Joanna Liszowska znana jest głównie z serialu "Na dobre i na złe". Popularność przyniósł jej również występ w IV edycji "Tańca z gwiazdami". Aktorka otwarcie przyznaje, że jej sposobem na stres jest jedzenie. Pani Joanna uwielbia gotować i jak sama stwierdza, wychodzi jej to całkiem nieźle, zwłaszcza gdy gotuje dla narzeczonego Tadeusza Głażewskiego.
Tyle samo przyjemności, a dwa razy mniej tłuszczu, trzy razy mniejsze obciążenie dla bioder, cztery razy mniej kalorii do spalenia... Decydujemy się na dietetyczne jedzenie, by ładnie wyglądać, zachować kondycję, utrzymać zgrabną sylwetkę, zmniejszyć ryzyko zawału i miażdżycy. Produkty light niestety, często nie są jednak tak zdrowe, jak twierdzą producenci i nie tak smaczne, jak ich pełnokaloryczne odpowiedniki.
Tłusty czwartek to prawdziwa gratka dla łasuchów. W ten jeden dzień w roku, z przyzwoleniem tradycji nawet ci, którzy na co dzień dbają o linię i przestrzegają diety, z wielką radością oddają się rozkoszy smakowania tłustych, pulchnych i cieplutkich pączków i faworków.
Kuchnia azjatycka staje się coraz popularniejsza. Obecnie w orientalnych restauracjach serwowane jest wiele potraw z Dalekiego Wschodu. Egzotyczne dania także można bez problemu przygotować u siebie w domu, ponieważ potrzebne produkty są dostępne w supermarketach.
Rodzice powinni dobrze się zastanowić zanim
zaproponują swoim dzieciom ubogie w tłuszcze menu. Pomimo
ostrzeżeń dotyczących otyłości, naukowcy z USA zalecają
uwzględnienie tłuszczu jako jednego z niezbędnych składników
zdrowej, zbilansowanej diety.
Drew Barrymore jest naprawdę zakochana! Wraz z Justinem Long, aktualnym partnerem, aktorka pojawiła się w Los Angeles na premierze filmu "Vince Vaughn's Wild West Comedy Show".
David Beckham odwiedził Sierra Leone. Jako Ambasador Dobrej Woli UNICEF-u, piłkarz chce zwrócić międzynarodową uwagę na ciężką sytuację tamtejszych dzieci.
Herbata Pu-Ehr znana jest w Polsce głównie ze swoich właściwości odchudzających. Jednak powoli zwraca się uwagę także na jej bardziej ogólne pozytywne oddziaływanie na organizm.
To najgorętszy romans na świecie! Prezydent Francji Nicolas Sarkozy i piosenkarka Carla Bruni nie schodzą z czołówek gazet. Jedni twierdzą, że są już po ślubie, inni że ceremonia odbędzie się w lutym...
Chrupiące, rumiane, pyszne. Tak niejedna z nas powie o frytkach. Cierpliwie stoimy w kolejce do kasy w McDonald’s czy KFC, oczekując na chrupiący przysmak. Ale jak powstał? Poznaj jego historię.
Nadaje się do przyrządzenia wielu różnych potraw. Jest smaczny i bogaty w substancje odżywcze, mimo to nie zdobył tak szerokiej popularności jak spokrewniony z nim ziemniak. Jednak w krajach europejskich warzywo to zaczyna być doceniane.
Słowo „Egipt” przywołuje u większości z nas sporo skojarzeń: Kleopatra, faraon, piramidy, Sfinks, bóg słońca Re, gorąco, wielbłądy, krokodyle nilowe, Kair, kanał Sueski… Mało kto natomiast umiałby scharakteryzować kuchnię kraju nad Nilem.
W wielu domach niemal odeszły w zapomnienie, ich używanie nie jest w dobrym tonie. Dzisiaj wracają w wielkim stylu. 2008 ma być rokiem... ziemniaka.
Polskie jedzenie nie jest aż tak popularne w świecie jak kuchnia francuska, włoska czy japońska. Jakkolwiek cudzoziemcy podczas pobytu w naszym kraju zachwycają się bigosem i schabowym.
Lada chwila rozpoczną się sylwestrowe i karnawałowe domowe bankiety. Dzięki odpowiednim akcesoriom barmańskim możemy we własnych czterech ścianach urządzić bar, serwujący najbardziej wystrzałowe drinki, których nie powstydziłby się niejeden lokal na mieście. Zatem szampańskiej zabawy!
Po drugiej stronie globu, na Mauritiusie, rozpoczyna się właśnie lato, a Kreole grilują na plażach popijając rum... My nie musimy jeść ziemniaków z popiołu, popijając kwasem z ogórków kiszonych.
Brakuje Ci pomysłu na dobre przyjęcie dla przyjaciół? Grillują wszyscy, karaoke też już nikogo nie zdziwi, więc jak się bawić? Zaproponuj gościom rywalizację – barmański konkurs będzie dla nich nie lada zaskoczeniem, a nowo powstałe receptury na kolorowe koktajle
z pewnością przydadzą się na kolejne spotkania towarzyskie.
Czas karnawałowy... przygotowujesz imprezę i chcesz zabłysnąć, podając gościom szalone drinki, sporządzone według przepisów ze wszystkich zakątków świata? Spraw swoim gościom niespodziankę, podając własnoręcznie przygotowane kolorowe, orzeźwiające drinki. Możesz być pewny - zrobią swoje!
W Sylwestra wcale nie trzeba wychodzić na wielki bal. Wieczór ten można spędzić w domu, ze znajomymi i najbliższymi przyjaciółmi. Dobrą zabawę mamy wówczas zagwarantowaną (szczególnie jeśli będziemy witać Nowy Rok w sprawdzonym gronie). Jak jednak wszystko zorganizować, by zabawa należała do udanych?
Nina Terentiew, Grażyna Wolszczak, Paulina Holtz i Urszula Dudziak, uczennice mistrza sztuki kulinarnej, Marka Łebkowskiego. U nas razem szykują wigilijną kolację.
Wyobraź sobie sytuację - spędzasz wieczór wigilijny z teściami, siedzicie przy stole i konwersujecie, podczas gdy na twoim talerzu panuje „artystyczny nieład”, który teściowie dyskretnie omijają wzrokiem. Jak jeść, żeby nie straszyć złymi manierami i nie uchodzić za niewychowanego łasucha?
Święta Bożego Narodzenia to jedno z najważniejszych i najmilszych wydarzeń w całym roku. Wraz z nadejściem grudnia, zaczynamy myśleć o tym, co postawimy na świąteczny stół, z kim spędzimy wigilijny wieczór, oraz jakie prezenty położymy pod choinkę. W tym samym czasie o świętach zaczynają myśleć Holendrzy, Belgowie, Grecy, Hiszpanie i inne narody na całym świecie.
Według tradycji wigilijnych potraw powinno być dwanaście. Dziś najczęściej już nie zwracamy tak wielkiej uwagi na ich ilość, rezygnując z dań, za którymi nasi domownicy nie przepadają. Zawsze jednak na stole pojawia się zupa!
Tiramisu, babà, focaccia di mandorla... Mmm, paluszki lizać! Tak, Włosi potrafią stworzyć w kuchni bardzo smakowite desery. Ich stare przepisy na słodkości od wieków podbijają świat. Któż bowiem nie zna smaku chociażby tiramisu? Mało kto jednak wie, że niemal z każdym z włoskich przysmaków związana jest jakaś legenda...