Trwa ładowanie...
ycipk-4ezach
Zamieszczone na stronach internetowych portalu WP.PL materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie, chronionych przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez WP.PL na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
Smaki

Ser feta na zdrowie

Jedząc ser feta w małych nadmorskich tawernach podczas wakacji w Grecji, można uniknąć zatrucia pokarmowego - wynika z najnowszych badań, o których informuje serwis internetowy EurekAlert.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Ser feta na zdrowie
ycipk-4ezach

Jedząc ser feta w małych nadmorskich tawernach podczas wakacji w Grecji, można uniknąć zatrucia pokarmowego - wynika z najnowszych badań, o których informuje serwis internetowy EurekAlert.

Naukowcy brytyjscy z Uniwersytetu w Lincoln badali surowe owcze mleko z małych ferm macedońskich na północy Grecji, z którego robi się ser feta.

Znaleźli w nim różne szczepy bakteryjne produkujące naturalne antybiotyki (bakteriocyny), które niszczą bakterie powodujące zatrucia pokarmowe, np. z rodzaju Listeria.

ycipk-4ezach

– Co ciekawe, te przyjazne bakterie w owczym mleku należą do enterokoków, z których wywodzi się wiele szczepów chorobotwórczych i opornych na antybiotyki – komentuje biorący udział w badaniach Panagiotis Chanos. – Niektóre z nich produkują nawet trzy różne naturalne antybiotyki chroniące przed zatruciami.

ZOBACZ TEŻ:

PRZYSMAKI PROSTO Z DRZEWA

WSPÓLNOTA TALERZA, CZYLI CO KRAJ, TO OBYCZAJ

ycipk-4ezach

DAR BOGÓW - FETA I PITA Jak przypominają badacze, Listeria są jednymi z najgroźniejszych bakterii powodujących zatrucia pokarmowe, gdyż wytrzymują w warunkach, w których inne bakterie nie są w stanie przeżyć. Najczęściej są obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego, z powodu zaniedbywania higieny przez osoby zajmujące się ich obróbką lub sprzedażą. Zatrucia listerią są najbardziej niebezpieczne dla dzieci, osób starszych, z obniżoną odpornością i kobiet w ciąży, u których mogą powodować poronienia.

Naukowcy liczą, że ich odkrycie pomoże w walce z zatruciami pokarmowymi. Zamiast dodawać syntetyczne konserwanty, można będzie wykorzystywać związki naturalnie produkowane przez pożyteczne bakterie, uważa Chanos. Z badań jego zespołu wynika, że bakterie produkujące naturalne antybiotyki mogą rosnąć w ekstremalnych warunkach, które stosuje się przy przechowywaniu żywności – np. w niskich temperaturach w lodówkach czy w środowisku silnie słonym, jakie panuje w niektórych serach.

Naukowcy zaprezentowali wyniki swoich badań w czwartek na 162 spotkaniu Towarzystwa Mikrobiologii Ogólnej, które odbywa się w Edynburgu.

ZOBACZ TEŻ:

ycipk-4ezach

PRZYSMAKI PROSTO Z DRZEWA

WSPÓLNOTA TALERZA, CZYLI CO KRAJ, TO OBYCZAJ

DAR BOGÓW - FETA I PITA

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku


ycipk-4ezach

ycipk-4ezach
ycipk-4ezach