FitnessRefluks żołądkowo-przełykowy a dieta

Refluks żołądkowo-przełykowy a dieta

Refluks żołądkowo-przełykowy a dieta
Źródło zdjęć: © iStock.com | AndreyPopov
16.12.2018 19:22, aktualizacja: 01.02.2019 21:25

Refluks żołądkowo-przełykowy to popularna dolegliwość, która w Polsce dotyka już nawet co piątego z nas. Objawia się silną zgagą, którą złagodzić można poprzez stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety. Jak powinna wyglądać dieta przy refluksie?

Refluks – na czym polega?

Refluks objawia się przemieszczaniem się zawartości żołądka bezpośrednio do przełyku. Z tego powodu na działanie kwaśnej treści narażona jest delikatna błona śluzowa przełyku, co przekłada się na jego bolesne podrażnienia i uszkodzenia.

To wszystko może prowadzić do stanów zapalnych przełyku, szczególnie po spożyciu tłustych potraw lub alkoholu. Dlatego, aby zminimalizować te objawy, powinno się stosować lekkostrawną dietę.

Refluks – przyczyny

Za główną przyczynę refluksu uważa się niewłaściwą pracę zwieracza przełyku. Tworzy on zagrodę pomiędzy żoładkiem a przełykiem, która reguluje ilość pożywienia, jaka dostaje się do jamy brzusznej. Kolejna przyczyna powstawania refluksu to niższe ciśnienie w dolnej części zwieracza, co skutkuje odczuwaniem tzw. nocnej zgagi.

Refluks – objawy

Cierpiący na refluks odczuwają najczęściej: kwaśne odbijanie, uczucie palącej zgagi oraz charakterystyczny ból podczas przełykania. Co więcej objawy te są typowe w przypadku wrzodów przełyku oraz nadżerki, a cofanie się kwaśnej treści żołądka może wywołać ból i pieczenie odczuwalne w nadbrzuszu, wymioty, a nawet nudności. Do pozostałych objawów refluksu należą również: ból gardła, chrypka, zapalenie dziąseł czy kaszel odczuwalny szczególnie nocą.

Refluks – dieta

Dieta podczas refluksu powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Dlatego komponując jadłospis, powinniśmy wykluczyć z niego wszelkie produkty, które mogą pobudzić nadmierne wydzielanie soku żołądkowego. Z drugiej strony w przypadku pieczywa powinniśmy wybierać to jasne, pszenne, dodając do niego twarożek i masło.

Jeśli chodzi o jaja, najlepszą będą te spożywane "na miękko", przy czym wędliny powinny być wyłącznie drobiowe i chude. Oprócz tego bardzo ważnym składnikiem diety przy refluksie są warzywa, które spożywamy w gotowanej formie. Mogą to być m.in. buraki, kabaczki, szpinak, marchewka czy dynia. Jeśli lubimy ziemniaki – najlepszą formą będzie puree. W przypadku owoców najlepszym rozwiązaniem będą te bez dużej ilości pestek i skórki, czyli np. jabłka, banany, słodkie [winogrona] (https://kobieta.wp.pl/winogrona-kalorie-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-6315205820717185a) czy brzoskwinie.

Alternatywą mogą być również różnego rodzaju przeciery przygotowywane z owoców pieczonych lub gotowanych. Nie można także zapominać o lekkostrawnych zupach: warzywnych, bulionach jarskich oraz tych zaprawianych mlekiem. Oprócz tego w przypadku mięsa nie powinniśmy zapominać o chudym: kurczaku, indyku i nietłustych rybach w postaci: soli, mintaja, morszczuka i dorsza.

Warto pamiętać także o przyprawach w postaci: cynamonu, kopru oraz pietruszki.

Refluks – co pić?

Podczas diety stosowanej do łagodzenia refluksu poleca się różnego rodzaju napoje mleczne, w tym: jogurty, napoje mleczno-owocowe, zsiadłe mleko, napoje mleczno-warzywne czy dobrą na wszystko wodę niegazowaną. Oprócz tego poleca się pić soki owocowo-warzywne oraz słabe herbaty: zieloną i owocową.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2)
Zobacz także