GotowaniePrzepisySchab duszony. Co powiesz na klasyczny przysmak w smakowitym sosie?

Schab duszony. Co powiesz na klasyczny przysmak w smakowitym sosie?

Schab duszony to jedna z popularniejszych potraw, która gości w polskiej kuchni od wieków. Choć najczęściej mówi się o schabie w kontekście kotletów, warto pomyśleć o czymś innym, ale równie smacznym. W końcu schab duszony doskonale nadaje się na rodzinny obiad. Jak przygotować sos i mięso? Odpowiedź czeka niżej.

Schab duszony to pyszne i proste do przygotowania danie kuchni polskiej.
Schab duszony to pyszne i proste do przygotowania danie kuchni polskiej.
Źródło zdjęć: © 123RF

23.09.2020 11:27

Posiłek złożony ze schabu duszonego w sosie można uznać za prawdziwie polskie danie, które praktycznie wszystkim posmakuje. Mięso jest delikatne i miękkie, a powstały sos dodatkowo podkreśla wyśmienity smak. Schab duszony można przygotować na mnóstwo sposobów, dzięki czemu za każdym razem można uzyskać całkiem inne połączenia.

Schab duszony – dlaczego jest popularny?

Popularność schabu w polskiej kuchni w ogóle nie dziwi, zwłaszcza że wiele osób lubi smak wieprzowiny. Mięso to spożywane w odpowiedniej ilości okazuje się jedną z wytycznych zbilansowanej oraz zdrowej diety. Lepiej zbyt często nie smażyć schabu, ponieważ znacznie zdrowszym wariantem jest jego duszenie, np. w sosie. Kotlety schabowe są nieodłącznym elementem potraw polskiej kuchni, ale zdecydowanie bardziej polecane jest korzystanie ze zdrowszych wariantów. Duszenie schabu powoduje jego delikatną kruchość, która zdecydowanie uwielbiana jest przez młodszych i starszych.

Schab duszony – sprawdzony przepis

Składniki:

  • 500 g schabu;
  • 2-3 cebule;
  • por;
  • 3-4 marchewki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 300 ml wody;
  • 2 łyżki mąki;
  • kilka liści laurowych;
  • ziele angielskie;
  • słodka i ostra papryka;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Umyj i pokrój w plasterki marchewkę, cebulę i pora.
  2. Umyj schab, po czym pokrój go na plastry 2-3 cm, a następnie rozklep.
  3. Plastry delikatnie podsmażaj na patelni, ale w małej ilości oleju.
  4. Podsmażone mięso przełóż do rondla i zalej wodą. Pamiętaj, że schab musi zostać całkowicie przykryty.
  5. Dodaj warzywa i przyprawy.
  6. Duś schab z dodatkami około godziny, aż mięso zmięknie.
  7. Rozrób mąką z wodą (nie może być grudek) i wlej do gotującego się wywaru.
  8. Wymieszaj energicznie do zgęstnienia, po czym zagotuj.

Duszony schab w sosie rozpływa się w ustach, więc doskonale nadaje się na obiad. Świetnie smakuje z ziemniakami albo z kaszą i ulubioną surówką.

Komentarze (1)