Wafle ryżowe - właściwości i przepisy
Wafle ryżowe nie powinny być traktowane jako zdrowa przekąska albo zamiennik pieczywa. Będąc na diecie, można zjeść dwie sztuki albo wykorzystać wafle jako urozmaicenie menu na imprezę ze znajomymi. Najbardziej uważaj na smakowe wersje wafli ryżowych, gdzie ukryte są dodatkowe kalorie.
07.09.2018 | aktual.: 19.12.2018 15:17
Właściwości wafli ryżowych
Wafle ryżowe nie odchudzają ani nie powinno się jeść bez ograniczeń. Podczas gdy kromka pełnoziarnistego chleba ma ok. 22 kalorie, jeden wafel ryżowy naturalny o masie 10 g to nawet 40 kalorii. Wafle to przede wszystkim źródło węglowodanów złożonych, bez wartości odżywczych, wypiekane z różnego rodzaju zbóż, a najczęściej z białego i brązowego ryżu. Sa produktem bezglutenowym, a także bardzo wysoko przetworzonym i podnoszącym indeks glikemiczny.
Występują w różnych smakach – od naturalnego po solone solą morską, z pestkami dyni i algami morskimi, ze słonecznikiem, z siemieniem lnianym, z dzikim ryżem, z kokosem czy też oblane czekoladą.
Kupując wafle ryżowe, sugeruj się długością listy składników. Oczywiście im będzie ona krótsza, tym lepiej dla naszego zdrowia. Lepszy dla sylwetki będzie również brązowy ryż, zawierający więcej błonnika, cynku, magnezu oraz manganu niż biały ryż.
Wafle ryżowe w roli kanapek na imprezę
Klasyczne kanapki podczas domówki to już tradycja, a zazwyczaj szybko znikają z półmiska. Tą imprezową przekąskę warto nieco urozmaicić, zamieniając pieczywo na wafle ryżowe.
Podane poniżej ilości składników starczą na całe opakowanie wafli ryżowych.
Składniki na pastę z awokado:
- 2 dojrzałe owoce awokado.
- 1 łyżka czarnuszki albo czarnego sezamu.
- Szczypta czarnej soli.
- Garść świeżych ziół.
Przygotowanie:
- Umyj zioła, osusz i drobno posiekaj.
- Umyj awokado, przekrój na połówki i usuń pestki.
- Wyjmij miąższ łyżką ze skórek i przełóż do miseczki.
- Rozgnieć widelcem, dopraw czarną solą i wymieszaj.
- Nałóż pastę z awokado na wafle ryżowe, posyp je czarnuszką albo czarnym sezamem i świeżymi ziołami.
Składniki na pastę rybną:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym.
- 1 mała czerwona cebula.
- 1 łyżka musztardy.
- 1 łyżka soku wyciśniętego z umytej cytryny.
- Szczypta papryki chilli w proszku.
- Pół pęczka koperku.
- Świeżo zmielony pieprz.
- Odrobina soli.
Przygotowanie:
- Umyj koperek, dobrze osusz i posiekaj.
- Odcedź tuńczyka z puszki i przełóż do miski.
- Obierz i drobno pokrój cebulę.
- Połącz wszystkie składniki i porządnie wymieszaj.
- Nałóż pastę rybną na wafle ryżowe, oprósz je dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem do smaku i ozdób koperkiem.
Składniki na wafle ryżowe na słodko:
- 5 łyżek masła orzechowego niesolonego.
- 1 dojrzały banan.
- Garść ulubionych świeżych owoców sezonowych, np. malin, truskawek, borówek.
- 1 łyżka kakao naturalnego albo tartej gorzkiej czekolady.
- Listki mięty bądź bazylii do dekoracji.
Przygotowanie:
- Umyj owoce.
- Pokrój banana na plasterki, w razie potrzeby pokrój też większe owoce.
- Posmaruj każdego wafla ryżowego masłem orzechowym, ułóż plasterki banana, cząstki owoców.
- Udekoruj przekąskę listkami mięty albo bazylii i oprósz kakao lub startą czekoladą.