Dzięki zbilansowanej diecie dla całej rodziny można zapewnić sobie i najbliższym nie tylko dobre zdrowie, ale również świetne samopoczucie każdego dnia. Odpowiednie proporcje węglowodanów, tłuszczów oraz białek roślinnych i zwierzęcych w połączeniu z regularnością posiłków to najlepsza ochrona przed otyłością, chorobami układu krążenia, zaburzeniami pracy wątroby, jak również cukrzycą.
Zdrowe menu na cały tydzień to bardzo przydatny plan działania w kuchni, który pomaga nie tylko utrzymać prawidłową wagę, ale również wprowadzić pewne oszczędności w budżecie domowym. Komponowanie jadłospisu dla rodziny wymaga regularnego robienia przeglądu szafek i lodówki – zalegające tam resztki nie marnują się, ale skłaniają do poszukiwania przepisów z konkretnymi składnikami.
Wyzwaniem, przed jakimi trzeba stanąć, by zadbać o zdrowe odżywianie, jest ułożenie diety dla całej rodziny. Przepisy, którymi warto się zainspirować, zakładają wykorzystanie długiej listy składników bogatych w białka oraz wartościowe kwasy tłuszczowe i węglowodany.
Kawa – i Ty nie wyobrażasz sobie dnia bez choćby jednej filiżanki? Aromatyczny napój pobudza i dodaje energii, a przede wszystkim fenomenalnie smakuje. Co jednak zrobić latem, gdy żar leje się z nieba, a Ty potrzebujesz czegoś orzeźwiającego, a nie rozgrzewającego? Rozwiązanie jest bardzo proste: to frappuccino. Sprawdź, jak je przygotować.
Pizza, hamburgery, chrupiący kurczak, frytki, kebab… Lubisz fast foody? Nie ma w tym nic dziwnego. Szybkie, smaczne i pożywne posiłki to doskonałe rozwiązanie na szybki lunch i sposób na „gastrofazę”, która dopada po imprezie. Ale jeśli wydaje Ci się, że o „szybkim jedzeniu” wiesz już wszystko… czytaj dalej. Czeka Cię niejedno zaskoczenie!Kiedy powstały pierwsze fast foody, skąd wzięła się kultowa panierka w KFC i co ma wspólnego hamburger z Hamburgiem? Oto kilka ciekawostek, które pozwolą Ci spojrzeć na fast food z nieco innej perspektywy.
Kawa – i Ty nie wyobrażasz sobie dnia bez choćby jednej filiżanki? Aromatyczny napój pobudza i dodaje energii, a przede wszystkim fenomenalnie smakuje. Co jednak zrobić latem, gdy żar leje się z nieba, a Ty potrzebujesz czegoś orzeźwiającego, a nie rozgrzewającego? Rozwiązanie jest bardzo proste: to frappuccino. Sprawdź, jak je przygotować.
"The Guardian" postanowił wspomóc turystów i opublikować ranking 20 najlepszych lodziarni w Europie. Wśród nich jest miejsce z Wrocławia, słynące z lodów o smaku dyni i czarnego sezamu.
Planowanie posiłków jest jednym z najważniejszych elementów odpowiedniego odżywiania się. To także świetny sposób na to, by nie wyrzucać jedzenia – niestety w naszym kraju każdego roku do kosza trafia aż 9 mln ton żywności! Jak kupować i planować posiłki na cały tydzień, aby nie marnować jedzenia?
Takie działanie ma ograniczyć zjawisko marnowania jedzenia.
Fala upałów, która nawiedza nas po wcześniejszych opadach deszczu jest dla wielu pretekstem do tego, żeby bezkarnie zajadać się kilogramami lodów. Okazuje się, że te bynajmniej nie działają na organizm chłodząco!
Według Księgi Rekordów Guinnessa najstarszy człowiek świata, Masazo Nonaka, świętuje dziś swoje 113 urodziny. Otrzymał ten tytuł w kwietniu, kiedy Francisco Nuñez Olivera, poprzedni laureat, zmarł w styczniu w wieku 113 lat. Dziś obecny rekordzista zdradził swój przepis na długowieczność.
Wyobraź sobie, że zamiast iść po zakupy do marketu, zamawiasz jedzenie bezpośrednio od rolnika, a potem odbierasz je z kawiarni czy prywatnego mieszkania kilka kroków od twojego domu. Tak właśnie działają kooperatywy spożywcze, o których mówi się, że są prawdziwą wspólnotą.
