GotowaniePrzepisyPostaw na czekoladę. Tabliczki, kremy i babeczki ze słodkiej masy

Postaw na czekoladę. Tabliczki, kremy i babeczki ze słodkiej masy

Postaw na czekoladę. Tabliczki, kremy i babeczki ze słodkiej masy
Źródło zdjęć: © 123RF
28.02.2019 13:17, aktualizacja: 01.03.2019 14:35

Ostatnie dni przed Wielkim Postem to dla wielu osób okazja do bezkarnego zajadania się ulubionymi słodyczami. Jedną z najpopularniejszych przekąsek wciąż pozostaje czekolada. Jeśli zwykle stronisz od słodyczy, raz na jakiś czas warto wybrać coś wyjątkowego.

Najlepsza belgijska czekolada o dużej zawartości masy kakaowej to nie lada atrakcja dla każdego miłośnika słodkich smaków. Połączenie słodkiej masy z nietypowymi dodatkami daje niesamowity smak, do którego chce się wracać.

Czekolada w rozmaitych odsłonach

Obok mlecznej, czarnej i białej czekolady od niedawna znajdziemy również czekoladę różową. Ten stosunkowo młody produkt jest całkowicie naturalny. Produkuje się go z rubinowych nasion kakaowca, którym gotowy produkt zawdzięcza swój kolor mogący przypominać lody truskawkowe. Jej smak jest słodko-kwaśny i przypomina nieco jagody. Do niedawna smak był owiany tajemnicą, teraz każdy może jej spróbować.

Wytrawni znawcy są w stanie poznać dobrą czekoladę na pierwszy rzut oka. Oczywiście pierwszym miejscem, na które należy zerknąć, jest jej skład – im mniej dodatkowych "polepszaczy smaku" na etykiecie, tym lepiej. Po odpakowaniu tabliczki zwróć uwagę na jej barwę. Dobra i świeża czekolada powinna mieć intensywnie brązowy kolor. Biały nalot, który może pojawić się na wierzchu tabliczki po długotrwałym przechowywaniu, to skrystalizowany tłuszcz. Jego obecność nie oznacza, że czekolada nadaje się do wyrzucenia, jednak może świadczyć o tym, że produkt nie był najlepszej jakości.

Obraz
© iStock.com

Babeczki zamiast pączków

Stylizowane na babeczki praliny zamknięte w prostym opakowaniu to doskonały materiał na prezent, który zachwyca nie tylko wykonaniem, ale również doskonałym smakiem. Połączenie owocowych aromatów i czekolady to prawdziwa uczta dla podniebienia. Trudno powstrzymać się przed tym, by nie wziąć kilku na raz.

A może krem?

Czekolada nie musi ograniczać się do formy stałej, wielu smakoszy wybiera ją w wersji półpłynnej. Jest o wiele bardziej uniwersalna, może stanowić doskonały dodatek do wielu ciast i innych deserów. Oczywiście może również być przysmakiem sama w sobie. Warto zwrócić uwagę na czekoladki łączące w sobie kremy z owoców lub na przykład kasztanów czy trufli oraz najlepszą czekoladę.

Klasyczna tabliczka w nietypowej odsłonie

Osoby, które preferują klasyczne smaki, mogą zawsze skusić się na zwykłą tabliczkę czekolady. Warto jednak poeksperymentować i znaleźć smakowy akcent, który będzie odpowiadać twojemu podniebieniu. Zamiast tabliczki z nadzieniem truskawkowym czy malinowym możesz więc wybrać czekoladę z chili lub trawą cytrynową. Jej smak z pewnością cię zaskoczy.

Źródło artykułu:WP Kobieta