Jak zrobić gorącą czekoladę? Doskonały pomysł na chłodne jesienne wieczory
Gorąca czekolada kojarzy się przede wszystkim z chłodnymi wieczorami, kiedy pragniemy rozgrzać się słodkim i krzepiącym napojem. Na pewno każdy lubi czekoladę w różnych formach, ale ta przyrządzana na gorąco zdecydowanie zachwyci wszystkich niezależnie od preferencji. Można skorzystać zarówno z gorzkiej, jak i mlecznej tabliczki – w każdym wariancie smakuje rewelacyjnie.
06.10.2020 10:37
Nie ma nic lepszego niż samodzielne przygotowanie gorącej czekolady. Zapomnij o kupnych proszkach instant, które zalewa się gorącą wodą albo mlekiem – w niczym nie przypominają klasycznego przysmaku. Gorącą czekoladę naprawdę szybko się przygotowuje, a przy tym zapewnia niezwykły aromat.
Gorąca czekolada – sprawdzony przepis
Składniki:
- ½ litra mleka;
- 100 ml śmietany 18%;
- 70 g czekolady o zawartości kakao 70% lub więcej;
- 30 g czekolady mlecznej;
- ½ łyżeczki cynamonu;
- pianki do dekoracji (opcjonalnie);
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Podgrzej około 150 ml mleka na średnim ogniu, po czym dodaj do niego drobno posiekaną czekoladę.
- Mieszaj całość aż wszystko się rozpuści i dodaj resztę mleka razem ze śmietaną.
- Cały czas podgrzewaj, ale nie dopuść do wrzenia. Przypraw miksturę cynamonem i solą.
- Przed samym podaniem energicznie zamieszaj czekoladę, aby powstała pianka.
- Na wierzch możesz położyć kilka marshmallows.
Gorąca czekolada – jaką czekoladę wybrać?
Chcąc przygotować gorącą czekoladę, musisz przede wszystkim zwrócić uwagę na główny składnik. Najlepiej wybrać gorzką tabliczkę zawierającą minimum 70% kakao, a dla równowagi warto dodać także mleczną czekoladę. Dla pewności i smaku wybierz oba warianty czekolad w proporcji 2:1 (gorzka: mleczna).
Gorąca czekolada – co z mlekiem i śmietaną?
Gorąca czekolada opiera się na bazie z mleka, w którym rozpuścisz tabliczkę. Wybieraj mleko tłustsze i pełne, w przeciwnym wypadku nie zyskasz odpowiedniego smaku. Dodana w odpowiedniej proporcji śmietana 18% pozwoli na bardziej kremowy smak. Pamiętaj, że im tłustsza śmietana, tym bardziej gęsty i deserowy wariant uzyskasz. Prawdziwa gorąca czekolada musi być płynna, dlatego mleko oraz część śmietany zapewni doskonały wariant.