Jak zrobić przetwory z pigwy? Wykorzystaj owoce na kilka ciekawych sposobów
Pigwa doskonale nadaje się do różnych rodzajów nalewek oraz innych przetworów, które świetnie smakują szczególnie jesienną porą. Jak zrobić przetwory z pigwy? Wystarczy raptem kilka składników, aby wyczarować bardzo smaczne weki z owocowym wnętrzem. Jeśli jeszcze się zastanawiasz, jakie przetwory z pigwy przygotować, koniecznie zajrzyj poniżej.
15.09.2020 13:35
Jak zrobić przetwory z pigwy? Jak wiesz, tych ciekawych owoców nie można spożywać na surowo, ale za to świetnie sprawdzają się do przetworów czy nalewek. Pigwa jest bogata w witaminę C, prowitaminę A oraz witaminy z grupy B. Warto przygotować przysmaki, której bazą pozostają te ciekawe owoce. Zobacz, jakie przetwory z pigwy warto przygotować jesienią.
Jak zrobić przetwory z pigwy – pomysł na konfiturę
Sposób przygotowania:
- Dokładnie oczyść owoce pigwy oraz usuń z nich gniazda nasienne, po czym dokładnie je poszatkuj.
- Do owoców dodaj wodę i gotuj przez 40 minut, aż pigwa stanie się miękka.
- Następnie z pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieć owoce na gładką masę, dodaj cukier i cynamon, po czym smaż mieszankę na patelni przez pół godziny.
- Pasteryzowaną konfiturę przechowuj w słoikach.
Na 1,5 kg pigwy potrzebujesz 4 szklanek wody i cukru. Do konfitury z pigwy wystarczy odrobina cynamonu.
Jak zrobić przetwory z pigwy – smaczna nalewka
Sposób przygotowania:
- Owoce pigwy rozdrobnij po uprzednim usunięciu gniazd nasiennych.
- Przełóż je do dużego słoika i dodaj cukier (750 g na 1 kg owoców).
- Odstaw mieszankę na 2 tygodnie, ale co jakiś czas mieszaj owoce.
- Po tym czasie zlej sok do innego naczynia, natomiast pigwę zmiksuj i zalej wódką w proporcjach 1:1 – ponownie odstaw na 3 tygodnie.
- Połącz alkohol i powstały sok, a butelki z nalewką odstaw na kilka miesięcy.
Jak zrobić przetwory z pigwy – sok dla całej rodziny
Sposób przygotowania:
- Usuń z pigwy pestki i pokrój owoce na drobniejsze kawałki.
- Następnie owoce w słoiku zasyp cukrem (1 kg cukru na 1 kg owoców).
- Wymieszaj ze sobą całość, a przez kolejnych 7 dni kilka razy dziennie mieszaj sok, aż pigwa puści sok i cukier się rozpuści.
- Naczynie z sokiem nakryj ściereczką.
- Gdy sok z pigwy będzie gotowy, zlej go przez gazę, aby odcedzić od reszty owoców.
- Sok z pigwy przechowuj w butelkach.