Przepisy

Przepisy

Sposoby na świąteczne obżarstwo
Zapisz na później
PrzepisySposoby na świąteczne obżarstwo

Święta to doskonała okazja, aby popełnić grzech obżarstwa. Raz w roku przecież można sobie pozwolić na pochłonięcie ogromnej ilości słodyczy i tłustych mięs, i dopiero po świętach zastanawiać się, jak się pozbyć tych kilku dodatkowych kilogramów.

Magdalena Stypułkowska
Trunki na świąteczny stół - jakie podać?
Zapisz na później
PrzepisyTrunki na świąteczny stół - jakie podać?

W Wigilię Bożego Narodzenia, spożywać trunków nie wypada. Co innego, gdy dnia następnego zasiądziemy przy świątecznym stole, w towarzystwie najbliższych nam osób. Do specjalnie przygotowanych smakowitości - faszerowanych mięs, wykwintnych przystawek i sałatek, wypada podać jedynie wytworne trunki, na przykład czerwone wino.

Redakcja WP Kobieta
Na święta - nie tylko pierogi
Zapisz na później
PrzepisyNa święta - nie tylko pierogi

Najsłynniejsza ukraińska kuchnia pochodzi z Odessy, miasta, kojarzonego przede wszystkim z poezją, filmem i bardami. Zarówno w Odessa, jak i cała Ukraina może pochwalić się smakowitą kuchnią, która przypadła do gustu wielu turystom odwiedzającym ten kraj.

Redakcja WP Kobieta
Cuda z mikołajkowego buta
Zapisz na później
PrzepisyCuda z mikołajkowego buta

Z badań wynika, że połowa Polaków w mikołajkowym bucie i pod choinką znajduje słodycze – czekoladki, bombonierki i cukierki. Możesz kupić je w sklepie lub przyrządzić samodzielnie pyszne, słodkie rarytasy.

Magdalena Stypułkowska
Kotlet ze strusia
Zapisz na później
PrzepisyKotlet ze strusia

Kotlet z kangura i jajecznica z jaj strusia
Kuchnia australijska w ogromnym stopniu uzależniona jest od geografii i historii tego kontynentu, i wbrew pozorom nie składa się tylko z kanapkowej pasty drożdżowej Vegemite.

Redakcja WP Kobieta
Joanna Liszowska - przepis na kobiece kształty
Zapisz na później
PrzepisyJoanna Liszowska - przepis na kobiece kształty

Joanna Liszowska jest jedną z najbardziej pożądanych kobiet, które zaistniały w polskim showbiznesie. Atutami aktorki są piękny uśmiech i kobiece kształty, które... jednak nie wszystkim się podobają.

Redakcja WP Kobieta
Obiady czwartkowe
Zapisz na później
PrzepisyObiady czwartkowe

Impreza charytatywna "Obiady Czwartkowe". Gwiazdy rozmawiają o winie!

Redakcja WP Kobieta
Energia zawarta w szklance
Zapisz na później
PrzepisyEnergia zawarta w szklance

Zbliża się zima, nastają chłody, za oknem deszcz i śnieg. Właśnie teraz potrzebujemy większęj dawki energii oraz witamin i minerałów. W dostarczeniu ich mogą pomóc odpowiednie napoje: soki warzywne, napary ziołowe, rozgrzewające herbaty.

Redakcja WP Kobieta
Sushi zalewa Polskę
Zapisz na później
PrzepisySushi zalewa Polskę

Niedługo minie 10 lat od czasu, kiedy w Polsce otwarto pierwszy lokal serwujący sushi. Dzisiaj te japońskie przysmaki jemu równie chętnie, co dania włoskie czy meksykańskie. W całym kraju lawino wzrasta liczba sushi-barów.

Redakcja WP Kobieta
Styl życia a odżywianie
Zapisz na później
PrzepisyStyl życia a odżywianie

Co jemy i jaki prowadzimy tryb życia w młodości warunkuje i określa jakość naszego zdrowia w przyszłości. Tak więc kobieta po 30-tce powinna teraz zacząć dbać o swoje zdrowie i odżywiać się prawidłowo, aby w przyszłości uniknąć chorób serca, raka, zmiękczenia kości.

Redakcja WP Kobieta
Herbata przedłuża życie
Zapisz na później
PrzepisyHerbata przedłuża życie

Herbata to nie tylko przyjemność picia, smak i aromat, ale i dobroczynny wpływ na nasz organizm. Bardzo istotny jest tutaj również dobór gatunków, sposób i czas parzenia herbaty.

Redakcja WP Kobieta
Restauracyjny savoir vivre
Zapisz na później
PrzepisyRestauracyjny savoir vivre

Wizyta w renomowanej restauracji dla wielu z nas bywa stresująca. Elegancko nakryty stół, szarmancki kelner i dość oficjalna atmosfera lokalu często wprawiają nas w zakłopotanie. Niesłusznie.