Menu ma aż 12 stron i zawiera w sobie ponad 470 pozycji. Najwięcej jest tam siana łąkowego, a potem warzyw i owoców. Ale można znaleźć też ciemne piwo i alkohol etylowy - dla kogo?
Aż 99% procent kancerogennych węglowodorów aromatycznych (WWA) trafia do naszego organizmu wraz z żywnością. Pozostały 1% to zanieczyszczenia z wody i powietrza. Żywność na europejskim rynku od lat monitorowana jest pod względem zawartości najbardziej toksycznych WWA. Produkty, w których przekroczone są bezpieczne normy szkodliwych substancji, nie powinny być sprzedawane. Trzeba jednak mieć świadomość, że toksyczne związki powstają przede wszystkim podczas niektórych rodzajów obróbki cieplnej.
Lipiec i sierpień to czas, kiedy wstępuje w nas nowa energia. Chce nam się biegać, skakać, latać, pływać... i czasem tylko jednego nam się nie chce. Jeść. Bo jedzenie w upały to czasem za dużo szczęścia na raz. Dlatego podpowiadamy, co jeść i czym popijać, by jednocześnie nie obciążać nadmiernie żołądka i poznawać nowe trendy. Spójrzcie na naszą listę rzeczy, które koniecznie trzeba zaliczyć tego lata.
Poznań kojarzy się z tradycyjnymi rogalami oraz koziołkami na wieży ratusza. A tymczasem stolica Wielkopolski to jedna z najszybciej rozwijających się kulinarnie metropolii w naszym kraju. Znana nie tylko ze szneki z glancem, czyli drożdżówki z lukrem w kształcie ślimaka. Oto miejsca, które musisz odwiedzić podczas wizyty w Poznaniu.
Martini jako marka wnosząca włoską radość życia do spotkań z przyjaciółmi, wraz z Dawidem Wolińskim, który jest ambasadorem marki, zorganizowała wyjątkowe aperitivo nad Wisłą. Popołudniowe spotkanie, pełne radości, opowieści, śmiechu oraz koktajli na bazie Martini, było pełne atrakcji!
Wygląda zdrowo i apetycznie, ale nie o wygląd tu chodzi, lecz o jej nazwę. Wszyscy zastanawiają się, czy naprawdę działa. Sprawdziłam skuteczność sałatki antystresowej.
Bez względu na to, który rodzaj sera wybierzemy – warto, aby ten zdrowy i naturalny produkt zagościł na stałe w naszym jadłospisie. Przez smakoszy ceniony jest za walory smakowe, a przez dietetyków zalecany jako wartościowe źródło białka i wapnia.
Coca-cola z różnymi wariacjami na temat swojego klasycznego produktu eksperymentuje nie od dziś. Jednak dotychczas, czy zmieniał się smak czy zawartość cukru niezmienny pozostawał wygląd. Do czasu. Do sprzedaży właśnie trafił przezroczysty napój. Cola Clear.
Dzień dziecka. Dzisiejszym 30 i 40 latkom może kojarzyć się z tym rodzajem święta, w którym byli zabierani przez rodziców na Tego Pysznego Hamburgera do Tej Fajnej Restauracji, gdzie była też Cola. Teraz, kiedy sami jesteśmy rodzicami wiele się zmieniło, ale nie to, że dzieci wciąż kochają fast food. My natomiast wiemy, że nasze dzieci powinny się trzymać od niego z daleka i że najlepsze jest jedzenie domowe. Tomasz i Joanna Jakubiak w książce „Ugotuj mi tato” (Wydawnictwo Edipresse) przedstawiają przepisy, m.in na zdrowy fast food.
Wykorzystywana od ponad 5000 lat w medycynie ajurwedyjskiej, współcześnie doczekała się ponad 3000 opracowań naukowych dowodzących jej skutecznego działania. Kurkuma to jedna z najzdrowszych przypraw. Słynie przede wszystkim z silnych właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. To także doskonała broń w walce z rakiem i chorobą Alzheimera.
Miód spadziowy, akacjowy, gryczany, lipowy, nawłociowy, fasolowy, malinowy. Istnieje wiele odmian miodu i każda z nich ma swoiste właściwości, pochodzące od roślin z których jest zrobiony. Wszystkie odmiany łączą właściwości antybiotyczne i wzmacniające.
Jak sugerują nowe badania, muzyka odtwarzana w restauracji, ma wpływ na rodzaj zamawianego jedzenia. Naukowcy sugerują, że sklepy i restauracje coraz częściej wykorzystują ten fakt przy manipulowaniu swoimi gośćmi.