w walce z trądzikiem

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3xw4e6

Podziel się opinią

Share
d3xw4e6
d3xw4e6