Wesele bez alkoholu. "Najlepiej zaskoczyć gości"
Wesele bez alkoholu nie budzi już takich kontrowersji, jak jeszcze dekadę temu. Jednak wciąż zdarzają się pytania: jaki to ma sens? Ale jeśli tak wybrali nowożeńcy, pytanie o sens powinno zejść na dalszy plan. Drinki bez alkoholu też mogą być pyszne, a kolorami, zapachem i smakiem wywoływać prawdziwy zawrót głowy.
21.07.2023 13:02
Ludzie rezygnują z podania alkoholu na weselu z różnych powodów. Być może sami nie piją, a może ulegli trendowi zdrowego życia, czy sami mają przykre lub wręcz traumatyczne doświadczenia z własnych rodzin. Powodem może być też chęć zaoszczędzenia.
- Zawsze za decyzją o tym, że wesele odbędzie się bez alkoholu stoi jakaś głęboka refleksja - twierdzi Anna Machnowska, ekspertka portalu-katalogu ślubnego PlanujemyWesele.pl - Bo to decyzja niestandardowa, narażająca na pytania, niekiedy nieprzychylne komentarze lub wręcz odmowę udziału. Ale praktyka pokazuje, że nie od alkoholu zależy, czy wesele jest udane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zbudować nastrój
Nastrój buduje się zapachem, smakiem, estetyką, oświetleniem, muzyką. Dołożenie starań do trafnego wyboru gości, znalezienia pięknej przestrzeni, zadbanie o wygodę to podstawa każdego udanego wesela. Przyzwyczajeni jednak jesteśmy do myślenia, że alkohol jest obowiązkowy, muszą być toasty i pewnien rodzaj rozluźnienia, jaki wprowadzają napoje wysokoprocentowe.
- Bardzo podobają mi się wesela, które nie są przygotowywane według utartych schematów - mówi Anna Machnowska. - Niby wszystko odbywa się tradycyjnie, ale inne są przemowy, inaczej zagospodarowana przestrzeń, goście zaskakiwani są wystrojem, przystawkami, kolorowymi powitalnymi drinkami w pięknych kieliszkach. Warto włożyć trochę wyobraźni, aby wyczarować świat inny, niż się spodziewali, aby na kilka godzin dali się porwać wspólnej zabawie w stylu, jakiego być może jeszcze nie znają - dodaje.
Zobacz także
Podać drinki jak marzenie
Bezalkoholowe drinki weselne, w zależności od pory roku, najlepiej przygotować z jak najbardziej naturalnych składników: ziół, kwiatów, na bazie miodu i naparów, obficie zdobione jadalnymi kwiatkami. Do wyboru powinny się wśród nich znaleźć i warzywne, i owocowe, wytrawne, pikantne i słodkie. Na bazie kawy. Na bazie toniku, wody gazowanej lub koli. Tak aby goście mogli wręcz buszować w smakach, jakich na co dzień nie doświadczają.
Drinki fioletowe, zielone, różowe, pomarańczowe, czerwone podane z kostkami lodu sprawią, że każdemu na sam widok poleci ślinka. Oczywiście zawsze warto mieć w zanadrzu piwo bezalkoholowe, są już niezłe wina bez procentów, napoje gazowane itp. codzienne "używki". - Ukłon w kierunku weselnych tradycjonalistów - uśmiecha się ekspertka portalu-katalogu ślubnego PlanujemyWesele.pl.
***
PlanujemyWesele to portal ślubny i katalog posiadający w swojej bazie ponad 17 tysięcy usługodawców z branży ślubno-weselnej z każdego regionu Polski. Portal to także porady ekspertów, inspiracje, reportaże ze ślubów czytelników i piękne sesje plenerowe. Każdego miesiąca PlanujemyWesele.pl inspiruje i łączy z usługodawcami ponad 140 tysięcy par młodych. W tym roku firma obchodzi swoje 14. urodziny, osiągając oglądalność serwisu na poziomie 1,5 mln odsłon.