FitnessPrzesilenie da się przeżyć

Przesilenie da się przeżyć

Przesilenie da się przeżyć
05.04.2005 13:38, aktualizacja: 28.05.2010 01:34

Wiosna! Poczuj w sobie energię. Objawy wiosennego osłabienia psują ci humor? Z nami pokonasz je szybko i łatwo.

To zupełnie naturalne, że na przełomie pór roku, w okresie tzw. przesilenia wiosennego, zauważasz u siebie spadek formy. Masz prawo czuć się teraz gorzej, choć takie osłabienie nie jest żadną chorobą. Dostajesz zadyszki, biegnąc do autobusu? Nic dziwnego. W zimie większość czasu spędzałaś w zamkniętych pomieszczeniach. Nie miałaś ochoty nawet na krótki spacer. Dlatego Twój organizm jest niedotleniony, a i kondycja wymaga podreperowania. Co gorsza, trudno Ci się zmieścić w wiosenną sukienkę, bo przybrałaś na wadze. To skutki zimowej diety. Jadłaś kaloryczne obiady i słodkie desery, a mało warzyw i owoców. Zapominasz o ważnym telefonie, denerwuje Cię byle drobiazg? Brak naturalnego światła (zimą słońce świeci 20 razy słabiej niż latem) sprawia, że wiosnę witasz w nie najlepszym nastroju. Boli Cię gardło, znowu złapałaś katar? Przypomnij sobie, czy chorowałaś dużo w ostatnich miesiącach i czy stawiały Cię wówczas na nogi silne lekarstwa, w tym antybiotyki. Prawdopodobnie tak było. I choć
stosunkowo szybko po nich wracałaś do zdrowia, ich działanie osłabiło Twój układ odpornościowy. Najwyższa pora zabrać się więc do działania, aby przywitać wiosnę w superformie. Podpowiemy Ci, jak to skutecznie zrobić. *
*
Na dobry początek *By złagodzić objawy przemęczenia, takie jak zawroty głowy, nie podrywaj się gwałtownie z łóżka, gdy tylko zadzwoni budzik. Poprzeciągaj się leniwie przez pięć minut. Dotleń organizm ? otwórz okno i odetchnij głęboko dziesięć razy. *Zwłaszcza teraz nie zapominaj o śniadaniu!
Posmaruj kromkę ciemnego pieczywa margaryną. Połóż na niej plasterek wędliny albo białego sera, dodaj liść sałaty. Gdy w ciągu dnia ogarnie Cię senność, zjedz jabłko, mandarynkę i łyżkę miodu. Pozwoli to na utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi i sprawi, że nie będziesz odczuwała zmęczenia.

Wysypiaj się *Najnowsze badania dowodzą, że *ciągłe niedosypianie niekorzystnie wpływa na układ odpornościowy. Zwiększa się wówczas ryzyko przeziębienia, grypy i zakażeń dróg oddechowych. Ośmiogodzinny sen znakomicie regeneruje organizm, a ponadto ma działanie antystresowe.* Ogranicz picie kawy, zwłaszcza po południu. Wystrzegaj się również innych napojów zawierających kofeinę, np. coca-coli. Kolacja powinna być lekko strawna i bogata w tryptopan ? aminokwas, który ma działanie uspokajające.* Znajduje się on między innymi w: białym serze, mleku, mięsie z indyka, rybach, a także bananach.

Ćwicz i odzyskaj kondycję *Nie tylko zlikwidujesz pojawiające się tu i ówdzie fałdki tłuszczu. Przede wszystkim dotlenisz organizm, oczyścisz go z nagromadzonych zimą toksyn oraz poprawisz samopoczucie. *Gdy się ruszasz, Twój mózg produkuje więcej serotoniny, dopaminy i noradrenaliny ? substancji, które poprawiają nastrój. Jednak zbyt duża dawka wysiłku fizycznego (np. w siłowni) przyniesie więcej szkody niż pożytku. Jeśli jednocześnie rozpoczęłaś drakońską dietę, możesz doprowadzić nawet do gwałtownego obniżenia poziomu ważnych składników mineralnych ? magnezu, potasu i cynku.
Trening zacznij od kilkuminutowych ćwiczeń o małej intensywności. Na początek może to być energiczny marsz w miejscu. Następnie rozciągaj wszystkie partie mięśni. Wiosną najlepsze będą dyscypliny usprawniające pracę układu krążenia: bieganie, pływanie, jazda na rowerze (tzw. ćwiczenia aerobowe).

