Warzywa z piekarnika - jak je przygotować?
Warzywa z piekarnika są bardzo dobrą alternatywą dla dań, które są smażone lub gotowane. Co więcej, pieczone warzywa przygotować można bez dodatku tłuszczu, dlatego uznawane są za dietetyczne i bardzo zdrowe.
23.10.2018 | aktual.: 26.11.2018 12:41
Warzywa z piekarnika do obiadu
Często zastanawiamy się, czym można zastąpić popularne dodatki, czyli np. ziemniaki polane tłuszczem lub tak lubianą w polskiej kuchni zasmażaną kapustę, nie wspominając o popularnych fast foodach w postaci frytek.
Wymienione produkty z powodzeniem zastąpimy pieczonymi warzywami w postaci cukinii, marchewki czy papryki. Co więcej do warzyw z piekarnika dodać możemy ulubione przyprawy, aby ich smak był bardziej wyrazisty. Na wyróżnienie zasługuje pieprz cayenne, który pozytywnie wpływa na metabolizm, przyspieszając go.
Warzywa z piekarnika – jak je upiec?
Podczas przygotowywania warzyw z piekarnika często popełniamy błąd w postaci pieczenia ich na blasze, którą wcześniej smarujemy oliwą lub olejem, przez co pieczone produkty momentalnie stają się niezdrowe i wysokokaloryczne. Chociaż oliwa jest zdrowa i pozytywnie wpływa na ogólny stan organizmu, jest ona o wiele skuteczniejsza, jeśli jemy ją na zimno, np. jako dodatek do sałaty.
Z tego powodu, aby uniknąć smarowania pieczonych warzyw nadmierną ilością oleju, warto wykorzystać specjalne torebki do pieczenia, do których użycia nie potrzeba ani grama wspomnianych substancji. W ten sposób po pieczeniu uzyskujemy zdrowe, a przede wszystkim niskokaloryczne potrawy, które dodatkowo zachowują swój smak, są chrupkie oraz soczyste.
Ponadto pieczenie warzyw w piekarniku jest procesem niezwykle wygodnym ze względu na fakt, że produkty przygotowywane w torebkach do pieczenia znoszą bardzo wysokie temperatury bez nadmiernego przypalania się oraz brudzenia naczyń.
Warzywa z piekarnika – jak doprawić?
Sam proces pieczenia warzyw w piekarniku jest niezwykle prosty. Na początek powinniśmy wszystkie produkty dokładnie umyć oraz pokroić. Kiedy już przygotujemy warzywa, powinniśmy je umieścić we wspomnianej torebce do pieczenia oraz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, w tym: pieprzem, solą czy ziołami prowansalskimi. Następnie całość zamykamy w torebce oraz spinamy dołączonej do zestawu klipsem.
W tym momencie możemy rozpocząć pieczenie, umieszczając warzywa w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury ok. 220 stopni i zamykając je na ok. godzinę. Warto mieć również świadomość, że ważnym momentem jest okres ok. 10-15 minut przed zakończeniem pieczenia, kiedy powinniśmy rozciąć torebkę, w której znajdują się warzywa. Dzięki temu zabiegowi produkty zarumienią się i nabiorą chrupkości, która pozwoli uzyskać wyrazisty smak. Pieczone warzywa dla smaku możemy również skropić cytryną i podawać z dodatkiem np. ryżu.
Zobacz, jak przygotować: