Refluks żołądkowo-przełykowy a dieta
Refluks żołądkowo-przełykowy to popularna dolegliwość, która w Polsce dotyka już nawet co piątego z nas. Objawia się silną zgagą, którą złagodzić można poprzez stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety. Jak powinna wyglądać dieta przy refluksie?
Refluks – na czym polega?
Refluks objawia się przemieszczaniem się zawartości żołądka bezpośrednio do przełyku. Z tego powodu na działanie kwaśnej treści narażona jest delikatna błona śluzowa przełyku, co przekłada się na jego bolesne podrażnienia i uszkodzenia.
To wszystko może prowadzić do stanów zapalnych przełyku, szczególnie po spożyciu tłustych potraw lub alkoholu. Dlatego, aby zminimalizować te objawy, powinno się stosować lekkostrawną dietę.
Refluks – przyczyny
Za główną przyczynę refluksu uważa się niewłaściwą pracę zwieracza przełyku. Tworzy on zagrodę pomiędzy żoładkiem a przełykiem, która reguluje ilość pożywienia, jaka dostaje się do jamy brzusznej. Kolejna przyczyna powstawania refluksu to niższe ciśnienie w dolnej części zwieracza, co skutkuje odczuwaniem tzw. nocnej zgagi.
Refluks – objawy
Cierpiący na refluks odczuwają najczęściej: kwaśne odbijanie, uczucie palącej zgagi oraz charakterystyczny ból podczas przełykania. Co więcej objawy te są typowe w przypadku wrzodów przełyku oraz nadżerki, a cofanie się kwaśnej treści żołądka może wywołać ból i pieczenie odczuwalne w nadbrzuszu, wymioty, a nawet nudności. Do pozostałych objawów refluksu należą również: ból gardła, chrypka, zapalenie dziąseł czy kaszel odczuwalny szczególnie nocą.
Refluks – dieta
Dieta podczas refluksu powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Dlatego komponując jadłospis, powinniśmy wykluczyć z niego wszelkie produkty, które mogą pobudzić nadmierne wydzielanie soku żołądkowego. Z drugiej strony w przypadku pieczywa powinniśmy wybierać to jasne, pszenne, dodając do niego twarożek i masło.
Jeśli chodzi o jaja, najlepszą będą te spożywane "na miękko", przy czym wędliny powinny być wyłącznie drobiowe i chude. Oprócz tego bardzo ważnym składnikiem diety przy refluksie są warzywa, które spożywamy w gotowanej formie. Mogą to być m.in. buraki, kabaczki, szpinak, marchewka czy dynia. Jeśli lubimy ziemniaki – najlepszą formą będzie puree. W przypadku owoców najlepszym rozwiązaniem będą te bez dużej ilości pestek i skórki, czyli np. jabłka, banany, słodkie [winogrona] (https://kobieta.wp.pl/winogrona-kalorie-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-6315205820717185a) czy brzoskwinie.
Alternatywą mogą być również różnego rodzaju przeciery przygotowywane z owoców pieczonych lub gotowanych. Nie można także zapominać o lekkostrawnych zupach: warzywnych, bulionach jarskich oraz tych zaprawianych mlekiem. Oprócz tego w przypadku mięsa nie powinniśmy zapominać o chudym: kurczaku, indyku i nietłustych rybach w postaci: soli, mintaja, morszczuka i dorsza.