GotowaniePrzepisyJak zrobić gorącą czekoladę? Doskonały pomysł na chłodne jesienne wieczory

Jak zrobić gorącą czekoladę? Doskonały pomysł na chłodne jesienne wieczory

Gorąca czekolada kojarzy się przede wszystkim z chłodnymi wieczorami, kiedy pragniemy rozgrzać się słodkim i krzepiącym napojem. Na pewno każdy lubi czekoladę w różnych formach, ale ta przyrządzana na gorąco zdecydowanie zachwyci wszystkich niezależnie od preferencji. Można skorzystać zarówno z gorzkiej, jak i mlecznej tabliczki – w każdym wariancie smakuje rewelacyjnie.

Gorąca czekolada doskonale smakuje szczególnie w chłodniejsze wieczory.
Gorąca czekolada doskonale smakuje szczególnie w chłodniejsze wieczory.
Źródło zdjęć: © 123RF

06.10.2020 10:37

Nie ma nic lepszego niż samodzielne przygotowanie gorącej czekolady. Zapomnij o kupnych proszkach instant, które zalewa się gorącą wodą albo mlekiem – w niczym nie przypominają klasycznego przysmaku. Gorącą czekoladę naprawdę szybko się przygotowuje, a przy tym zapewnia niezwykły aromat.

Gorąca czekolada – sprawdzony przepis

Składniki:

  • ½ litra mleka;
  • 100 ml śmietany 18%;
  • 70 g czekolady o zawartości kakao 70% lub więcej;
  • 30 g czekolady mlecznej;
  • ½ łyżeczki cynamonu;
  • pianki do dekoracji (opcjonalnie);
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej około 150 ml mleka na średnim ogniu, po czym dodaj do niego drobno posiekaną czekoladę.
  2. Mieszaj całość aż wszystko się rozpuści i dodaj resztę mleka razem ze śmietaną.
  3. Cały czas podgrzewaj, ale nie dopuść do wrzenia. Przypraw miksturę cynamonem i solą.
  4. Przed samym podaniem energicznie zamieszaj czekoladę, aby powstała pianka.
  5. Na wierzch możesz położyć kilka marshmallows.

Gorąca czekolada – jaką czekoladę wybrać?

Chcąc przygotować gorącą czekoladę, musisz przede wszystkim zwrócić uwagę na główny składnik. Najlepiej wybrać gorzką tabliczkę zawierającą minimum 70% kakao, a dla równowagi warto dodać także mleczną czekoladę. Dla pewności i smaku wybierz oba warianty czekolad w proporcji 2:1 (gorzka: mleczna).

Gorąca czekolada – co z mlekiem i śmietaną?

Gorąca czekolada opiera się na bazie z mleka, w którym rozpuścisz tabliczkę. Wybieraj mleko tłustsze i pełne, w przeciwnym wypadku nie zyskasz odpowiedniego smaku. Dodana w odpowiedniej proporcji śmietana 18% pozwoli na bardziej kremowy smak. Pamiętaj, że im tłustsza śmietana, tym bardziej gęsty i deserowy wariant uzyskasz. Prawdziwa gorąca czekolada musi być płynna, dlatego mleko oraz część śmietany zapewni doskonały wariant.

Komentarze (0)