GotowaniePrzepisyPolacy zajadają się tą rybą. Pełna dioksyn i metali ciężkich

Polacy zajadają się tą rybą. Pełna dioksyn i metali ciężkich

Ryby to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych i powinniśmy włączać je do naszego jadłospisu. Mimo to istnieją gatunki, których lepiej nie wybierać podczas zakupów. Ich mięso jest poważnie zanieczyszczone toksynami i metalami ciężkimi.

Łosoś atlantycki często pochodzi z hodowli fermowych
Łosoś atlantycki często pochodzi z hodowli fermowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ryby powinny być stałą częścią naszej diety. Są o wiele zdrowsze niż mięso, zwłaszcza czerwone. Wszystko dlatego, że ryby zawierają duże ilości substancji odżywczych - przede wszystkim są źródłem łatwo przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 czy witamin A, D, E oraz witamin z grupy B.

Jakich ryb nie kupować? Te gatunki są pełne toksyn

Niestety nie wszystkie gatunki ryb są dla nas odpowiednie. Niektóre gatunki są zanieczyszczone toksynami, rtęcią czy metalami ciężkimi. Związki te przedostają się do wód gruntowych, jezior i oceanów, a niektóre ryby przyswajają je z dużą łatwością. Których zatem unikać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panga to jeden z gatunków, który cieszy się popularnością ze względu na niską cenę, niewielką ilość ości i neutralny smak. Mimo to zdecydowanie lepiej jej nie kupować. Ryba pochodzi z azjatyckich hodowli w sztucznych akwenach. Karmiona jest często paszą nafaszerowaną antybiotykami i środkami bakteriobójczymi. Badania wykazują, że w ich mięsie regularnie są przekraczane normy toksyn i metali ciężkich. Podobnie jest też z tilapią - to gatunek, który pochodzi z Azji i z Afryki. Osiąga największe stężenie ołowiu oraz rtęci.

To jedna z ulubionych ryb Polaków. Jest bardzo niezdrowa

Tuńczyk często polecany jest osobom, które chcą schudnąć, ponieważ ma sporo białka i nie jest tłusty. Niestety ryba może mieć dużą zawartość metali ciężkich, przede wszystkim rtęci. Zdecydowanie powinny jej unikać zwłaszcza kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Łosoś hodowlany też uważany jest za jedną ze zdrowszych ryb. Owszem, zawiera on dużą ilość kwasów Omega-3, ale warto sprawdzać jego pochodzenie. Tzw. łososie "atlantyckie", popularne i chętnie wybierane w sklepach, chłoną dioksyny i metale ciężkie. Często są też dokarmiane paszą z antybiotykami.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (4)