Trwa ładowanie...
d2ea7ln

Olej z pestek winogron. Niezastąpiony w kosmetyce i pielęgnacji. Jak go używać?

Kolejnym bardzo ciekawym kosmetykiem do pielęgnacji jest olej z pestek winogron. Choć przez długie lata nie był traktowany jako pełnoprawny produkt, to w końcu odkryto jego interesujące właściwości i zastosowanie. Olej z pestek winogron doskonale sprawdza się zarówno w kuchni, jak i kosmetyczce.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Olej z pestek winogron warto mieć w swojej kosmetyczce.
Olej z pestek winogron warto mieć w swojej kosmetyczce. (123RF)
d2ea7ln

Olej z pestek winogron powstaje podczas produkcji wina gronowego. Dlatego też przez wiele lat nie był wykorzystywany w żadnej dziedzinie, aż w końcu ekstrakcja nasion pozwoliła na uzyskanie charakterystycznego oleju. W przeciwieństwie jednak do innych oleistych produktów, olej z pestek winogron ma nieco odmienne właściwości.

Olej z pestek winogron – jakie wykazuje właściwości?

Olej z pestek winogron posiada lekko żółtą barwę, ale jest bezzapachowy i bezsmakowy. Przede wszystkim zawiera w sobie kwas linolowy i oleinowy, co sprowadza się do tego, że kwasy tłuszczowe stanowią 70 proc. składu. Olej z pestek winogron niestety zawiera równocześnie niekorzystne proporcje pomiędzy kwasami omega-6 i omega-3, a ich nadmiar może spowodować więcej szkód niż pożytku w organizmie. Z tego powodu olej z pestek winogron nie powinien być traktowany jako główne źródło tłuszczu w diecie. Za to posiada bogactwo witaminy E odpowiedzialnej za działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

d2ea7ln

Olej z pestek winogron – jak używać w kuchni?

Olej z pestek winogron możesz wykorzystać w kuchni, ale unikaj smażenia potraw na tym tłuszczu. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się do podkreślenia potraw – w tym celu korzystaj z niego na zimno, ponieważ nie traci swoich właściwości, a jednocześnie nie zaszkodzi. Pamiętaj, aby nie korzystać z oleju z pestek winogron jako najważniejszego źródła tłuszczu w diecie.

Olej z pestek winogron – jak stosować na twarz?

Na szczęście możesz bez żadnych przeszkód korzystać z oleju z pestek winogron na twarz. Doskonale wspomaga nawilżanie i natłuszczanie twarzy, a także zapobiega nadmiernej utracie wody. Wzmacnia i poprawia kondycję naskórka, nie zapycha porów oraz ochrania barierę skórną, przyspieszając procesy regeneracyjne. Zawartość witamin A, E, i K pozwala na uszczelnianie naczynek oraz pomaga przy redukcji zmarszczek. Olej z pestek winogron utrzymuje odpowiednią ilość elastyny i kolagenu, więc możesz nakładać go na blizny i zmiany trądzikowe.

d2ea7ln

Olej z pestek winogron – jak stosować na włosy?

Oczywiście olej z pestek winogron możesz używać jako środek do olejowania włosów. Bardzo dobrze wnika w strukturę włosa, a także działa łagodnie na podrażnienia skalpu. Możesz go wcierać w przypadku łupieżu, łuszczycy czy nadmiernego przetłuszczania się. Odżywisz nim włosy oraz zabezpieczysz przed działaniem czynników zewnętrznych. Olej z pestek winogron zastąpi odżywkę do włosów, ponieważ skutecznie reguluje pracę gruczołów łojowych oraz wspomaga naturalne pH skóry.

Jak dbać o tłuste i suche włosy. Hollywoodzki fryzjer radzi

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2ea7ln

Podziel się opinią

Share
d2ea7ln
d2ea7ln