Blisko ludziTak oszukują producenci, by sprzedać drożej żywność

Tak oszukują producenci, by sprzedać drożej żywność

03.03.2016 09:17, aktualizacja: 03.03.2016 09:50

- Jak ktoś mówi, że żywność jest ekologiczna, to znaczy, że musi ona mieć certyfikat ekologicznego sposobu produkcji - tłumaczy dr inż. Urszula Sołtysiak

Żywność "eko" kojarzy nam się z jakością, za którą warto zapłacić więcej. Jednak czy tak jest rzeczywiście?

- Jak ktoś mówi, że żywność jest ekologiczna, to znaczy, że musi ona mieć certyfikat ekologicznego sposobu produkcji – tłumaczy dr inż. Urszula Sołtysiak z jednostki certyfikującej w rolnictwie ekologicznym.

Czasem zdarza się jednak, ze taki certyfikat jest zwykłym zabiegiem marketingowym. Producenci tworzą własny znak po to, by windować ceny. Zobaczcie, jak nie nabrać się na rzekome produkty "eko". W "Dzień Dobry TVN" pokazano wzory oryginalnych certyfikatów, które można znaleźć na opakowaniach w polskich sklepach.

Źródło artykułu:WP Kobieta