GotowaniePrzepisyJak zrobić przetwory z pigwy? Wykorzystaj owoce na kilka ciekawych sposobów

Jak zrobić przetwory z pigwy? Wykorzystaj owoce na kilka ciekawych sposobów

Jak zrobić przetwory z pigwy? Wybór należy do Ciebie.
Jak zrobić przetwory z pigwy? Wybór należy do Ciebie.
Źródło zdjęć: © 123RF
15.09.2020 13:35

Pigwa doskonale nadaje się do różnych rodzajów nalewek oraz innych przetworów, które świetnie smakują szczególnie jesienną porą. Jak zrobić przetwory z pigwy? Wystarczy raptem kilka składników, aby wyczarować bardzo smaczne weki z owocowym wnętrzem. Jeśli jeszcze się zastanawiasz, jakie przetwory z pigwy przygotować, koniecznie zajrzyj poniżej.

Jak zrobić przetwory z pigwy? Jak wiesz, tych ciekawych owoców nie można spożywać na surowo, ale za to świetnie sprawdzają się do przetworów czy nalewek. Pigwa jest bogata w witaminę C, prowitaminę A oraz witaminy z grupy B. Warto przygotować przysmaki, której bazą pozostają te ciekawe owoce. Zobacz, jakie przetwory z pigwy warto przygotować jesienią.

Jak zrobić przetwory z pigwy – pomysł na konfiturę

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść owoce pigwy oraz usuń z nich gniazda nasienne, po czym dokładnie je poszatkuj.
  2. Do owoców dodaj wodę i gotuj przez 40 minut, aż pigwa stanie się miękka.
  3. Następnie z pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieć owoce na gładką masę, dodaj cukier i cynamon, po czym smaż mieszankę na patelni przez pół godziny.
  4. Pasteryzowaną konfiturę przechowuj w słoikach.

Na 1,5 kg pigwy potrzebujesz 4 szklanek wody i cukru. Do konfitury z pigwy wystarczy odrobina cynamonu.

Jak zrobić przetwory z pigwy – smaczna nalewka

Sposób przygotowania:

  1. Owoce pigwy rozdrobnij po uprzednim usunięciu gniazd nasiennych.
  2. Przełóż je do dużego słoika i dodaj cukier (750 g na 1 kg owoców).
  3. Odstaw mieszankę na 2 tygodnie, ale co jakiś czas mieszaj owoce.
  4. Po tym czasie zlej sok do innego naczynia, natomiast pigwę zmiksuj i zalej wódką w proporcjach 1:1 – ponownie odstaw na 3 tygodnie.
  5. Połącz alkohol i powstały sok, a butelki z nalewką odstaw na kilka miesięcy.

Jak zrobić przetwory z pigwy – sok dla całej rodziny

Sposób przygotowania:

  1. Usuń z pigwy pestki i pokrój owoce na drobniejsze kawałki.
  2. Następnie owoce w słoiku zasyp cukrem (1 kg cukru na 1 kg owoców).
  3. Wymieszaj ze sobą całość, a przez kolejnych 7 dni kilka razy dziennie mieszaj sok, aż pigwa puści sok i cukier się rozpuści.
  4. Naczynie z sokiem nakryj ściereczką.
  5. Gdy sok z pigwy będzie gotowy, zlej go przez gazę, aby odcedzić od reszty owoców.
  6. Sok z pigwy przechowuj w butelkach.
Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2)
Zobacz także