GotowaniePrzepisySer feta na zdrowie

Ser feta na zdrowie

Ser feta na zdrowie

07.04.2008 13:47, aktual.: 29.06.2010 00:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jedząc ser feta w małych nadmorskich tawernach podczas wakacji w Grecji, można uniknąć zatrucia pokarmowego - wynika z najnowszych badań, o których informuje serwis internetowy EurekAlert.

Jedząc ser feta w małych nadmorskich tawernach podczas wakacji w Grecji, można uniknąć zatrucia pokarmowego - wynika z najnowszych badań, o których informuje serwis internetowy EurekAlert.

Naukowcy brytyjscy z Uniwersytetu w Lincoln badali surowe owcze mleko z małych ferm macedońskich na północy Grecji, z którego robi się ser feta.

Znaleźli w nim różne szczepy bakteryjne produkujące naturalne antybiotyki (bakteriocyny), które niszczą bakterie powodujące zatrucia pokarmowe, np. z rodzaju Listeria.

– Co ciekawe, te przyjazne bakterie w owczym mleku należą do enterokoków, z których wywodzi się wiele szczepów chorobotwórczych i opornych na antybiotyki – komentuje biorący udział w badaniach Panagiotis Chanos. – Niektóre z nich produkują nawet trzy różne naturalne antybiotyki chroniące przed zatruciami.

ZOBACZ TEŻ:

DAR BOGÓW - FETA I PITA Jak przypominają badacze, Listeria są jednymi z najgroźniejszych bakterii powodujących zatrucia pokarmowe, gdyż wytrzymują w warunkach, w których inne bakterie nie są w stanie przeżyć. Najczęściej są obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego, z powodu zaniedbywania higieny przez osoby zajmujące się ich obróbką lub sprzedażą. Zatrucia listerią są najbardziej niebezpieczne dla dzieci, osób starszych, z obniżoną odpornością i kobiet w ciąży, u których mogą powodować poronienia.

Naukowcy liczą, że ich odkrycie pomoże w walce z zatruciami pokarmowymi. Zamiast dodawać syntetyczne konserwanty, można będzie wykorzystywać związki naturalnie produkowane przez pożyteczne bakterie, uważa Chanos. Z badań jego zespołu wynika, że bakterie produkujące naturalne antybiotyki mogą rosnąć w ekstremalnych warunkach, które stosuje się przy przechowywaniu żywności – np. w niskich temperaturach w lodówkach czy w środowisku silnie słonym, jakie panuje w niektórych serach.

Naukowcy zaprezentowali wyniki swoich badań w czwartek na 162 spotkaniu Towarzystwa Mikrobiologii Ogólnej, które odbywa się w Edynburgu.

ZOBACZ TEŻ:

Źródło artykułu:PAP
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także