FitnessSekrety zdrowego jedzenia

Sekrety zdrowego jedzenia

Sekrety zdrowego jedzenia
06.04.2005 14:40, aktualizacja: 20.02.2006 14:44

Jeśli czujesz się zmęczona i ciągle coś Ci dolega - przyczyna może tkwić w złej diecie.

*Zanim pójdziesz do lekarza, rozwiąż test. Pomoże Ci ustalić, jakie błędy popełniasz i naprawić je. Sprawdź, jak się odżywiasz: Jakie masz nawyki żywieniowe Czy jesz śniadanie? *A. Nigdy
B. Czasami
C. Zawsze, przed wyjściem
* Ile razy dziennie jadasz? *A. 2-3
B. 3-4
C. 4-5
* Który posiłek jest najobfitszy? *A. Kolacja
B. Śniadanie
C. Obiad
* Co przeważa w twojej diecie? *A. Tłuszcze
B. Białka
C. Węglowodany
* Czy jesz owoce i warzywa? *A. Okazjonalnie
B. Przynajmniej raz dziennie
C. Kilka razy dziennie
* Jaki jest twój ulubiony napój? *A. Kawa, słodzone soki, drinki
B. Niezbyt mocna herbata, soki świeżo wyciśnięte z owoców
C. Woda, soki z warzyw
* O której jadasz ostatni posiłek? *A. Jem dużo aż do pójścia spać
B. Jem kolację przed 20.00
C. Na kolację, przed 18.00, jem zwykle coś lekkostrawnego

2. Jak przygotowujesz posiłki Jakie potrawy najczęściej przyrządzasz? *A. Z torebki i z puszki
B. Ze słoików i mrożonek
C. Sama gotuję ze świeżych produktów
*
Czym zagęszczasz zupy i sosy?

A. Śmietaną
B. Dodaję mleka lub jogurtu
C. Nie lubię zagęszczanych potraw, wolę w sosie własnym
* Jak przyprawiasz? *A. Wszystkie potrawy są dla mnie zwykle za mało słone, dodaję jarzynkę lub kostki rosołowe
B. Używam różnych mieszanek przyprawowych, bo lubię potrawy z konkretnym smakiem
C. Prawie nie używam soli, ale uwielbiam zioła
* Jakie potrawy jesz najczęściej? *A. Smażone
B. Podsmażane i duszone
C. Gotowane lub pieczone
* Co dodajesz do herbaty lub kawy? *A. 2-3 łyżeczki cukru
B. 1-2 łyżeczki cukru
C. nie słodzę

Przewaga A *Jesteś wielbicielką dobrego jedzenia. Niestety, to co smaczne, zwykle nie jest zdrowe. Daje już o tym znać twój organizm, często jesteś zmęczona, masz nie najlepsze wyniki badań. A wszystko przez to, że wybierasz najmniej wartościowe produkty. Koniecznie musisz to zmienić, bo tu *nie pomoże ani dieta cud, ani okresowo brane lekarstwa. To będzie kosztowało trochę wysiłku, bo twój tryb pracy i życia nie pomaga ci w dbaniu o zdrowie i kondycję. Ale nie ma rady, musisz powalczyć ze swoimi zachciankami. Zacznij stopniowo wprowadzać w życie zdrowe nawyki żywieniowe, a na efekty nie będziesz czekać długo.
* Przewaga B Doskonale zdajesz sobie sprawę, że popełniasz drobne grzeszki, bo masz rozeznanie, jak i ile należy jeść. *Zmiana sposobu odżywiania na całkowicie prawidłowy nie sprawi ci więc większego trudu. Musisz jednak wyćwiczyć silną wolę. Twoim problemem jest lekko zachwiana równowaga między ilością jedzenia i zapotrzebowaniem na kalorie a ruchem. Albo zaczniesz się więcej ruszać, albo mniej jeść. Jeśli nic nie zmienisz, pojawi się wkrótce nadwaga i niepokojące dolegliwości. Nie dopuść do tego. Wcześniejsza zmiana zwyczajów nie będzie kosztować cię dużo wysiłku.

Przewaga C *Twój sposób odżywiania jest prawie idealny. Masz doskonałą wiedzę w tej dziedzinie, odżywiasz się jak specjalista dietetyk. *Nie ma potrzeby jakichkolwiek zmian. Nigdy jednak nie zaszkodzi pić więcej świeżo wyciśniętych soków warzywnych rozcieńczonych wodą. Skorzystaj z dobrej pogody i codziennie chodź na długie spacery, wtedy będziesz mogła sobie pozwolić nawet na nieduże łakomstwo. Wystarczy pamiętać, by jeść regularnie. Jeśli masz jakieś problemy zdrowotne, to z pewnością nie są one spowodowane złym odżywianiem.

Złota trójka - bez nich ani rusz *Nasze posiłki powinny być zbilansowane, czyli dostarczać organizmowi potrzebnych składników we właściwych proporcjach. *Każda dieta naruszająca tę zasadę szkodzi naszemu zdrowiu! Bezkarnie można zrezygnować tylko z cukru i słodyczy.

Węglowodany - znajdują się w potrawach mącznych, owocach, warzywach, słodyczach. Najwartościowsze są węglowodany złożone, występujące w pełnoziarnistym pieczywie i makaronie, brązowym ryżu, kaszach i warzywach. Właśnie z nich powinno pochodzić aż 60% energii.

Białko - jest w mięsie, drobiu, rybach, nabiale, warzywach strączkowych.
Powinno dostarczać ok. 10% energii. Białko jest budulcem wszystkich tkanek. Dlatego jest szczególnie potrzebne do rozwoju młodego organizmu.

Tłuszcze - występują w mięsie, rybach, drobiu, wędlinach, nabiale, olejach. Powinny dostarczać nie więcej niż 30% energii. Najzdrowsze są pochodzenia roślinnego, np. oleje i oliwa z oliwek, nie zawierają cholesterolu ani nasyconych kwasów tłuszczowych, które powodują choroby krążenia. Tłuszcze wspomagają działanie hormonów i układu nerwowego.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także