Trwa ładowanie...
dbe0ib5

Jak zrobić przetwory z pigwy? Wykorzystaj owoce na kilka ciekawych sposobów

Pigwa doskonale nadaje się do różnych rodzajów nalewek oraz innych przetworów, które świetnie smakują szczególnie jesienną porą. Jak zrobić przetwory z pigwy? Wystarczy raptem kilka składników, aby wyczarować bardzo smaczne weki z owocowym wnętrzem. Jeśli jeszcze się zastanawiasz, jakie przetwory z pigwy przygotować, koniecznie zajrzyj poniżej.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Jak zrobić przetwory z pigwy? Wybór należy do Ciebie.
Jak zrobić przetwory z pigwy? Wybór należy do Ciebie. (123RF)
dbe0ib5

Jak zrobić przetwory z pigwy? Jak wiesz, tych ciekawych owoców nie można spożywać na surowo, ale za to świetnie sprawdzają się do przetworów czy nalewek. Pigwa jest bogata w witaminę C, prowitaminę A oraz witaminy z grupy B. Warto przygotować przysmaki, której bazą pozostają te ciekawe owoce. Zobacz, jakie przetwory z pigwy warto przygotować jesienią.

Jak zrobić przetwory z pigwy – pomysł na konfiturę

Sposób przygotowania:

dbe0ib5

1. Dokładnie oczyść owoce pigwy oraz usuń z nich gniazda nasienne, po czym dokładnie je poszatkuj.
2. Do owoców dodaj wodę i gotuj przez 40 minut, aż pigwa stanie się miękka.
3. Następnie z pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieć owoce na gładką masę, dodaj cukier i cynamon, po czym smaż mieszankę na patelni przez pół godziny.
4. Pasteryzowaną konfiturę przechowuj w słoikach.

Na 1,5 kg pigwy potrzebujesz 4 szklanek wody i cukru. Do konfitury z pigwy wystarczy odrobina cynamonu.

Jak zrobić przetwory z pigwy – smaczna nalewka

Sposób przygotowania:

dbe0ib5

1. Owoce pigwy rozdrobnij po uprzednim usunięciu gniazd nasiennych.
2. Przełóż je do dużego słoika i dodaj cukier (750 g na 1 kg owoców).
3. Odstaw mieszankę na 2 tygodnie, ale co jakiś czas mieszaj owoce.
4. Po tym czasie zlej sok do innego naczynia, natomiast pigwę zmiksuj i zalej wódką w proporcjach 1:1 – ponownie odstaw na 3 tygodnie.
5. Połącz alkohol i powstały sok, a butelki z nalewką odstaw na kilka miesięcy.

Jak zrobić przetwory z pigwy – sok dla całej rodziny

Sposób przygotowania:

1. Usuń z pigwy pestki i pokrój owoce na drobniejsze kawałki.
2. Następnie owoce w słoiku zasyp cukrem (1 kg cukru na 1 kg owoców).
3. Wymieszaj ze sobą całość, a przez kolejnych 7 dni kilka razy dziennie mieszaj sok, aż pigwa puści sok i cukier się rozpuści.
4. Naczynie z sokiem nakryj ściereczką.
5. Gdy sok z pigwy będzie gotowy, zlej go przez gazę, aby odcedzić od reszty owoców.
6. Sok z pigwy przechowuj w butelkach.

dbe0ib5

Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dbe0ib5

Podziel się opinią

Share
dbe0ib5
dbe0ib5