Jedz szpinak
Kwas foliowy to witamina z grupy B. Powinien być przyjmowany nie tylko przez kobiety w ciąży. Potrzebuje go każdy od życia w płodzie matki, do późnej starości. Niestety większość z nas cierpi na jego niedobór. Kwas foliowy pomaga organizmowi walczyć z depresją, zapobiega demencji, bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Jest dla nas tak istotny, bo przyczynia się do syntezy kwasów nukleinowych, z których powstaje nasze DNA. Te drogocenna witamina kryje się przede wszystkim w zielonych warzywach: szpinaku, brukselce, sałacie. Sporo znajduje się go także w roślinach strączkowych. Warto wiedzieć, że zbyt długie przechowywanie żywności może zniszczyć ponad połowę zawartego w niej kwasu foliowego. Zanika on także podczas długiego gotowania. Dlatego zielone warzywa najlepiej jeść na surowo, np. w sałatkach i surówkach.