Wyrzuć natychmiast. Straszne, co wykazał test

W trakcie uzupełniania asortymentu kuchennego często sięgamy po wszelkiego rodzaju gadżety, które przydają się podczas gotowania. Czasami nie zwracamy jednak uwagi na fakt, że mogą one mieć szkodliwe działanie na nasz organizm. Ekspertka zrobiła test plastikowej łopatki i ostrzegła przed jej używaniem.

Instagramerka zrobiła test
Instagramerka zrobiła test
Źródło zdjęć: © Instagram | wzdrowymdomu

20.07.2024 | aktual.: 20.07.2024 15:20

Ekspertka prowadząca na Instagramie profil "W zdrowym domu" postanowiła przyjrzeć się bliżej pozornie niegroźnemu narzędziu kuchennemu, jakim jest plastikowa łopatka. Jej test ujawnił niepokojące fakty, które mogą skłonić wielu do przemyślenia swojego wyboru akcesoriów kuchennych. 

Wyniki eksperymentu rzucają nowe światło na codzienne nawyki kulinarne i podkreślają, jak ważne jest świadome podejście do przedmiotów, których używamy podczas przygotowywania posiłków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pokazała, co dzieje się z plastikową łopatką

Sylwia Panek przypomniała, że na głównej stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego znajdują się informacje na temat wycofania różnych szpatułek, łopatek i chochli, które wykonane są z plastiku. 

- Uważam, że to jest rzecz, która nie powinna znaleźć się w żadnej kuchni. (...) Migrują z nich pierwszorzędowe aminy aromatyczne, które migrują z nich do żywności - powiedziała ekspertka.

Sylwia Panek zauważyła, że problemem jest zastosowany barwnik, jednak jest zdania, że żadne plastikowe akcesoria do gotowania nie są dobre, ponieważ zawiera mikroplastik, który również może uwalniać się przy wysokiej temperaturze. Następnie ekspertka postanowiła zrobić test i umieściła łopatkę na rozgrzanej patelni.

- Wystarczyła chwila, a łopatka się stopiła. No i teraz pytanie, co w sytuacji, kiedy zostawiamy chochlę w garnku z gorącą zupą? Tam zazwyczaj nie zobaczymy takiego roztopienia, ale wysoka temperatura na pewno sprawia, że trochę tego plastiku uwalnia się do naszej pysznej zdrowej zupy - dodała Panek.

Mogą być zagrożeniem dla życia

Sylwia Panek dodała w swoim wpisie, że plastikowe akcesoria kuchenne zazwyczaj są pokryte czarnym kolorem, czyli nylonem. Dodała też, że stronie GIS widnieje ostrzeżenie, że łopatki, chochle i szpatułki z tego tworzywa "wycofywane są ze sprzedaży co najmniej kilka razy w roku".

Powodem są wspomniane wcześniej pierwszorzędne aminy aromatyczne, które migrują do żywności. Kiedy dochodzi do przekroczenia dopuszczalnych ilości tej substancji, może dojść do zagrożenia naszego zdrowia.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Materiały WP
Materiały WP© Materiały własne
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (61)