Trwa ładowanie...

Jak zrobić gorącą czekoladę? Doskonały pomysł na chłodne jesienne wieczory

Gorąca czekolada kojarzy się przede wszystkim z chłodnymi wieczorami, kiedy pragniemy rozgrzać się słodkim i krzepiącym napojem. Na pewno każdy lubi czekoladę w różnych formach, ale ta przyrządzana na gorąco zdecydowanie zachwyci wszystkich niezależnie od preferencji. Można skorzystać zarówno z gorzkiej, jak i mlecznej tabliczki – w każdym wariancie smakuje rewelacyjnie.

Share
Gorąca czekolada doskonale smakuje szczególnie w chłodniejsze wieczory.Gorąca czekolada doskonale smakuje szczególnie w chłodniejsze wieczory.Źródło: 123RF
d4gx5x3

Nie ma nic lepszego niż samodzielne przygotowanie gorącej czekolady. Zapomnij o kupnych proszkach instant, które zalewa się gorącą wodą albo mlekiem – w niczym nie przypominają klasycznego przysmaku. Gorącą czekoladę naprawdę szybko się przygotowuje, a przy tym zapewnia niezwykły aromat.

Gorąca czekolada – sprawdzony przepis

Składniki:

  • ½ litra mleka;
  • 100 ml śmietany 18%;
  • 70 g czekolady o zawartości kakao 70% lub więcej;
  • 30 g czekolady mlecznej;
  • ½ łyżeczki cynamonu;
  • pianki do dekoracji (opcjonalnie);
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej około 150 ml mleka na średnim ogniu, po czym dodaj do niego drobno posiekaną czekoladę.
  2. Mieszaj całość aż wszystko się rozpuści i dodaj resztę mleka razem ze śmietaną.
  3. Cały czas podgrzewaj, ale nie dopuść do wrzenia. Przypraw miksturę cynamonem i solą.
  4. Przed samym podaniem energicznie zamieszaj czekoladę, aby powstała pianka.
  5. Na wierzch możesz położyć kilka marshmallows.

Gorąca czekolada – jaką czekoladę wybrać?

Chcąc przygotować gorącą czekoladę, musisz przede wszystkim zwrócić uwagę na główny składnik. Najlepiej wybrać gorzką tabliczkę zawierającą minimum 70% kakao, a dla równowagi warto dodać także mleczną czekoladę. Dla pewności i smaku wybierz oba warianty czekolad w proporcji 2:1 (gorzka: mleczna).

d4gx5x3

Gorąca czekolada – co z mlekiem i śmietaną?

Gorąca czekolada opiera się na bazie z mleka, w którym rozpuścisz tabliczkę. Wybieraj mleko tłustsze i pełne, w przeciwnym wypadku nie zyskasz odpowiedniego smaku. Dodana w odpowiedniej proporcji śmietana 18% pozwoli na bardziej kremowy smak. Pamiętaj, że im tłustsza śmietana, tym bardziej gęsty i deserowy wariant uzyskasz. Prawdziwa gorąca czekolada musi być płynna, dlatego mleko oraz część śmietany zapewni doskonały wariant.

Badania wskazują, że Polki są coraz bardziej niezależne

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4gx5x3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4gx5x3
d4gx5x3