GotowaniePrzepisyCo się je w Hanoi?

Co się je w Hanoi?

Co się je w Hanoi?
31.01.2008 13:38, aktualizacja: 28.06.2010 15:41

Wietnamska kuchnia kojarzy się często przede wszystkim z sajgonkami serwowanymi w przydworcowych budkach i bywa postrzegana niemal jak fast food. To opinia całkowicie mylna, ponieważ tradycja kulinarna tego azjatyckiego kraju jest bardzo bogata.

Wietnamska kuchnia kojarzy się często przede wszystkim z sajgonkami serwowanymi w przydworcowych budkach i bywa postrzegana niemal jak fast food. To opinia całkowicie mylna, ponieważ tradycja kulinarna tego azjatyckiego kraju jest bardzo bogata.

Na wietnamską sztukę kulinarną wpływ miały dwie różne kultury: francuska (Francja kolonizowała Wietnam od XVI wieku do pierwszej połowy XX wieku) i hinduska (poprzez wpływ religii buddyjskiej). Jedzenie serwowane w Wietnamie jest lżejsze i nie tak pikantne jak potrawy z Indii czy Tajlandii. Przypraw używa się tu z większym umiarem, a miejscowa kuchnia jest bardzo zdrowa.

Najważniejsze składniki

W kuchni wietnamskiej używa się dużo sosów: zwykłego sojowego, hoisin (pikantno-cierpki sos sojowy z dodatkiem czosnku, chili i octu) oraz rybnego. Podstawą są też świeże warzywa, podawane zwykle jako przystawki w towarzystwie dipów, spore ilości ziół i przypraw, a wśród nich najbardziej charakterystyczne – trawa cytrynowa, limonki i liście cytrusa pofałdowanego.

Około siedemdziesięciu procent ludności Wietnamu to buddyści. Ich religia nie zabrania co prawda jedzenia mięsa, ale nie pozwala na zabijanie zwierząt. Stąd spora część dań z wietnamskiego menu to potrawy wegetariańskie, ale często jada się również mięso: głównie wieprzowinę, wołowinę lub kurczaka. Dużą popularnością cieszą się ryby (tropikalne gatunki, większość praktycznie nieznana w Polsce) oraz krewetki.

ZOBACZ TEŻ:

KOTLET ZE STRUSIA Typowy posiłek

Obiad przeciętnej wietnamskiej rodziny składa się z canh (bulion z warzywami i mięsem) lub innej zupy, z serwowanego w osobnych miseczkach ryżu oraz z podanych na wspólnych dla wszystkich półmiskach: pieczonej ryby lub mięsa, przysmażonych warzyw i sosu. Wszystko to przyprawione wspomnianymi wcześniej składnikami, jak również octem ryżowym, bazylią, kolendrą, miętą, koprem, anyżkiem, imbirem, czarnym pieprzem, czosnkiem, dymką, pachnotką (perilla), pstrolistką sercowatą, limnofilą pachnącą lub mikołajkiem.

Wszystko podawane jest jednocześnie. Podobnie jak w większości innych krajów azjatyckich, nie ma podziału na pierwsze i drugie danie, a je się naturalnie pałeczkami.

Najsmaczniejsze dania

Do najchętniej jedzonych w Wietnamie potraw należą:
Phở - bulion z makaronem ryżowym i z paskami wołowiny, flaczkami, klopsikami, udkiem/piersią z kurczaka lub z podrobami; w misce phở można zwykle znaleźć dymkę, białą cebulę, liście kolendry, tajską bazylię, cytrynę, limonkę, kiełki, sos rybny czy hoisin;
Bánh bao – gotowane na parze pierożki, w wariancie bezmięsnym nadziane cebulą, grzybami i warzywami, a w wersji niewegetariańskiej jajami przepiórczymi lub xa xiu (marynowaną wieprzowiną);
Bánh canh – bulion z makaronem, wieprzowiną, krabami, krewetkami i świeżą dymką, posypany podsmażoną cebulką;
Bánh chung – kleisty ryż z fasolą i tłustą wieprzowiną, przyprawiony czarnym pieprzem, zawijany w liście bananowca;
Bánh mì kẹp thịt – wietnamska bagietka nadziewana pasztetem, majonezem, pokrojonymi w paski wędlinami (na przykład szynką) i marynowanymi warzywami, przyprawiona kolendrą i czarnym pieprzem; Wietnamczycy jedzą bánh mì kẹp thịt na śniadanie, obiad i kolację, wersja śniadaniowa nadziewana jest jajecznicą i sardynkami;
Bánh xèo – rodzaj naleśnika: krewetki, paski wieprzowiny, cebula i grzyby podsmażone na oleju kokosowym z dodatkiem kurkumy, zawinięte w papier ryżowy; Bánh xèo podaje się z zieloną sałatą i sosem nước chấm (składającym się z soku z cytryny, limonki lub octu, sosu rybnego, cukru i wody) lub z sosem ze sfermentowanych orzeszków ziemnych;
Bò kho – gulasz wołowy z warzywami, mocno przyprawiony, podawany z bagietką;
Bún Bò Huế – zupa gotowana na kościach wołowych, z makaronem, z dodatkiem pasty krewetkowej, trawy cytrynowej, suszonego chili, mięty, kiełków, posiekanych kwiatów bananowca;
Canh chua – kwaśna zupa, przygotowana z ryb, ananasów, pomidorów, ziół i kiełków;
Bún riêu – zupa na bazie bulionu z pomidorami, z makaronem ryżowym, krabami, pastą krewetkową, posypana kiełkami oraz liśćmi świeżych ziół i szpinaku;
Cơm tấm – pieczona na ruszcie wieprzowina podawana z (cieniutkie paski wieprzowiny i skóry wieprzowej ze smażonym ryżem) i słodko-kwaśnym sosem rybnym;
Ché – rodzaj puddingu przygotowanego z fasoli i ryżu, podawanego na słodko, z owocami;
• Shake owocowy – łatwy w przygotowaniu, orzeźwiający deser; kilka łyżeczek cukru, kruszony lód i owoce: jabłka, awokado, truskawki, owoce passiflory i chlebowca, liczi, mango, banan, durian (owoc o smaku sera i migdałów).

ZOBACZ TEŻ:

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także