Ozorki wieprzowe
Nieraz słyszałaś rozmowę na temat jedzenia ozorków. Rozmowę, która przyprawiała cię o mdłości, choć nie miałaś okazji ich spróbować? Ta tradycyjna potrawa kuchni polskiej, jedzona jest także w innych krajach i posiada zarazem grono zagorzałych zwolenników jak i przeciwników. Zanim zdążysz ją skrytykować, spróbuj, korzystając z naszego przepisu, samodzielnie przyrządzić ją w domu.
28.07.2011 | aktual.: 29.07.2011 01:20
Potrawy z podrobów
Istnieje wiele sposobów na przyrządzanie potraw z podrobów. Najważniejsze, by były świeże, gdyż jest to mięso, które ze względu na dużą zawartość krwi i enzymów, bardzo szybko ulega rozkładowi i może być przyczyną zatruć pokarmowych. Trudno wskazać osobę, która choć raz nie skusiła się na wątróbkę z pieczarkami, która znakomicie uzupełnia niedobór magnezu w organizmie i jest polecana szczególnie osobom chorym na anemię. Wśród miłośników wykwintnych dań krążą także proste i dające nieokreśloną przyjemność przepisy na ozorki. Wszystkie rodzaje podrobów to także nieocenione źródło wysokowartościowego białka, dlatego powinny być spożywane przez osoby dbające o kondycję swoich mięśni.
Podroby spożywane mogą być na różne sposoby, stąd serwowane są zarówno jako dania główne, dodatki, ale także jako przekąski. Dzieje się tak ze względu na dużą różnorodność ich obróbki. Niektóre podroby bowiem są spożywane na surowo, po usmażeniu, uduszeniu lub też panierowaniu. Jedną ze smaczniejszych potraw są ozorki wieprzowe w sosie musztardowym.
Przepis na ozorki wieprzowe
- 8 sztuk ozorków wieprzowych,
- 3 łyżeczki musztardy dijon,
- 3 duże cebule,
- włoszczyzna,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 8 dag masła,
- śmietana 18% tłuszczu,
- sól,
- pieprz.
Ozorki należy gotować wraz z dodatkiem włoszczyzny i soli przez około 2 godziny, aż staną się miękkie. Po upływie tego czasu ozorki należy wyjąć i obrać ze skórki.
Surową cebulę trzeba obrać i zrumienić na maśle.
Ozorki ponownie powinny znaleźć się w wywarze, do którego dodać należy 3 łyżki musztardy, podsmażoną na maśle cebulę oraz świeżo zmielony pieprz.
W celu uzyskania konsystencji sosu musztardowego trzeba otrzymany wywar zaprawić śmietaną z dodatkiem mąki i odrobiny wody.
Przed podaniem ozorki powinny zostać pokrojone w poprzeczne plastry.
Smacznego!