"Cichy zabójca" trzustki. Polak zjada 40 kg rocznie

Wpływa na układ krążenia, stan naszej cery, a także m.in. trzustkę. Wciąż spożywamy mnóstwo produktów, które posiadają go w swoim składzie. Co najgorsze, wcale nie występuje wyłącznie w słodyczach. Dane GIS są alarmujące. Cukier gości na naszych stołach za często.

Cukier w nadmiarze jest szkodliwy dla zdrowia
Cukier w nadmiarze jest szkodliwy dla zdrowia
Źródło zdjęć: © Getty Images | Kinga Krzeminska

10.07.2024 | aktual.: 10.07.2024 18:50

Cukier czasem nazywany jest "cichym zabójcą". Obecnie znajduje się w tak wielu produktach, że trudno go nie spożywać. Jest szkodliwy, i to nie tylko w "klasycznej" wersji, gdy dodajemy go np. do herbaty czy kawy. Robiąc zakupy, warto czytać składy, aby wybierać tę żywność, która nie zawiera go w aż tak dużych ilościach.

Według danych GIS średnio każdy Polak zjada aż 40 kg cukru rocznie! To zatrważająca liczba. Z jakich powodów cukier jest aż tak szkodliwy? Lista skutków ubocznych jego nadmiarów jest długa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak działa na nas cukier

Główny Inspektorat Sanitarny alarmuje, że Polacy spożywają duże ilości cukru. Na oficjalnej stronie GIS przeczytamy, że nadmiar substancji wyjątkowo źle wpływa na zdrowie. Może doprowadzić do wielu chorób, jak np. otyłości, cukrzycy typu 2, próchnicy, miażdżycy oraz innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego, zaburzeń hormonalnych, dolegliwości trawiennych. To jednak nie wszystko. Wpływa też na obniżenie odporności, poczucie senności, zmęczenia, obniżenie nastroju oraz zaburzenia koncentracji.

Niestety cukru trudno jest uniknąć. Wypijamy go razem z wieloma napojami, ale też zjadamy wraz z wędlinami, serami, a nawet chlebem.

Problem 60 proc. Polaków

Nie tylko dane dotyczące spożywania cukru są alarmujące. Nadmiar spożywania wspomnianej substancji może doprowadzić do nadprogramowych kilogramów. Jak zaznacza GIS aż 60 proc. Polaków ma nadwagę. Otyłość, która dotyczy co piątego Polaka, zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i serca, cukrzycy, a nawet niektórych nowotworów.

Cukier jest również największym wrogiem trzustki. Jak czytamy w piśmie "Annals of Epidemiology": "ryzyko raka trzustki okazało się o 78 proc. wyższe niż u osób, których dieta charakteryzowała się niskim wskaźnikiem glikemicznym".

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło: Medonet

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Zobacz także
Komentarze (9)