Sałatki na śniadanie
Pożywne śniadanie jest tym, czego nam potrzeba po przebudzeniu. Co na śniadanie zaserwować całej rodzinie? Sałatka warzywna to dobry wybór. Dostarczy porcji witamin i minerałów oraz energii na najbliższe godziny. Poniżej znajdziesz przepisy na proste sałatki na śniadanie.
06.07.2011 | aktual.: 07.07.2011 01:20
Pożywne śniadanie jest tym, czego nam potrzeba po przebudzeniu. Co na śniadanie zaserwować całej rodzinie? Sałatka warzywna to dobry wybór. Dostarczy porcji witamin i minerałów oraz energii na najbliższe godziny. Poniżej znajdziesz przepisy na proste sałatki na śniadanie.
Pierwszy posiłek dnia jest najważniejszy. Po całonocnej głodówce należy uzupełnić braki składników odżywczych i wyrównać poziom glukozy. Niejedzenie śniadania to duży błąd, który może kosztować cię utratę koncentracji i osłabienie odporności. Jeśli nie masz czasu zjeść śniadanie w domu, dzień wcześniej przygotuj śniadanie do pracy. Jedz nabiał, owoce i warzywa oraz pełnoziarniste pieczywo. Odpowiednie będą również płatki śniadaniowe z pełnego ziarna z mlekiem i bakaliami oraz owsianka na mleku z bananem i rodzynkami. Zrezygnuj z ciężkostrawnych, tłustych i smażonych potraw. Ogranicz słodkie bułki z piekarni na rzecz bułek z ziarnami. Smaczny i pełnowartościowy posiłek uzyskasz łącząc nabiał, warzywa, owoce, mięso i ziarno w sałatce. Oto kilka pomysłów na zdrową sałatkę śniadaniową.
Przepisy na sałatki
Składniki: opakowanie serka wiejskiego, ćwiartka czerwonej papryki, ćwiartka pomidora, łyżka rozdrobnionych orzechów, jajko ugotowane na twardo, kiełki słonecznika.
Paprykę, pomidora i jajko pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj je z orzechami i serkiem wiejskim. Przełóż sałatkę do miseczki i posyp kiełkami słonecznika.
Sałatka z jajkiem i wędliną
Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo, 2-3 plasterki chudej szynki, 2 plasterki żółtego sera, ogórek konserwowy, plaster czerwonej cebuli, gałązka natki pietruszki.
Jajka, cebulę i ogórek pokrój w drobną kostkę, a szynkę i ser w paseczki. Posiekaj pietruszkę i połącz ze sobą wszystkie składniki.
Przygotuj sos do sałatki: łyżkę majonezu wymieszaj z łyżeczką mleka i musztardy. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj sos do sałatki, wymieszaj i gotowe.
Sałatka z fetą
Składniki: sałata lodowa, 2 pomidory, 2 jajka na twardo, 200 g fety, kilka zielonych oliwek.
Sos: wymieszaj ze sobą łyżkę musztardy, łyżkę octu winnego, sok z cytryny i 2 łyżki oliwy z oliwek.
Pomidory, jajka i fetę pokrój w kostkę. Oliwki pokrój w plasterki. Sałatę rozdrobnij w palcach. Połącz wszystkie składniki i polej przygotowanym sosem. Sałatkę podawaj z tostami lub pełnoziarnistym pieczywem.
Sałatka z ziarnami
- 200 dag pestek słonecznika,
- 200 dag pestek dyni,
- natka pietruszki,
- 2 jabłka,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 1/2 puszki ananasa,
- słoiczek selera,
- filet z kurczaka (ugotowany na parze lub przysmażony na oliwie z oliwek),
- kapusta pekińska,
- majonez,
- sól, pieprz i inne przyprawy do smaku.
Sałatkę możesz przygotować z czym tylko zechcesz. Pamiętaj, aby znalazły się w niej produkty bogate w błonnik (np. orzechy, nasiona, warzywa i owoce), węglowodany (bakalie, owoce i warzywa) oraz białko (mięso, jaja, ryby).