Przepisy na ślimaki
Ślimak, ślimak wystaw rogi, dam ci sera na pierogi... – to powiedzenie, które towarzyszyło nam podczas każdego spotkania z mięczakiem. Niektórzy z nas nierzadko wybierali się na zbiór naszych poczciwych winniczków, jednak mało kto decydował się na ich przyrządzenie. Złapane przez nas ślimaki wędrowały do skupu i dopiero stamtąd trafiały do zagranicznych restauracji i w końcu na talerze ich klientów. Zapoznaj się z poniższym artykułem, a dowiesz się ciekawych rzeczy dotyczących jedzenia ślimaków i sposobów ich przyrządzania.
11.10.2011 | aktual.: 12.10.2011 01:20
Jedzenie ślimaków
Do dań ze ślimaków używa się zazwyczaj tych ze specjalnych hodowli. Warto już teraz zaznaczyć, że nie wszystkie gatunki nadają się do jedzenia. Hodowcy ślimaków uważają, że pochodzące od nich mięso jest znacznie bardziej kruche i smaczniejsze. Równie dobrze do przyrządzania potraw nadaje się jednak mięso żyjących w stanie naturalnym winniczków. Czy warto je jednak jeść? Okazuje się, że może być to bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Zjedzenie 100 g ślimaka winniczka dostarczy nam dużej ilości wartościowego białka i niewiele, bo tylko około 90 kcal. W obliczeniach tych należy uwzględnić także sposób przygotowania potrawy i wartość energetyczną dodanych do niej składników. Poza tym w mięsie tym znajduje się mała ilość tłuszczów, a zdecydowana większość z nich jest nienasycona. Potrawy ze ślimaków mogą również uzupełnić naszą dietę w tak niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu sole mineralne jak wapń, miedź, magnez, potas i selen. Zobacz, w jaki sposób możesz przyrządzić zebrane lub kupione ślimaki.
Przepis na ślimaki winniczki
Robienie potrawki ze ślimaka jest dość proste i warto zacząć przygodę z tymi mięczakami właśnie od tego przepisu. Ślimaki powinny być gotowane w wodzie z dodatkiem wina, ziół, liści laurowych, cebuli, a na koniec należy je okrasić masłem z czosnkiem.
Mięso to także świetnie nadaje się do pieczenia. Można je po wstępnej obróbce i zamarynowaniu w przyprawach upiec bez dodatków albo z warzywami lub makaronem.
Ślimaki sprawdzają się nie tylko jako przystawka, lecz również jako dodatek do dania głównego. Dodanie ich do farszu pierożków ravioli, kaczki, kurczaka, zupy albo sałatki urozmaici i wzbogaci smak dobrze znanych potraw.