Na etykiecie produktu

Kupujesz warzywa i różne inne produkty, które potocznie uważane są za zdrowe. Niestety ciężko mieć pewność, że żywność którą kupujesz jest w pełni bezpieczna, a to znaczy zdrowa. Większość pyszności jakie możesz znaleźć na półce sklepowej ma w swoim składzie substancje dodatkowe.

Na etykiecie produktu
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
SKOMENTUJ

Kupujesz warzywa i różne inne produkty, które potocznie uważane są za zdrowe. Niestety ciężko mieć pewność, że żywność którą kupujesz jest w pełni bezpieczna, a to znaczy zdrowa. Większość pyszności jakie możesz znaleźć na półce sklepowej ma w swoim składzie substancje dodatkowe. Możesz w nich znaleźć konserwanty, barwniki, polepszacze smaku, emulgatory i zagęszczacze.

Dzięki zastosowaniu tych składników żywność ma ładniejszy smak, wygląd i zapach, a dodatkowo przedłużony okres przydatności do spożycia. Ale ich działanie nie jest obojętne. Wszystkie informacje o szkodliwych dodatkach do żywności znajdziesz na etykietach produktów. Tak więc po prostu zanim kupisz, czytaj etykiety!

Jest kilka starych i sprawdzonych metod konserwowania żywności: solenie, wędzenie, przechowywanie w zimnych temperaturach. Obecnie zastąpiono je wygodniejszym rozwiązaniem - konserwantami.

Konserwanty

Najważniejszym zadaniem konserwantów jest utrzymanie trwałości produktów żywnościowych. Naturalnymi, bezpiecznymi konserwantami są kwas askorbinowy i kwas cytrynowy. Unikaj syntetycznych, takich ja BHA i BHT (E320-321)

Sprzyjają zmianom nowotworowym. Unikaj opisów: Ałun i inne związki glinu; azotany; azotyny; E249-252 dodawane do mięs. Glutaminian sodu (MSG lub 621) stosowany jako polepszacz smaku; inne tego typu polepszacze to glutaminian potasu (E622) i niozynan dwusodowy (E631) oraz kwas benzoesowy i benzoesany (E210-219) spotykane w napojach, piwie oraz śmietanie.

E 210 może podrażnić śluzówkę żołądka i jelit, można znaleźć go margarynie, napojach bezalkoholowych, konserwach rybnych, galaretkach, sokach owocowych oraz warzywach marynowanych. E 220 do E 228, znajdują się m. in. w konserwach, sokach owocowych, winie, produktach ziemniaczanych.

Barwniki

To niebezpieczna grupa dodatków, jednak łatwa do wyeliminowania. Dotyczy to barwników sztucznych. Z kolei naturalne barwniki, także często stosowane są całkowicie bezpieczne. Jak działają? Zakłócają działanie układu odpornościowego, przyspieszają procesy starzenia, mogą wywołać różne reakcje alergiczne. Unikaj opisów: „Z dodatkiem sztucznych barwników”; tartrazyna (E102); „sztucznie barwiony”; żółcień pomarańczowa (E110); żółcień chinolinowa (E104); karmel (E150)

ZOBACZ TEŻ:

DODATKI DO ŻYWNOŚCI Przykładowo: E 110 znajduje się w marmoladach, żelach, gumach do żucia, powłokach tabletek. E 133 jest dodawany do warzyw konserwowych.

Substancje zakwaszające m. in. kwas octowy (E 260) znajduje się w owocach i warzywach marynowanych oraz sosach. Jest źle tolerowany u osób o wrażliwym żołądku.

Chlorki potasu (E 508), wapnia (E 509) i magnezu (E 511) są dodawane do przypraw i niewskazane dla osób, które mają chore nerki czy wątrobę.

Emulgatory, stabilizatory, zagęszczacze

Znajdują się w sosach i zupach, pieczywie, ciastkach, czekoladzie i margarynie. Dbają o odpowiednią konsystencję produktów przeznaczonych do konsumpcji.

Preparaty takie jak kwas alginowy (E 400) niewskazany jest dla kobiet w ciąży, karoten (E 407)z kolei może przyczynić się do owrzodzenia jelita.

Trzeba pamiętać, że wygodne i często stosowane potrawy typu instant stają się coraz popularniejsze i często zastępują pełnowartościowe posiłki.

Półprodukty

Pamiętaj, że są to modyfikowane półprodukty, które zawierają duże ilości niebezpiecznych dla zdrowia przeciwutleniaczy czy na przykład glutaminianu sodu, który poprawia smak i aromat potraw. Dodatki te powodują wzrost ciśnienia tętniczego, przyrost masy ciała, zatrzymywanie wody w organizmie oraz niedobór witamin i składników mineralnych.

Jeśli jesteś zainteresowana zmianą sposobu odżywiania skorzystaj z programu Uwolnij się od toksyn. Na stronie poświęconej programowi znajdziesz test poziomu „zaśmiecenia” organizmu oraz wiele wskazówek jak jeść i unikać szkodliwych, tajemniczych dodatków kryjących się pod literą „E”.

ZOBACZ TEŻ:

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Gdzie wyrzucić puszki po farbie? Nagminny błąd Polaków
Gdzie wyrzucić puszki po farbie? Nagminny błąd Polaków
Polka pokazała się w Cannes. Wszyscy patrzyli na jej głowę
Polka pokazała się w Cannes. Wszyscy patrzyli na jej głowę
Jeżdżą "kultywować pożądanie". Ekspertka ostrzega. "To niebezpieczne"
Jeżdżą "kultywować pożądanie". Ekspertka ostrzega. "To niebezpieczne"
Wsmaruj w fugi. Wyżre cały brud i pleśń w 30 min
Wsmaruj w fugi. Wyżre cały brud i pleśń w 30 min
Nałóż na brudną indukcję. "Wyżre" cały brud w pięć minut
Nałóż na brudną indukcję. "Wyżre" cały brud w pięć minut
Po śmierci męża straciła wszystko. Teraz walczy o odzyskanie majątku
Po śmierci męża straciła wszystko. Teraz walczy o odzyskanie majątku
Posadź je na działce. Węże się nie zbliżą
Posadź je na działce. Węże się nie zbliżą
Mówi o zabiegach na twarz. "Regularnie, raz na dwa tygodnie"
Mówi o zabiegach na twarz. "Regularnie, raz na dwa tygodnie"
Ciągnął psy za samochodem. Tak się teraz tłumaczy
Ciągnął psy za samochodem. Tak się teraz tłumaczy
Zdradziła przepis na udany związek. "Nie rywalizujemy"
Zdradziła przepis na udany związek. "Nie rywalizujemy"
Sekret pięknej fryzury księżnej Kate. Stosuje "płynne złoto"
Sekret pięknej fryzury księżnej Kate. Stosuje "płynne złoto"
Wtedy wytniesz drzewa bez zezwolenia. Prosta zasada
Wtedy wytniesz drzewa bez zezwolenia. Prosta zasada