Rozgrzewa i poprawia nastrój. Aromatyczny eliksir ze Skandynawii
Słodki i pachnący korzennymi przyprawami napój to doskonały towarzysz jesiennych i zimowych wieczorów. W Skandynawii trudno sobie wyobrazić świąteczny okres bez gloggu, czyli wina z aromatycznymi dodatkami. Podajemy go w ceramicznych kubkach o grubych ściankach. Choć w niektórych sklepach możemy znaleźć oryginalny szwedzki glogg, warto pokusić się o przygotowanie tego napoju w domu.
02.12.2017 19:39
Glogg jest popularny w całej północnej Europie od Danii po Estonię i Finlandię. Do przygotowania tego pysznego napoju będziemy potrzebować czerwonego słodkiego wina. Warto je wzmocnić odrobiną wódki. Możemy również znaleźć receptury, w których bazą jest porto lub białe wino. W wariancie bezalkoholowym wykorzystujemy soki owocowe – jabłkowy lub pomarańczowy.
Cudowny zapach i rozgrzewająca moc to zasługa dodatków. Używamy cynamonu, goździków, imbiru, anyżu oraz kardamonu. Do tego świeża skórka pomarańczy, rodzynki oraz migdały. Napój można również dosłodzić cukrem lub miodem. Na bożonarodzeniowych jarmarkach w Skandynawii, gdzie glogg leje się strumieniami, znajdziemy również wersje czekoladowe czy wytrawne.
Przygotowując glogg, możemy użyć wina nieco gorszej jakości albo takiego, które nam nie posmakowało. Z dodatkiem miodu i przypraw zmieni się w cudowny, rozgrzewający eliksir. Tak naprawdę glogg to rodzaj grzańca z większą ilością przypraw. Proporcje możemy zmieniać według własnych upodobań. Pamiętajmy też, by przygotować go dzień wcześniej. Składniki muszą się przegryźć.
Szwedzki glogg
Składniki:
- 1 l czerwonego wina
- 80 ml wódki
- 80 g cukru lub miodu
- 80 g rodzynek
- skórka obrana z 1 pomarańczy
- 20 g migdałów w słupkach
- 20 g świeżego imbiru
- 4 gwiazdki anyżu
- 2 laski cynamonu
- 10 goździków
Przygotowanie: rodzynki sparz wrzątkiem i odsącz na sicie. Pomarańczę sparz, wyszoruj i obierz ze skórki. Do rondelka wlej wino i wódkę. Dodaj przyprawy, bakalie, skórkę pomarańczową oraz cukier. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Uważaj, by nie doprowadzić płynu do wrzenia. Przykryj rondelek i odstaw na noc. Przed podaniem podgrzej.