GotowaniePrzepisyZapiekanki dla dzieci

Zapiekanki dla dzieci

Zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla dzieci i sposób na niejadka. Sprawdzi się

Zapiekanki dla dzieci
Patrycja

09.06.2011 | aktual.: 10.06.2011 01:10

zarówno jako danie obiadowe, jak i kolacja dla dzieci. Maluszki chętnie

przyłączą się do wspólnego gotowania. Skomponowana z mięsa, warzyw, owoców i

sera dostarczy witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Jak

przyrządzić zapiekanki dla dzieci?

Zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla dzieci i sposób na niejadka. Sprawdzi się

zarówno jako danie obiadowe, jak i kolacja dla dzieci. Maluszki chętnie

przyłączą się do wspólnego gotowania. Skomponowana z mięsa, warzyw, owoców i

sera dostarczy witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Jak

przyrządzić zapiekanki dla dzieci?

Zalety zapiekanek

dziecka to prawdziwy rarytas. Nie wiadomo w czym tkwi sekret tej,

wydawałoby się, banalnej potrawy. Dzieci wprost uwielbiają zapiekanki! A może

to kwestia częstotliwości jej spożywania? Jeśli na co dzień przyrządzasz

dzieciom typowy obiad – ziemniaki, kotlet i surówka, czas na odmianę. Zafunduj

maluszkom pyszną zapiekankę. Nie napracujesz się przy niej, a dzieciaki z

pewnością szybko ją pochłoną i będą prosić o dokładkę. Poza tym, gdy nie zjedzą

całej na raz, bez problemu odgrzejesz ją na kolację.

Zapiekankę możesz przyrządzić z czym tylko zechcesz. Znakomicie

smakuje na słodko, słono czy na ostro. Z wczorajszego obiadu został makaron?

Nie wyrzucaj go tylko zapiecz z żółtym serem i warzywami, a otrzymasz smaczną zapiekankę

z makaronu. Nie myśl tylko, że zapiekanka to mało wartościowa potrawa „z

resztek”. Dodaj do zapiekanki warzywa, których dzieci nie lubią – ukryj je pod

ziemniakami lub makaronem. Zdziwisz się, jak łatwo można przemycić do diety

dziecka cenne składniki odżywcze. Na co dzień malec nie chce jeść owoców?

Przyrządź mu zapiekankę z ryżem i malinami, polaną bitą śmietaną. Z pewnością

spałaszuje kawałek. Malec gardzi rybami? Rozdrobnione znikną w gęstwinie warzyw

i ryżu.

Pieczenie to zdrowy sposób przyrządzania potraw. Wprawdzie

pod wpływem wysokiej temperatury ulatnia się część składników odżywczych, ale

za to zapiekanka to potrawa bez tłuszczu.

Wystarczy wrzucić składniki do naczynia żaroodpornego. Nie potrafisz gotować?

Nic nie szkodzi. Zapiekanka jest mało wymagająca, wystarczy wrzucić rożne

składniki i pod koniec pieczenia posypać je serem (sera nie powinno się piec zbyt

długo, gdyż po pewnym czasie zawarte w nim białko ścina się mocno i staje się ciężkostrawne).

Przepisy na zapiekanki

Dla dzieci powyżej 1. roku życia (uwaga na alergeny –

zapiekanka zawiera gluten, jaja kurze, pomidory)

Składniki: makaron rurki (ok. 20 dag), puszka kukurydzy,

0,5kg mięsa mielonego lub piersi z kurczaka, łyżka koncentratu pomidorowego,

cebula, 2 jajka, ½ szklanki mleka modyfikowanego, starty żółty ser, sól i

pieprz do smaku.

Sposób przyrządzenia: Ugotuj makaron na półtwardo. Cebulkę

pokrój w piórka i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj mięsko. Gdy będzie prawie

gotowe dodaj koncentrat. Jajka roztrzep i połącz mlekiem, dodaj przyprawy. Makaron

wymieszaj z kukurydzą i roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Układaj składniki warstwami

w naczyniu żaroodpornym – najpierw ½ makaronu, następnie mięsko i kolejna

porcja makaronu. Wstaw zapiekankę do piekarnika na ok. 30 minut. Pod koniec

pieczenia posyp ją żółtym serem.

Zapiekanka z brokułów

Dla dzieci powyżej 1. roku życia (niewskazana dla dzieci

uczulonych na jaja kurze)

Składniki: duży brokuł, 10 dag żółtego sera, 0,25 l mleka

modyfikowanego, 2 jaja, 2 łyżeczki cukru, sól.

Sposób przyrządzenia: Brokuł podziel na różyczki i wrzuć na

wrzątek na 8 minut. Po ugotowaniu odcedź i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Jajka

roztrzep i dodaj do nich mleko i cukier. Polej mieszanką różyczki. Wstaw do

piekarnika na 20 minut. Następnie wyciągnij, posyp żółtym serem i piecz jeszcze

5 minut.

Zapiekanka z bagietki

Nie ma nic prostszego niż zapiekanka z bagietki lub zwykłej

bułki. Pieczywo rozkrajasz, smarujesz masłem i układasz na nim to, co lubi

dziecko. Chuda wędlinka i żółty ser to typowe składniki. Pieczarki podawaj

tylko starszym dzieciom. Możesz dodać pomidora, czerwoną paprykę, cebulkę itp.

Zapiekankę piecz do czasu rozpuszczenia się sera.