Pomidorowa, serowa, rosół, a nawet i grzybowa. Zupka chińska jest tania, prosta i szybka w przygotowaniu. I choć studencki rarytas jemy też po ukończeniu uniwersytetu, naukowcy przestrzegają przed kupowaniem go.
Jak każda pracująca mama, Simone Harbinson nie ma zbyt wiele czasu w ciągu dnia dla siebie. Mimo to kobiecie udało się schudnąć w 7 miesięcy aż 20 kilogramów. I to bez pomocy trenera personalnego. Teraz uczy innych, jak to zrobić.
Oprócz najważniejszych elementów pożywienia, jak węglowodany, białka, tłuszcze oraz witaminy i minerały, w produktach roślinnych występuje jeszcze jedna kategoria składników. Fitozwiązki, czyli wytwarzane przez rośliny substancje chemiczne, nierzadko wykazują działanie podobne do substancji czynnych w lekach.
Rośnie w naszych lasach, szczególnie w Polsce Południowej, ale można go również spotkać w Puszczy Białowieskiej, Knyszyńskiej, a czasami także w starych parkach.
Najnowsze badania nie pozostawiają złudzeń. Wykazano, że asparagina, znajdująca się w szparagach i wielu innych pokarmach, "pomaga" w rozprzestrzenianiu się raka piersi na inne narządy ciała.
Cebula zamiast pączka? Tak, to świetny zamiennik. Przynajmniej tak mówi jedna z mieszkanek Lublina, którą w Tłusty Czwartek zatrzymała reporterka z kamerą. Gafę szybko wychwycili internauci. A my sprawdzamy, ile przepisów z wykorzystaniem cebuli znamy.
Cztery godziny w kolejce po pączki? Tak, to realne. Tłusty Czwartek już jutro, więc razem z wami i Krytyką Kulinarną przygotowałyśmy listę najlepszych cukierni. Nie było łatwo, ale jesteśmy pewne. Z tych wyborów będziecie zadowoleni.
Najsłodszy dzień w roku, czyli Tłusty Czwartek już jutro. W pracy jak i na mieście, wszędzie będą czekały na nas pokusy. Zdradzamy kilka przepisów, które nie wyłamią nas z diet Chodakowskiej i Lewandowskiej. Nie są to pączki, ale też jest smacznie.
Pewnie nie raz zdarzyło ci się przynieść do domu owoce, którego już następnego dnia do niczego się nie nadawały. Podpowiadamy zatem, jak wybrać te świeże i smaczne.
Bananów z czarną skórką nie należy wyrzucać. Z tych tropikalnych owoców możemy zrobić smoothie, chleb, lody, a także ciasteczka. Sposobów na nie jest co nie miara. Podpowiadamy smaczne przepisy.
Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do obiadu. I choć gotujemy je często, popełniamy przy tym kilka podstawowych błędów. Przechowywanie bez łupinek w wodzie to tylko jeden z nich.
Skrzynki, tace, jadalne talerze – wymyślne formy serwowania jedzenia w restauracjach coraz częściej wypierają ceramikę. Ma być oryginalnie, ale przestaje być… higienicznie. Oto, dlaczego nie powinnyśmy zamawiać dań podawanych na drewnianych deskach.
Rosa niebieska zbierana przez pszczoły z kwiatów i górnych warstw powietrza według wierzeń starożytnych. Panaceum stosowane na wiele schorzeń. Przed państwem w roli głównej miód.
Najszybszy obiad na świecie? Makaron. Na dodatek nigdy się nie znudzi. Najróżniejsze kształty, sosy, dodatki. Przygotowanie zajmie najwyżej 30 min. Jak jeszcze bardziej skrócić ten czas i ułatwić sobie pracę? Poznaj kilka prostych sztuczek.
Ekologiczny, zdrowy i pyszny. Mus kokosowy to jeden z bestsellerów w sklepie Anny Lewandowskiej. Zamiast przepłacać, możesz przygotować go w domu. Wystarczy 10 minut.
Udział w Food Show 2018 potwierdziło już kilkudziesięciu topowych szefów kuchni i przedstawicieli branży kulinarnej.
Eksperci od zdrowego odżywiania przekonują, by sięgać po mleko, jogurty i sery o niskiej zawartości tłuszczu. Jednak jak się okazuje, wcale nie są one zdrowsze od pełnotłustych produktów. Naukowcy z uniwersytetu w Kopenhadze opublikowali właśnie zaskakujące wyniki badań.
Kupujemy, bo jest pyszny i można przyrządzić go na wiele sposobów. Wędzony, pieczony, smażony w kawałkach. Rozpływa się w ustach. Łosoś jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Jak bardzo zdrowy, przekonuje najnowsze badanie naukowców. Mają wyjątkowo dobre wiadomości dla fanów tej ryby.
Sięgasz do lodówki po sałatę czy pomidory i okazało się, że są już nieświeże? Zapomnij o tym raz na zawsze. Wystarczy, że będziesz odpowiednio przechowywać owoce i warzywa. Dzięki temu przedłużysz ich trwałość i zaoszczędzisz pieniądze. Poznaj kilka prostych sztuczek.
Pomarańcze to jedne z najpopularniejszych egzotycznych owoców w polskiej kuchni. Supermarkety i sieci dyskontów regularnie oferuję te produkty w okazyjnych cenach. Najważniejszy oczywiście jest miąższ - wzbogaci napoje, desery, sałatki, a także dania obiadowe. Skóra z kolei zazwyczaj ląduje w koszu. To błąd, bo możemy nadać jej nową odsłonę i wykorzystać do gotowania albo... sprzątania.
Triumfy święciły najróżniejsze gatunki herbat, parzone na zimno i na gorąco. Eksperci spierali się, która jest najzdrowsza i najbardziej oryginalna. Ten rok również będzie należał do herbaty. Nie chodzi jednak o wariacje na temat tego naparu czy kolejne egzotyczne odmiany. Będziemy je dodawać do ciast, deserów, sosów, pikantnych przekąsek i innych dań. Zaskoczeni?
Rok dopiero się zaczął, a już pociągasz nosem? Możemy przybić sobie piątki. Witajcie w klubie tych, którzy początek roku powitali przeziębieniem. Wizyta u lekarza, dawka leków i… ziółka. Zestaw, który sprawdzi się idealnie. Tylko co pić, żeby organizm dostał dodatkowe wsparcie?
Czosnek jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Dzięki swojemu charakterystycznemu, niepowtarzalnemu smakowi jest też powszechnie używany w kuchni. Dopadła cię infekcja? Przygotuj leczniczą miksturę.
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Pije się ją w wielu krajach, a w niektórych jej parzenie to prawdziwy rytuał. Po tej wiadomości miłośnicy herbaty zaczną chyba jej filiżankami wznosić toasty "na zdrowie!". Naukowcy bowiem odkryli, że ulubiony napój Polaków ma nieoceniony wpływ na procesy myślowe.