Święta to doskonała okazja, aby popełnić grzech obżarstwa. Raz w roku przecież można sobie pozwolić na pochłonięcie ogromnej ilości słodyczy i tłustych mięs, i dopiero po świętach zastanawiać się, jak się pozbyć tych kilku dodatkowych kilogramów.
W Wigilię Bożego Narodzenia, spożywać trunków nie wypada. Co innego, gdy dnia następnego zasiądziemy przy świątecznym stole, w towarzystwie najbliższych nam osób. Do specjalnie przygotowanych smakowitości - faszerowanych mięs, wykwintnych przystawek i sałatek, wypada podać jedynie wytworne trunki, na przykład czerwone wino.
Najsłynniejsza ukraińska kuchnia pochodzi z Odessy, miasta, kojarzonego przede wszystkim z poezją, filmem i bardami. Zarówno w Odessa, jak i cała Ukraina może pochwalić się smakowitą kuchnią, która przypadła do gustu wielu turystom odwiedzającym ten kraj.
Z badań wynika, że połowa Polaków w mikołajkowym bucie i pod choinką znajduje słodycze – czekoladki, bombonierki i cukierki. Możesz kupić je w sklepie lub przyrządzić samodzielnie pyszne, słodkie rarytasy.
Kotlet z kangura i jajecznica z jaj strusia
Kuchnia australijska w ogromnym stopniu uzależniona jest od geografii i historii tego kontynentu, i wbrew pozorom nie składa się tylko z kanapkowej pasty drożdżowej Vegemite.
Joanna Liszowska jest jedną z najbardziej pożądanych kobiet, które zaistniały w polskim showbiznesie. Atutami aktorki są piękny uśmiech i kobiece kształty, które... jednak nie wszystkim się podobają.
Impreza charytatywna "Obiady Czwartkowe". Gwiazdy rozmawiają o winie!
Zbliża się zima, nastają chłody, za oknem deszcz i śnieg. Właśnie teraz potrzebujemy większęj dawki energii oraz witamin i minerałów. W dostarczeniu ich mogą pomóc odpowiednie napoje: soki warzywne, napary ziołowe, rozgrzewające herbaty.
Niedługo minie 10 lat od czasu, kiedy w Polsce otwarto pierwszy lokal serwujący sushi. Dzisiaj te japońskie przysmaki jemu równie chętnie, co dania włoskie czy meksykańskie. W całym kraju lawino wzrasta liczba sushi-barów.
Co jemy i jaki prowadzimy tryb życia w młodości warunkuje i określa jakość naszego zdrowia w przyszłości. Tak więc kobieta po 30-tce powinna teraz zacząć dbać o swoje zdrowie i odżywiać się prawidłowo, aby w przyszłości uniknąć chorób serca, raka, zmiękczenia kości.
Herbata to nie tylko przyjemność picia, smak i aromat, ale i dobroczynny wpływ na nasz organizm. Bardzo istotny jest tutaj również dobór gatunków, sposób i czas parzenia herbaty.
Wizyta w renomowanej restauracji dla wielu z nas bywa stresująca. Elegancko nakryty stół, szarmancki kelner i dość oficjalna atmosfera lokalu często wprawiają nas w zakłopotanie. Niesłusznie.
Już za dwa, trzy miesiące, jak zapowiadają
naukowcy z Politechniki Gdańskiej(PG), na rynku mają pojawić się
wędliny zawierające antyrakowe substancje pochodzące z kapusty.
Naukowcy są o krok bliżej od zrozumienia,
dlaczego czerwone wino ma korzystny wpływ na nasze serce. Badacze z Wielkiej Brytanii
dowodzą, że dobroczynne działanie wina - przy umiarkowanym
spożyciu - zależy od zawartych w nim substancji wzmacniających
naczynia krwionośne.
Tajlandia to piękny kraj w południowo-wschodniej Azji. Kuchnia tego państwa bardzo różni się od naszej. Jest to związane z faktem, że Tajlandia położona jest w zupełnie innej niż Polska szerokości geograficznej i ma całkowicie różne od nas warunki naturalne.
Najostrzejsze na świecie papryczki chili
odkryli naukowcy z amerykańskiego stanu Nowy Meksyk. Informację na
ten temat podaje serwis internetowy EurekAlert.
Czy wiesz, że posiłek zjedzony w restauracji fast food \r\nmoże narazić dziecko na niebezpiecznie wysoką dawkę soli?
Paula Wolfert, znawczyni kuchni marokańskiej, autorka książki Couscous and Other Good Food from Morocco, napisała, że by jakiś naród mógł się poszczycić znakomitym jedzeniem, muszą zostać spełnione cztery warunki. Po pierwsze, kraj powinien być zasobny w doskonałe ingrediencje.
Kupujesz warzywa i różne inne produkty, które potocznie uważane są za zdrowe. Niestety ciężko mieć pewność, że żywność którą kupujesz jest w pełni bezpieczna, a to znaczy zdrowa. Większość pyszności jakie możesz znaleźć na półce sklepowej ma w swoim składzie substancje dodatkowe.
Z Panią Magdą Gessler, artystką i restauratorką, autorką wielu książek kulinarnych, w tym najnowszej "Przepis na życie", rozmawiamy o smakach, barwach i emocjach oraz o kuchennej materii i demiurgowskich zabiegach kobiety, dla której sztuka kulinarna istnieje dzięki połączeniu magii, kobiecej sensualności i artyzmu.
Gwiazdy walczą nie tylko z ciekawskimi paparazzi, zezłośliwymi komentarzami krytyków i nie zawsze życzliwą publiką, która twierdzi, że ma prawo wiedzieć wszystko o życiu swoich idoli. Gwiazdy toczą bój również z nadmiernymi kilogramami.
Jak podawać wina, jakie kieliszki najlepiej nadają się do białego i czerwonego wina? Obejrzyj film i dowiedź się, co na ten temat mówią eksperci.
W nowy świat win wprowadzją nas znawcy win. Co mówią specjaliści? To potrawa powinna dowinować nad winem, a nie odwrotnie. Jak dobierać rodzaje wina do poszczególnych dań, jaka jest kolejność podawania win do posiłków. Jak degustować wino? Obejrzyj film.
Jeden hormon białkowy wydzielany przez
układ pokarmowy do krwi kontroluje aktywność kilku rejonów mózgu
zarządzających zachowaniem związanym z jedzeniem - informują
naukowcy z Londynu na łamach pisma "Nature".