FitnessSmakołyki, które pomagają zrzucić nadmiar kilogramów

Smakołyki, które pomagają zrzucić nadmiar kilogramów

Smakołyki, które pomagają zrzucić nadmiar kilogramów
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

30.03.2016 | aktual.: 14.03.2017 12:01

Pyszne produkty, które dzięki swoim właściwościom ułatwią spadek wagi.

Nadprogramowe kilogramy to coraz częstszy problem i zazwyczaj walkę z nim podejmujemy na początku wiosny, chcąc zachwycić idealną figurą na lato. Błędem jest stosowanie głodówek i znaczne ograniczenie spożywanych kalorii, przy jednoczesnych intensywnych treningach. Długotrwałe efekty bez efektu jojo ułatwią racjonalna dieta i ćwiczenia dostosowane do własnych możliwości. A także pyszne produkty, które dzięki swoim właściwościom ułatwią spadek wagi.

Warto zacząć już od śniadania. Modną, a jednocześnie zdrową i smaczną propozycją jest owsianka. Przygotowana na wodzie, z dodatkiem sezonowych owoców, miodu i cynamonu zasyci na dłużej i ograniczy ochotę na podjadanie między posiłkami. Wszystko za sprawą zawartego w niej błonnika, który dodatkowo poprawi perystaltykę jelit. Ponadto zawarte w płatkach owsianych beta-glukany zawarte przy dłuższym spożywaniu wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu.

1 / 11

Siemię lniane

Obraz
© 123RF.COM

W tych małych ziarenkach znajdziemy dużą dawkę błonnika, który pozytywnie wpływa na proces trawienia. Siemię to także doskonałe źródło cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3. Po wchłonięciu wody pokrywają się charakterystycznym żelem, który działa w jelitach niczym miotła, wymiatając wszelkie złogi i resztki pokarmowe. Dzięki czemu poprawia się perystaltyka i unikamy zaparć. Najprościej jeść siemię w postaci papek lub dodawać je do owocowych koktajli. Warto dodać, że łyżka tych nasionek ma 37 kcal.

2 / 11

Czarna fasola

Obraz
© 123RF.COM

Podobnie jak inne rośliny strączkowe, ten rodzaj fasoli często jest niedoceniany. A szkoda, bo to cenne źródło białka, kwasu foliowego, witaminy B, magnezu oraz błonnika. Taki zestaw składników to gwarancja sprawnego funkcjonowania organizmu. Ponadto nie zawiera tłuszczów nasyconych, które są uważane za winowajców nadwagi i charakterystycznej oponki wokół pasa. Czarną fasolę warto dodać do sałatek.

3 / 11

Ziemniaki

Obraz
© WP.PL

Wbrew pozorom ziemniaki nie tuczą. Dodatkowych i często zbędnych kalorii dodają im gęste sosy czy tzw. tłuszczyk po smażeniu kotletów. Warzywo to zawiera sporo skrobi, która powoli i równomiernie rozkłada się na glukozę. To sprawia, że mamy na dłużej zapewnione źródło energii i czujemy się syci. Ziemniaki zawierają też sporo witaminy C i składników mineralnych, ale aby nie wypłukać z nich cennych składników, najlepiej do ich przygotowania użyć nakładek na garnki do gotowania na parze lub parowaru. Doskonale smakują także zapieczone wraz z ziołami.

4 / 11

Czerwona soczewica

Obraz
© 123RF.COM

Ugotowana soczewica zawiera dużą ilość błonnika, który wypełnia żołądek, dzięki czemu nie odczuwamy głodu na krótko po głównym posiłku. Badacze z Kanady badali soczewicę i inne rośliny strączkowe, a w swoich wnioskach przekonują, że spożywanie jednej porcji tego typu produktów dziennie zwiększa sytość o 1/3 w stosunku do diety ich pozbawionej. W soczewicy znajdziemy także kwas foliowy i witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowanie układu nerwowego i efektywnego procesu odchudzania.

