Dieta niskotłuszczowa
Dieta niskotłuszczowa opiera się na ograniczonym spożyciu tłuszczu. Składnik ten generalnie nie powinien stanowić więcej niż 25-35% dziennego zapotrzebowania kalorycznego organizmu. Należy zadbać, aby spożycie tłuszczów nasyconych nie przekroczyło 7% dziennego zapotrzebowania energetycznego, a tłuszczów trans – 1%. Resztę stanowić powinny jednonienasycone i wielonienasycone tłuszcze, pochodzące z nasion, orzechów i olejów roślinnych. W przypadku diety 2000 kalorii należy spożywać dziennie nie więcej niż 16 g tłuszczów nasyconych, 2 g tłuszczów trans oraz 50-70 g innych tłuszczów. Ta popularna dieta odchudzająca przynosi organizmowi wiele korzyści, ale nieumiejętnie stosowana może spowodować uszczerbek na zdrowiu. Jak mądrze stosować dietę niskotłuszczową?
17.07.2012 | aktual.: 18.07.2012 01:20
Dieta niskotłuszczowa opiera się na ograniczonym spożyciu tłuszczu. Składnik ten generalnie nie powinien stanowić więcej niż 25-35% dziennego zapotrzebowania kalorycznego organizmu. Należy zadbać, aby spożycie tłuszczów nasyconych nie przekroczyło 7% dziennego zapotrzebowania energetycznego, a tłuszczów trans – 1%. Resztę stanowić powinny jednonienasycone i wielonienasycone tłuszcze, pochodzące z nasion, orzechów i olejów roślinnych. W przypadku diety 2000 kalorii należy spożywać dziennie nie więcej niż 16 g tłuszczów nasyconych, 2 g tłuszczów trans oraz 50-70 g innych tłuszczów. Ta popularna dieta odchudzająca przynosi organizmowi wiele korzyści, ale nieumiejętnie stosowana może spowodować uszczerbek na zdrowiu. Jak mądrze stosować dietę niskotłuszczową?
Zalety diety niskotłuszczowej
Dieta niskotłuszczowa może okazać się pomocna w obniżeniu ryzyka wystąpienia chorób serca. Spożywane przez nas tłuszcze są połączeniem zarówno tłuszczów nasyconych, które są przyczyną zatykania tętnic, jak i zdrowych dla serca tłuszczów nienasyconych. Ograniczenie ogólnego spożycia tłuszczów do 25-35% wpłynie na zmniejszenie ilości zjadanych szkodliwych tłuszczów nasyconych. Poza tym, wysoka zawartość tłuszczów nasyconych w pokarmie powoduje podniesienie poziomu złego cholesterolu LDL we krwi, czego skutkiem jest większe ryzyko rozwinięcia chorób serca. W przypadku, gdy więcej niż 35% dziennego zapotrzebowania energetycznego zaspokajane jest poprzez tłuszcze, niezwykle trudno jest opanować ilość tłuszczów nasyconych dostarczanych organizmowi.
Wady diety niskotłuszczowej
Co więcej, zbyt gwałtowne zmniejszenie ilości tłuszczów w diecie może mieć niekorzystne skutki dla organizmu. W przypadku niektórych ludzi z nadwagą oraz prowadzących siedzący tryb życia, dieta uboga w tłuszcze, ale bogata w węglowodany, może doprowadzić do wzrostu poziomu trójglicerydów i złego cholesterolu LDL we krwi, a także spadku poziomu dobrego cholesterolu HDL. Wszystkie te zmiany wpływają niekorzystnie na serce.
Poza tym, dieta uboga w tłuszcze może być przyczyną niedoborów tak istotnych dla organizmu składników odżywczych, jak cynk, witaminy z grupy B oraz kwasy tłuszczowe. Dodatkowo, tłuszcze są niezbędne w procesie przyswajania witamin A, D, E oraz K, a także likopenu, który zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty u mężczyzn.