Strategia antystresowa *Przyda Ci się szczególnie teraz, bo uśmiechnięta i zadowolona z życia łatwiej poradzisz sobie z przemęczeniem. Staraj się codziennie trochę pospacerować. W domu i w biurze odsłaniaj okna, podnoś żaluzje, by do pomieszczenia trafiło jak najwięcej promieni słonecznych. Spróbuj, podobnie jak mieszkańcy krajów Północy, stosować fototerapię.
*
By złagodzić stres, możesz również zastosować masaż stóp. Najpierw wymasuj kciukami śródstopie. Potem płynnym ruchem przesuwaj kciuk wzdłuż łuku stopy.
Kolejno ściskaj i delikatnie pociągaj każdy z palców. Przez chwilę ugniataj całą stopę dłońmi. Na koniec dnia weź ciepłą kąpiel z dodatkiem olejków: rumiankowego, geraniowego, lawendowego (po trzy krople). Gdy będziesz leżeć już w łóżku, rozluźnij mięśnie i rób głębokie wdechy, licząc do pięciu. Napinaj, a następnie powoli rozluźniaj wszystkie mięśnie.

Wzmocnij system odpornościowy *Po to, by skutecznie chronił przed infekcjami, musi być systematycznie zaopatrywany w różne witaminy. A oto cztery z nich, które są szczególnie cenne właśnie wiosną.
*
Witamina C doładowuje akumulatory układu odpornościowego
, pobudza produkcję interferonu, substancji, która pomaga skutecznie odpierać ataki bakterii i wirusów. Ponadto poprawia przyswajanie żelaza (już niewielki jego niedobór powoduje kłopoty z koncentracją, wywołuje zmęczenie, osłabia odporność). Dużo witaminy C zawierają: papryka, kapusta, kalafior, brokuły, szpinak, natka pietruszki, koperek, czarna porzeczka, kiwi, truskawki i maliny.
Beta-karoten (prowitamina A) wzmocni osłabiony organizm, a ponadto doda blasku włosom i wygładzi cerę. Występuje on w pomarańczowych oraz żółtych warzywach i owocach (marchewka, papryka, dynia, cykoria, pomidory, morele), a także w warzywach zielonolistnych (natka pietruszki, szpinak, sałata). Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie, wystarczy zjeść 4?5 różyczek brokułów lub kilkanaście suszonych moreli.
Witaminy z grupy B zapewnią sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i pobudzą do działania mechanizmy obronne organizmu. Szczególnie cenna pod tym względem jest witamina B6 (pirydoksyna). Jej źródłem są przede wszystkim: ciemne pieczywo, muesli, płatki owsiane, kasza gryczana, jęczmienna, drożdże. Natomiast fermentowane napoje mleczne (jogurt, kefir), które też są bogate w witaminy z grupy B, a dodatkowo zawierają pożyteczne bakterie probiotyczne, wpłyną korzystnie na florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Jej równowaga może zostać zaburzona przez zażywanie antybiotyków.
Witamina E dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym chroni komórki przed uszkodzeniem, a także wspomaga proces ich odnawiania po przebytej chorobie. Stają się one silniejsze w walce z bakteriami i wirusami. Duże ilości witaminy E znajdują się w oleju słonecznikowym, sojowym i rzepakowym oraz w oliwie z oliwek. Gdzie jeszcze szukać witaminy E? W ciemnym pieczywie, płatkach owsianych, papryce, pomidorach, awokado, zielonolistnych warzywach, a także w orzechach (głównie laskowych) i pestkach słonecznika.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także