5 / 11

Jajka

Obraz
© Shutterstock.com

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowie, nie warto rezygnować z jedzenia jajek z obawie o wysoki poziom cholesterolu. Co więcej, ugotowane na twardo mogą być sprzymierzeńcem w walce o wymarzoną figurę. W ich składzie znajdziemy fosfolipidy np. lecytynę, która korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową organizmu. Ponadto są źródłem wysokojakościowego białka, które wspomaga odchudzanie. Najlepiej zjeść jajko na śniadanie, w zestawieniu z pełnoziarnistym pieczywem i zestawem sezonowych warzyw doprawionych ziołami i jogurtem naturalnym. Taki posiłek nie tylko zaowocuje szybszym spalaniem tłuszczu, ale także zmniejszy ochotę na podjadanie między posiłkami.

6 / 11

Awokado

Obraz
© Shutterstock.com

To jeden z produktów pełnych zdrowych tłuszczów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów oraz zrzucania nadmiaru kilogramów. W awokado znajdziemy mnóstwo błonnika, który nie tylko wypełnia żołądek, ale usprawnia pracę jelit. Owoc ten nie tylko nadaje się do sałatek czy fit kanapek. Warto użyć go jako jadalnej miseczki do zapiekanego jajka czy jako składnik wegańskiego kremu czekoladowego.

7 / 11

Twarożek

Obraz
© 123RF.COM

Podobnie, jak jajka, twaróg zawiera niezbędne dla organizmu białko. Najlepiej wybierać produkt półtłusty, od zaufanego sprzedawcy. Jedzą go osoby, które regularnie uczęszczają na siłownie, bo przy małym ładunku energetycznym, zapewnia uczucie sytości i uczestniczy w budowie mięśni. Doskonale smakuje z nowalijkami i dodatkiem ziół, ale można go również podać na słodko, np. z malinami lub innymi sezonowymi owocami.

8 / 11

Maliny

Obraz
© 123RF.COM

Osoby walczące z nadwagą powinny jeść maliny, ponieważ zawierają wiele błonnika, który poprawia przemianę materii i oczyszcza układ pokarmowy. Ponadto zawierają keton malinowy, naturalny związek z grupy fenoli, spalający tłuszcz i zapobiegający jego odkładaniu. Działa podobnie jak l-karnityna, którą znajdziemy w składzie większości środków wspomagających odchudzanie.

9 / 11

Komosa ryżowa

Obraz
© Shutterstock.com

Pochodząca z Peru komosa ryżowa (quinoa), jest cennym źródłem białka, magnezu, potasu, wapnia, fosforu, manganu, witamin z grupy B oraz witaminy E. Posiłki zawierające te ziarenka sprawią, że dłużej towarzyszy nam uczucie sytości. Quinoa jest produktem niezwykle niskokalorycznym, dlatego należy ją włączyć do zdrowej diety. Poza tym dzięki zawartości saponin jej ziarna mają działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i antywirusowe. Doskonale smakuje na słodko, jak i w wytrawnych połączeniach.

10 / 11

Łosoś

Obraz
© Shutterstock.com

Łosoś zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają spalić kalorie i jednocześnie ograniczają apetyt. Poza tym, jak potwierdzają badania, obniża ryzyko chorób serca. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 likwidują stan zapalny i zwiększają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, dzięki temu przeciwdziałają miażdżycy czy zawałom serca. Łosoś jest bogatym źródłem białka, witamin A, D i E oraz minerałów: selenu, fosforu i magnezu. Warto pamiętać, aby wybierać łososia z dzikich połowów, a nie hodowanego na masową skalę. Zamiast smażyć, najlepiej zapiekać tę rybę wraz z ziołami i plasterkami cytryny.

11 / 11

Popcorn

Obraz
© 123RF.COM

A na koniec mała niespodzianka. Popcorn, który kojarzy się z pustymi kaloriami, także może wspomóc odchudzanie. Zajmuje bowiem dużo miejsca w żołądku, hamując ochotę na dodatkowe przekąski. Należy jednak ograniczyć do minimum ilość tłuszczu, na którym go przygotowujemy, nie dodawać masła czy nadmiernej ilości soli.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (6)