Dlaczego nie zostawiać obranych ziemniaków w wodzie? Tego nie wiedziałeś o popularnym warzywie
Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do obiadu. I choć gotujemy je często, popełniamy przy tym kilka podstawowych błędów. Przechowywanie bez łupinek w wodzie to tylko jeden z nich.
06.02.2018 | aktual.: 06.02.2018 09:53
Do tej pory wydawało wam się, że przygotowywanie podstawowego dodatku do drugiego dania opanowaliście do perfekcji? Nic z tego. Otóż większość z nas źle gotuje ziemniaki!
Zanim wrzucimy je do zimnej wody i postawimy na palniku kuchenki, najczęściej je obieramy. A okazuje się, że żeby zachowały swoje wartości odżywcze, ziemniaki powinny być gotowane w łupinkach. Wszelki zabiegi wykonywane na ziemniakach - gotowanie, obieranie, krojenie - pozbawiają te warzywa witamin i składników mineralnych. Zatem jeśli będziemy je gotować w łupinkach ograniczymy tę wadę do minimum.
Po obraniu ziemniaków wrzucacie je do garnka z zimną wodą i zaczynacie gotować dopiero po czasie? Albo przypomni wam się, że właściwie dzisiaj macie ochotę na coś innego do jedzenia, a one mogą w tej wodzie poczekać do jutra? Tak, ale tylko jeśli przechowamy je w odpowiedni sposób. Obrane ziemniaki wkładamy do naczynia z zimną wodą. Muszą być one w całości nią zalane. Do wody dodajemy kilka kropel octu. Całość umieszczamy w lodówce. Tak przechowywane ziemniaki mogą w niej stać nawet i 4 dni. Mamy za to pewność, że się nie zepsują i nie stracą swoich wartości.