15 października. Międzynarodowy Dzień Owoców i Warzyw

15 października. Międzynarodowy Dzień Owoców i Warzyw

15 października. Międzynarodowy Dzień Owoców i Warzyw
Źródło zdjęć: © materiały partnera | Copyright: George Dolgikh
oprac. KOL
01.10.2021 15:21, aktualizacja: 14.10.2021 15:20

146 kilogramów. Tyle wynosi minimalna ilość warzyw i owoców, jaką dorosły człowiek powinien zjadać w ciągu całego roku. Brzmi groźnie? Niekoniecznie, bo to oznacza zaledwie 400 g warzyw i owoców dziennie.

Co jeść, żeby czuć się dobrze? Które produkty wspierają zdrowie i odporność? Odpowiedź dietetyków na oba te pytania brzmi: warzywa i owoce w każdej postaci – surowej, gotowanej, w formie soku, musu, pasty czy mrożonek.

Co kto lubi! 15 października, czyli Międzynarodowy Dzień Owoców i Warzyw, ustanowiony przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa) to najlepszy moment, by o warzywach i owocach i ich znaczeniu w naszej diecie porozmawiać i posłuchać.

Źródło artykułu:WP Kobieta