GotowaniePrzepisyZupa mleczna
Zupa mleczna
Co na śniadanie? Zupa mleczna z marchewką lub dynią będzie w sam raz. Dziś przepis na wersję marchewkową. Słodka zupa z dodatkiem rodzynek i migdałów to ciekawa alternatywa śniadaniowa dla najmłodszych. Jeśli twoje dzieci narzekają na monotonię, staraj się urozmaicać pierwszy posiłek dnia, a nie produkować taśmowo kanapki.
Patrycja
31.03.2011 | aktual.: 31.03.2011 10:02
Co na śniadanie? Zupa mleczna z marchewką lub dynią będzie w sam raz. Dziś przepis na wersję marchewkową. Słodka zupa z dodatkiem rodzynek i migdałów to ciekawa alternatywa śniadaniowa dla najmłodszych. Jeśli twoje dzieci narzekają na monotonię, staraj się urozmaicać pierwszy posiłek dnia, a nie produkować taśmowo kanapki.
Jak zrobić zupę mleczną?
- Wyłów marchewkę i zmiksuj ją w blenderze.
- Do roztopionego masła dodaj mąkę i dokładnie ją rozprowadź.
- Do tak przygotowanej zasmażki wlej mleko, wymieszaj. Dodaj marchew i rodzynki. Zagotuj całość, mieszając od czasu do czasu.
- Po zagotowaniu zmniejsz płomień. Przypraw zupę cukrem i wsyp migdały.
- Po ostudzeniu zmiksuj całość.
- Przed podaniem podgrzej zupę, a po nałożeniu na talerz posyp cynamonem.