Sos do mięsa
Jeżeli uwielbiasz mięso i szukasz sposobu na to, by było jeszcze lepsze albo nie jesteś wystarczająco przekonana do jedzenia, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego, w jaki sposób zrobić wyśmienity sos do mięsa. Oprócz najbardziej popularnych propozycji poznasz także sosy o mniej oczywistych smakach.
29.03.2012 | aktual.: 10.09.2018 12:55
Mięso w diecie
Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych rezygnują z jedzenia mięsa, [block position="indent"]36[/block] jednak mimo wszystko nadal stanowi ono jeden z najczęściej spożywanych przez nas produktów. Pyszne schabowe albo mielone kotlety, wyśmienite szynki i polędwice czy w końcu zapiekanki ziemniaczane z mięsem mielonym albo pieczony kurczak to tylko niektóre z dań, na myśl o których leci nam ślinka. I chociaż potrawy wegetariańskie, a nawet wegańskie potrafią być naprawdę smaczne, to jednak nie zawsze są w stanie zastąpić nam mięsne rarytasy. Przecież drób, wieprzowina albo wołowina to ważne składniki naszej diety dostarczające naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Jak zrobić sos do mięsa?
Zanim poznamy jakikolwiek przepis na sos do mięsa, zastanowimy się nad tym, na co powinniśmy zwrócić uwagę w trakcie jego robienia. [block position="indent"]51[/block] Po pierwsze, odpowiedź na pytanie, jak zrobić sos do mięsa powinna poprzedzać informacja, z jakim gatunkiem tego produktu mamy do czynienia. Nawet najmniej doświadczona osoba, która stawia w kuchni pierwsze kroki, doskonale zdaje sobie z sprawę z tego, że mięso z kurczaka różni się nie tylko w smaku, lecz również w sposobie przygotowania i strukturze od mięsa wieprzowego. Z tego też względu niektóre sosy pasują znacznie bardziej do wołowiny niż drobiu. I tak delikatne mięso z kurczaka bardzo dobrze komponuje się z sosem śmietanowym albo koperkowym, a wieprzowina idealnie łączy się z sosem śliwkowym bądź też chrzanowym. Sos to nie tylko świetny sposób na wzbogacenie potrawy, jego umiejętne przygotowanie spowoduje, że z mięsa zostaną wydobyte najlepsze walory smakowe. Jesteś ciekawa, jakie pomysły na sosy możesz wykorzystać w kuchni? Zobacz nasze propozycje, które sprawią, że staniesz się nałogowym mięsożercą.
Przepis na sos do mięsa
Jednym z najprostszych sposobów na podkreślenie smaku drobiu jest przygotowanie sosu koperkowego.. Wystarczy, że razem z mięsem podsmażysz cebulę i dwa ząbki czosnku, a następnie dodasz do niego śmietanę zaprawioną wodą z mąką. Na koniec, kiedy sos uzyska już gęstszą konsystencję, wystarczy dodać dużo świeżego kopru i doprawić całość solą oraz pieprzem.
Sos chrzanowy do mięsa bardzo dobrze smakuje w zestawieniu z wieprzowiną. W celu jego przygotowania należy rozpuścić odrobinę masła i podsmażyć mąkę. Następnie dodajemy do całości śmietanę, a w razie potrzeby niewielką ilość bulionu. Na koniec doprawiamy sos solą i cukrem.
Sos żurawinowy do mięsa to ciekawa propozycja zwłaszcza dla osób uwielbiających dziczyznę. Wystarczy tylko połączyć kawałki jabłka, sok z cytryny i żurawinę, a następnie doprawić solą, cukrem i wytrawnym winem.
Sos pieczeniowy robimy natomiast na bazie soku z mięsa, jaki został wydobyty w trakcie procesu pieczenia. Następnie dodajemy do niego mąkę, śmietanę, a w razie potrzeby sól, pieprz i inne przyprawy według własnego uznania.