Makaron z cukinią. Banalnie prosty przepis na doskonały makaron. Jak go przygotować?
Makaron z cukinią to doskonałe połączenie na każdą okazję. Posmakuje nawet największym niejadkom albo osobom nieprzepadającym za warzywami. Cukinia fantastycznie pasuje do makaronu, dlatego warto o tym pomyśleć przy kolejnym przygotowaniu posiłku. Włoska kuchnia bardzo często doceniana jest przez polskich smakoszy, co wcale nie dziwi. Jeśli chcesz urozmaicić codzienny obiad, wybierz makaron z cukinią.
23.09.2020 12:38
Jak przygotować makaron z cukinią? Sprawa naprawdę jest bardzo prosta, co sprawia wrażenie dodatkowego atutu. Potrawa złożona z makaronu oraz cukinii jest świetnym połączeniem, które na pewno zostanie docenione przez całą rodzinę. Zobacz, co jeszcze jest potrzebne do stworzenia makaronu z cukinią.
Makaron z cukinią – właściwości cennego warzywa
Makaron z cukinią to świetny patent na szybki i pożywny obiad. Dlaczego? Cukinia jest przede wszystkim bardzo potrzebna w codziennej diecie – zawiera w sobie potas w dużych dawkach, a także magnez, żelazo, witaminę C oraz beta-karoten. Dodatkowo cukinia odkwasza organizm oraz wpływa na trawienie, choć jest mało kaloryczna. W związku z taką rekomendacją nie można przejść obojętnie wobec makaronu z cukinią, który może być z powodzeniem podany zarówno dzieciom, jak i osobom na diecie.
Makaron z cukinią – jak go przygotować?
Składniki:
- duża cukinia;
- 200-250 g makaronu;
- 2-3 ząbki czosnku;
- 250 ml śmietany;
- pęczek pietruszki;
- 100 g żółtego sera;
- olej;
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Umytą cukinię pokrój w półplastry o grubości 1 cm.
- Rozgrzej olej na patelni, następnie wrzuć cukinię i duś ją do uzyskania miękkości.
- Posiekaj drobno pietruszkę i czosnek – wrzuć do cukinii.
- Zetrzyj ser na tarce, po czym dodaj go do sosu i duś całość na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszaj.
- W osolonej wodzie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Odcedź makaron i wrzuć na patelnię z sosem.
- Na koniec wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.