WP
WP
Zamieszczone na stronach internetowych portalu WP.PL materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie, chronionych przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez WP.PL na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
Fit

Owoc granatu pomaga zapobiegać demencji

Punikalagina, naturalny przeciwutleniacz zawarty w granatach pomaga spowolnić rozwój demencji i złagodzić stany zapalne towarzyszące chorobie stawów oraz chorobie Parkinsona - wykazały badania, które publikuje pismo "Molecular Nutrition & Food Research".
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
WP

Punikalagina, naturalny przeciwutleniacz zawarty w granatach pomaga spowolnić rozwój demencji i złagodzić stany zapalne towarzyszące chorobie stawów oraz chorobie Parkinsona - wykazały badania, które publikuje pismo "Molecular Nutrition & Food Research".

Wniosek ten jest wynikiem dwuletniego projektu badawczego prowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Huddersfield w Wielkiej Brytanii i Uniwersytetu we Fryburgu w Niemczech, którzy testowali działanie punikalaginy na komórki nerwowe wyizolowane z mózgów szczurów laboratoryjnych.

Punikalagina jest polifenolem, który ma potencjał leczniczy - przekonuje autor badań dr Olumayokun Olajide. Związek ten hamuje proces zapalny w komórkach mikrogleju (nieneuronalnych komórkach ośrodkowego układu nerwowego, biorących udział w odpowiedzi immunologicznej). Mikroglej jest pierwszą linią obrony w procesie rozwoju chorób mózgu. Jego komórki, które ulegają wówczas aktywacji, naprawiają uszkodzenia w neuronach oraz usuwają martwe komórki nerwowe.

WP

- Choć nie wiadomo, ile granatów powinniśmy spożywać, by ich działanie było skuteczne, jasne jest, że ich regularna konsumpcja niesie ze sobą wiele korzyści dla zdrowia - mówi badacz.

Najwięcej przeciwutleniaczy zawiera jednak skórka granatu, nie jego wnętrze. Naukowcy zamierzają wykorzystać zdobytą wiedzę w pracach nad nowymi lekami hamującymi rozwój stanów zapalnych.
(PAP)/koc/jjj

Polub WP Kobieta
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP