Przepisy

Przepisy

Osłabiają wzrok i mogą powodować raka. Zupki chińskie są groźne dla zdrowia
PrzepisyOsłabiają wzrok i mogą powodować raka. Zupki chińskie są groźne dla zdrowia

Pomidorowa, serowa, rosół, a nawet i grzybowa. Zupka chińska jest tania, prosta i szybka w przygotowaniu. I choć studencki rarytas jemy też po ukończeniu uniwersytetu, naukowcy przestrzegają przed kupowaniem go.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Matka dwójki dzieci schudła 20 kilogramów. Bez głodówek i ciężkich ćwiczeń
PrzepisyMatka dwójki dzieci schudła 20 kilogramów. Bez głodówek i ciężkich ćwiczeń

Jak każda pracująca mama, Simone Harbinson nie ma zbyt wiele czasu w ciągu dnia dla siebie. Mimo to kobiecie udało się schudnąć w 7 miesięcy aż 20 kilogramów. I to bez pomocy trenera personalnego. Teraz uczy innych, jak to zrobić.

oprac. Lidia Pustelnik
Fitozwiązki - substancje do zadań specjalnych
Zapisz na później
PrzepisyFitozwiązki - substancje do zadań specjalnych

Oprócz najważniejszych elementów pożywienia, jak węglowodany, białka, tłuszcze oraz witaminy i minerały, w produktach roślinnych występuje jeszcze jedna kategoria składników. Fitozwiązki, czyli wytwarzane przez rośliny substancje chemiczne, nierzadko wykazują działanie podobne do substancji czynnych w lekach.

Redakcja WP Kobieta
Czosnek niedźwiedzi – dzika roślina i lek
Zapisz na później
PrzepisyCzosnek niedźwiedzi – dzika roślina i lek

Rośnie w naszych lasach, szczególnie w Polsce Południowej, ale można go również spotkać w Puszczy Białowieskiej, Knyszyńskiej, a czasami także w starych parkach.

Mirosław Angielczyk
Składnik szparagów odpowiedzialny za rozprzestrzenianie raka piersi? Nowe badania
PrzepisySkładnik szparagów odpowiedzialny za rozprzestrzenianie raka piersi? Nowe badania

Najnowsze badania nie pozostawiają złudzeń. Wykazano, że asparagina, znajdująca się w szparagach i wielu innych pokarmach, "pomaga" w rozprzestrzenianiu się raka piersi na inne narządy ciała.

oprac. Paulina Ermel
5 pomysłów na dania z cebuli
Przepisy5 pomysłów na dania z cebuli

Cebula zamiast pączka? Tak, to świetny zamiennik. Przynajmniej tak mówi jedna z mieszkanek Lublina, którą w Tłusty Czwartek zatrzymała reporterka z kamerą. Gafę szybko wychwycili internauci. A my sprawdzamy, ile przepisów z wykorzystaniem cebuli znamy.

Monika Katarzyna Krupska
Najlepsze cukiernie na Tłusty Czwartek. Ranking z Krytyką Kulinarną i czytelnikami
PrzepisyNajlepsze cukiernie na Tłusty Czwartek. Ranking z Krytyką Kulinarną i czytelnikami

Cztery godziny w kolejce po pączki? Tak, to realne. Tłusty Czwartek już jutro, więc razem z wami i Krytyką Kulinarną przygotowałyśmy listę najlepszych cukierni. Nie było łatwo, ale jesteśmy pewne. Z tych wyborów będziecie zadowoleni.

Monika Katarzyna Krupska
Co zamiast pączka? Proponujemy fit smakołyki
PrzepisyCo zamiast pączka? Proponujemy fit smakołyki

Najsłodszy dzień w roku, czyli Tłusty Czwartek już jutro. W pracy jak i na mieście, wszędzie będą czekały na nas pokusy. Zdradzamy kilka przepisów, które nie wyłamią nas z diet Chodakowskiej i Lewandowskiej. Nie są to pączki, ale też jest smacznie.

Monika Katarzyna Krupska
Jak wybrać dobre owoce i warzywa? Podpowiadamy
PrzepisyJak wybrać dobre owoce i warzywa? Podpowiadamy

Pewnie nie raz zdarzyło ci się przynieść do domu owoce, którego już następnego dnia do niczego się nie nadawały. Podpowiadamy zatem, jak wybrać te świeże i smaczne.

Paulina Ermel
5 pomysłów, jak wykorzystać dojrzałego banana
Przepisy5 pomysłów, jak wykorzystać dojrzałego banana

Bananów z czarną skórką nie należy wyrzucać. Z tych tropikalnych owoców możemy zrobić smoothie, chleb, lody, a także ciasteczka. Sposobów na nie jest co nie miara. Podpowiadamy smaczne przepisy.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Dlaczego nie zostawiać obranych ziemniaków w wodzie? Tego nie wiedziałeś o popularnym warzywie
PrzepisyDlaczego nie zostawiać obranych ziemniaków w wodzie? Tego nie wiedziałeś o popularnym warzywie

Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do obiadu. I choć gotujemy je często, popełniamy przy tym kilka podstawowych błędów. Przechowywanie bez łupinek w wodzie to tylko jeden z nich.

Paulina Ermel
Jedzenie na drewnianych deskach zamiast na talerzach. Niebezpieczny trend w restauracjach
PrzepisyJedzenie na drewnianych deskach zamiast na talerzach. Niebezpieczny trend w restauracjach

Skrzynki, tace, jadalne talerze – wymyślne formy serwowania jedzenia w restauracjach coraz częściej wypierają ceramikę. Ma być oryginalnie, ale przestaje być… higienicznie. Oto, dlaczego nie powinnyśmy zamawiać dań podawanych na drewnianych deskach.

Ewa Bukowiecka-Janik
Cud miód. Sprawdź, dlaczego warto mieć go w swojej kuchnii
Zapisz na później
PrzepisyCud miód. Sprawdź, dlaczego warto mieć go w swojej kuchnii

Rosa niebieska zbierana przez pszczoły z kwiatów i górnych warstw powietrza według wierzeń starożytnych. Panaceum stosowane na wiele schorzeń. Przed państwem w roli głównej miód.

Redakcja WP Kobieta
Makaronowe sztuczki. Gotowanie nigdy nie było tak proste
PrzepisyMakaronowe sztuczki. Gotowanie nigdy nie było tak proste

Najszybszy obiad na świecie? Makaron. Na dodatek nigdy się nie znudzi. Najróżniejsze kształty, sosy, dodatki. Przygotowanie zajmie najwyżej 30 min. Jak jeszcze bardziej skrócić ten czas i ułatwić sobie pracę? Poznaj kilka prostych sztuczek.

Katarzyna Gileta
Sprzedaje się jak świeże bułeczki. Kokosowy hit od Anny Lewandowskiej
Zapisz na później
PrzepisySprzedaje się jak świeże bułeczki. Kokosowy hit od Anny Lewandowskiej

Ekologiczny, zdrowy i pyszny. Mus kokosowy to jeden z bestsellerów w sklepie Anny Lewandowskiej. Zamiast przepłacać, możesz przygotować go w domu. Wystarczy 10 minut.

Katarzyna Gileta
Katowice znów staną się stolicą sztuki kulinarnej
Zapisz na później
PrzepisyKatowice znów staną się stolicą sztuki kulinarnej

Udział w Food Show 2018 potwierdziło już kilkudziesięciu topowych szefów kuchni i przedstawicieli branży kulinarnej.

Redakcja WP Kobieta
Chude mleko wcale nie takie zdrowe. Nowe odkrycie naukowców
Zapisz na później
PrzepisyChude mleko wcale nie takie zdrowe. Nowe odkrycie naukowców

Eksperci od zdrowego odżywiania przekonują, by sięgać po mleko, jogurty i sery o niskiej zawartości tłuszczu. Jednak jak się okazuje, wcale nie są one zdrowsze od pełnotłustych produktów. Naukowcy z uniwersytetu w Kopenhadze opublikowali właśnie zaskakujące wyniki badań.

oprac. Katarzyna Gileta
Nowa właściwość łososia. Kolejny powód, dla którego warto kupować tę rybę
Zapisz na później
PrzepisyNowa właściwość łososia. Kolejny powód, dla którego warto kupować tę rybę

Kupujemy, bo jest pyszny i można przyrządzić go na wiele sposobów. Wędzony, pieczony, smażony w kawałkach. Rozpływa się w ustach. Łosoś jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Jak bardzo zdrowy, przekonuje najnowsze badanie naukowców. Mają wyjątkowo dobre wiadomości dla fanów tej ryby.

oprac. Magdalena Drozdek
Owoce i warzywa będą dłużej świeże. Wypróbuj proste sztuczki
PrzepisyOwoce i warzywa będą dłużej świeże. Wypróbuj proste sztuczki

Sięgasz do lodówki po sałatę czy pomidory i okazało się, że są już nieświeże? Zapomnij o tym raz na zawsze. Wystarczy, że będziesz odpowiednio przechowywać owoce i warzywa. Dzięki temu przedłużysz ich trwałość i zaoszczędzisz pieniądze. Poznaj kilka prostych sztuczek.

Katarzyna Gileta
5 sposobów, jak wykorzystać skórkę po pomarańczach
Przepisy5 sposobów, jak wykorzystać skórkę po pomarańczach

Pomarańcze to jedne z najpopularniejszych egzotycznych owoców w polskiej kuchni. Supermarkety i sieci dyskontów regularnie oferuję te produkty w okazyjnych cenach. Najważniejszy oczywiście jest miąższ - wzbogaci napoje, desery, sałatki, a także dania obiadowe. Skóra z kolei zazwyczaj ląduje w koszu. To błąd, bo możemy nadać jej nową odsłonę i wykorzystać do gotowania albo... sprzątania.

oprac. Magda Pomorska
Herbata nie tylko do kubka. Nietypowe zastosowanie naparu
PrzepisyHerbata nie tylko do kubka. Nietypowe zastosowanie naparu

Triumfy święciły najróżniejsze gatunki herbat, parzone na zimno i na gorąco. Eksperci spierali się, która jest najzdrowsza i najbardziej oryginalna. Ten rok również będzie należał do herbaty. Nie chodzi jednak o wariacje na temat tego naparu czy kolejne egzotyczne odmiany. Będziemy je dodawać do ciast, deserów, sosów, pikantnych przekąsek i innych dań. Zaskoczeni?

Katarzyna Gileta
6 ziół, które zregenerują twój organizm. Z nimi przeziębienie niestraszne
Zapisz na później
Przepisy6 ziół, które zregenerują twój organizm. Z nimi przeziębienie niestraszne

Rok dopiero się zaczął, a już pociągasz nosem? Możemy przybić sobie piątki. Witajcie w klubie tych, którzy początek roku powitali przeziębieniem. Wizyta u lekarza, dawka leków i… ziółka. Zestaw, który sprawdzi się idealnie. Tylko co pić, żeby organizm dostał dodatkowe wsparcie?

oprac. Magdalena Drozdek
Naturalne lekarstwo na zimowe przeziębienie. Wystarczy łyżka dziennie
Zapisz na później
PrzepisyNaturalne lekarstwo na zimowe przeziębienie. Wystarczy łyżka dziennie

Czosnek jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Dzięki swojemu charakterystycznemu, niepowtarzalnemu smakowi jest też powszechnie używany w kuchni. Dopadła cię infekcja? Przygotuj leczniczą miksturę.

Katarzyna Gileta
Jedna filiżanka dziennie wystarczy. Naukowcy odkryli cudowne właściwości ulubionego napoju Polaków
Zapisz na później
PrzepisyJedna filiżanka dziennie wystarczy. Naukowcy odkryli cudowne właściwości ulubionego napoju Polaków

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Pije się ją w wielu krajach, a w niektórych jej parzenie to prawdziwy rytuał. Po tej wiadomości miłośnicy herbaty zaczną chyba jej filiżankami wznosić toasty "na zdrowie!". Naukowcy bowiem odkryli, że ulubiony napój Polaków ma nieoceniony wpływ na procesy myślowe.

Marta Dragan