Redakcja WP Kobieta
Antyrakowa wędlina?
Zapisz na później
PrzepisyAntyrakowa wędlina?

Już za dwa, trzy miesiące, jak zapowiadają
naukowcy z Politechniki Gdańskiej(PG), na rynku mają pojawić się
wędliny zawierające antyrakowe substancje pochodzące z kapusty.

Redakcja WP Kobieta
Czerwone wino - dlaczego warto pić?
Zapisz na później
PrzepisyCzerwone wino - dlaczego warto pić?

Naukowcy są o krok bliżej od zrozumienia,
dlaczego czerwone wino ma korzystny wpływ na nasze serce. Badacze z Wielkiej Brytanii
dowodzą, że dobroczynne działanie wina - przy umiarkowanym
spożyciu - zależy od zawartych w nim substancji wzmacniających
naczynia krwionośne.

Redakcja WP Kobieta
Kuchnia tajska
Zapisz na później
PrzepisyKuchnia tajska

Tajlandia to piękny kraj w południowo-wschodniej Azji. Kuchnia tego państwa bardzo różni się od naszej. Jest to związane z faktem, że Tajlandia położona jest w zupełnie innej niż Polska szerokości geograficznej i ma całkowicie różne od nas warunki naturalne.

Redakcja WP Kobieta
Najostrzejsze paprczyki świata
Zapisz na później
PrzepisyNajostrzejsze paprczyki świata

Najostrzejsze na świecie papryczki chili
odkryli naukowcy z amerykańskiego stanu Nowy Meksyk. Informację na
ten temat podaje serwis internetowy EurekAlert.

Redakcja WP Kobieta
Przesolone fast foody
Zapisz na później
PrzepisyPrzesolone fast foody

Czy wiesz, że posiłek zjedzony w restauracji fast food \r\nmoże narazić dziecko na niebezpiecznie wysoką dawkę soli?

Redakcja WP Kobieta
W stronę Marakeszu
Zapisz na później
PrzepisyW stronę Marakeszu

Paula Wolfert, znawczyni kuchni marokańskiej, autorka książki Couscous and Other Good Food from Morocco, napisała, że by jakiś naród mógł się poszczycić znakomitym jedzeniem, muszą zostać spełnione cztery warunki. Po pierwsze, kraj powinien być zasobny w doskonałe ingrediencje.

Redakcja WP Kobieta
Na etykiecie produktu
Zapisz na później
PrzepisyNa etykiecie produktu

Kupujesz warzywa i różne inne produkty, które potocznie uważane są za zdrowe. Niestety ciężko mieć pewność, że żywność którą kupujesz jest w pełni bezpieczna, a to znaczy zdrowa. Większość pyszności jakie możesz znaleźć na półce sklepowej ma w swoim składzie substancje dodatkowe.

Marzena Okoń
Magda Gessler: zmierzać do sedna smaku
Zapisz na później
PrzepisyMagda Gessler: zmierzać do sedna smaku

Z Panią Magdą Gessler, artystką i restauratorką, autorką wielu książek kulinarnych, w tym najnowszej "Przepis na życie", rozmawiamy o smakach, barwach i emocjach oraz o kuchennej materii i demiurgowskich zabiegach kobiety, dla której sztuka kulinarna istnieje dzięki połączeniu magii, kobiecej sensualności i artyzmu.

Redakcja WP Kobieta
Gruba, chuda, gruba, chuda...
Zapisz na później
PrzepisyGruba, chuda, gruba, chuda...

Gwiazdy walczą nie tylko z ciekawskimi paparazzi, zezłośliwymi komentarzami krytyków i nie zawsze życzliwą publiką, która twierdzi, że ma prawo wiedzieć wszystko o życiu swoich idoli. Gwiazdy toczą bój również z nadmiernymi kilogramami.

Redakcja WP Kobieta
Film - serwowanie win
Zapisz na później
PrzepisyFilm - serwowanie win

Jak podawać wina, jakie kieliszki najlepiej nadają się do białego i czerwonego wina? Obejrzyj film i dowiedź się, co na ten temat mówią eksperci.

Redakcja WP Kobieta
Winne kanony - obejrzyj film
Zapisz na później
PrzepisyWinne kanony - obejrzyj film

W nowy świat win wprowadzją nas znawcy win. Co mówią specjaliści? To potrawa powinna dowinować nad winem, a nie odwrotnie. Jak dobierać rodzaje wina do poszczególnych dań, jaka jest kolejność podawania win do posiłków. Jak degustować wino? Obejrzyj film.

Redakcja WP Kobieta
Jak mózg kontroluje łaknienie?
Zapisz na później
PrzepisyJak mózg kontroluje łaknienie?

Jeden hormon białkowy wydzielany przez
układ pokarmowy do krwi kontroluje aktywność kilku rejonów mózgu
zarządzających zachowaniem związanym z jedzeniem - informują
naukowcy z Londynu na łamach pisma "Nature".

Redakcja WP Kobieta