FitnessOwoc granatu pomaga zapobiegać demencji

Owoc granatu pomaga zapobiegać demencji

Punikalagina, naturalny przeciwutleniacz zawarty w granatach pomaga spowolnić rozwój demencji i złagodzić stany zapalne towarzyszące chorobie stawów oraz chorobie Parkinsona - wykazały badania, które publikuje pismo "Molecular Nutrition & Food Research".

25.08.2014 | aktual.: 31.10.2018 13:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Punikalagina, naturalny przeciwutleniacz zawarty w granatach pomaga spowolnić rozwój demencji i złagodzić stany zapalne towarzyszące chorobie stawów oraz chorobie Parkinsona - wykazały badania, które publikuje pismo "Molecular Nutrition & Food Research".

Wniosek ten jest wynikiem dwuletniego projektu badawczego prowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Huddersfield w Wielkiej Brytanii i Uniwersytetu we Fryburgu w Niemczech, którzy testowali działanie punikalaginy na komórki nerwowe wyizolowane z mózgów szczurów laboratoryjnych.

Punikalagina jest polifenolem, który ma potencjał leczniczy - przekonuje autor badań dr Olumayokun Olajide. Związek ten hamuje proces zapalny w komórkach mikrogleju (nieneuronalnych komórkach ośrodkowego układu nerwowego, biorących udział w odpowiedzi immunologicznej). Mikroglej jest pierwszą linią obrony w procesie rozwoju chorób mózgu. Jego komórki, które ulegają wówczas aktywacji, naprawiają uszkodzenia w neuronach oraz usuwają martwe komórki nerwowe.

- Choć nie wiadomo, ile granatów powinniśmy spożywać, by ich działanie było skuteczne, jasne jest, że ich regularna konsumpcja niesie ze sobą wiele korzyści dla zdrowia - mówi badacz.

Najwięcej przeciwutleniaczy zawiera jednak skórka granatu, nie jego wnętrze. Naukowcy zamierzają wykorzystać zdobytą wiedzę w pracach nad nowymi lekami hamującymi rozwój stanów zapalnych.
(PAP)/koc/jjj

Źródło artykułu:PAP
Komentarze (23)