Trwa ładowanie...
holderName

Sekret wybornego rosołu. Jeden owoc zadziała cuda. Dodaj go do wywaru

Żeby ugotować dobry rosół potrzeba nie tylko świeżych, dobrej jakości warzyw i mięsa, ale też czasu. Najlepsze wywary to te, które gotują się długo. Aby wzmocnić ich smak, warto sięgnąć po nieoczywiste dodatki. Jednym z nich są owoce.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Rosół nabierze aromatu, jeśli dodasz do niego pół jabłka
Rosół nabierze aromatu, jeśli dodasz do niego pół jabłka (123RF)
holderName

Każdy kucharz i kucharkamają swój sprawdzony przepis na idealny rosół. Receptury, które są sprawdzone, przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a nierzadko strzeżone jak rodzinny skarb. Niektórzy robią rosół na opiekanych w niskiej temperaturze kościach wołowych, inni sięgają po ogromne ilości warzyw, jeszcze inni gotują zupę przez kilka godzin, na małym ogniu. Wszystko po to, aby rosół miał głębię, a jego smak był wielowymiarowy.

Przepis na rosół. Odrobina słodyczy, by podkreślić smak

Jeśli do tej pory szukasz swojego mistrzowskiego przepisu na rosół, warto zwrócić oczy w kierunku Azji. Mocne, aromatyczne wywary są specjalnością kuchni tajskiej, wietnamskiej czy japońskiej. A stosowane przez tamtejszych kucharzy kompozycje ziół, przypraw i dodatków mają na celu wydobycie głębi i smaku umami z zup.

holderName

By to osiągnąć, warto do gotującego się rosołu dodać pół słodkiego, dość twardego jabłka – miękkie zbyt szybko się rozgotuje i bulion nie będzie idealnie klarowny. Słodycz owocu podkreśli smak mięsa i sprawi, że całość nabierze bardziej intensywnego, szlachetnego smaku. Dodawanie owoców do wytrawnych potraw nie jest przecież nowością w polskiej kuchni. Dość wspomnieć kaczkę w jabłkach, suszone śliwki wrzucone do bigosu czy polędwiczki wieprzowe podawane z morelami.

Gotowe kostki rosołowe. Zobacz co jesz, kupując je w sklepie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

holderName

Podziel się opinią

Share
holderName
holderName