GotowaniePrzepisySałatka z kaczką w wiśniowym winegrecie z olejem rzepakowym

Sałatka z kaczką w wiśniowym winegrecie z olejem rzepakowym

Sałatka z kaczką w wiśniowym winegrecie z olejem rzepakowym
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl
26.01.2016 11:00, aktualizacja: 26.01.2016 13:42

Sałatka jest orzeźwiająca, ale jednocześnie sycąca, zwłaszcza pogryzana pełnoziarnistymi grzankami.

Lekka, a bardzo smakowita sałatka. Jak opisuje to danie jego autorka, Patrycja Wnorowska z bloga "Smakołyki alergika", wiśniowy winegret, roszponka i confit z kaczki to chyba jedno z najsmaczniejszych zestawień smakowych. Sałatka jest orzeźwiająca, ale jednocześnie sycąca, zwłaszcza pogryzana pełnoziarnistymi grzankami. Blogerka i mama alergika podkreśla, że olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego warto dodawać go do sałatek czy surówek.

Składniki: 3-4 garści roszponki, garść groszku cukrowego lub fasolki mamuciej (wiązkę mieszczącą się w dłoni), 1 czerwona cebula, 1/2 ogórka pokrojonego w plastry (opcjonalnie), 2 nóżki kaczki. Marynata: 5 łyżek oleju rzepakowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka miodu, spora szczypta pieprzu, goździk, 2 plastry cytryny (przy alergii pomijamy).

Wiśniowy winegret: 100 ml oleju rzepakowego, 2 łyżki musu z wiśni (otrzymany ze zmiksowanych, wydrylowanych owoców - świeżych lub mrożonych), 1 płaska łyżka miodu, szczypta chili, szczypta cynamonu, sól i pieprz do smaku.

Składniki marynaty do mięsa wymieszać (oprócz cytryny), polać nią kacze udka, położyć na każde plasterek cytryny i wstawić do lodówki na całą noc. Następnie udka wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (termoobieg) i piec ok. 3 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Jeszcze ciepłe mięso oddzielić od skóry i kości, i odłożyć (tłuszcz przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce, przyda się do następnego confitu). Groszek lub fasolkę wrzucić na 5 minut na osolony wrzątek, wyjąć, odcedzić. Umyć i osuszyć roszponkę oraz pokroić cebulę pokroić w cienkie piórka. Wiśniowy winegret: wszystkie składniki umieść w słoiczku, zakręcić i potrząsać, aż sos nabierze jednolitej konsystencji. Na sałacie układać fasolkę, ewentualnie plastry ogórka, cebulę oraz kaczkę, polewać winegretem i podawać.

Zobacz również: Sałatka szopska* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.