Ciasto marchewkowe fit. Jak zrobić zdrowy i wartościowy deser dla całej rodziny?
Ciasto marchewkowe fit należy do grona jednego z najpopularniejszych, a przy tym zdrowych deserów. W końcu jego głównym składnikiem jest marchewka, natomiast pozostałe dodatki można w przeróżny sposób modyfikować. Każdy wariant jest równie pożywny i smaczny, dlatego warto pomyśleć o zmianie przy codziennych deserach.
18.09.2020 | aktual.: 01.03.2022 13:54
Przy cieście marchewkowym fit bardzo ważną sprawą okazuje się dobranie głównego składnika oraz przypraw, które decydują o smaku. Nie musisz korzystać ze zbyt dużej ilości cukru, ponieważ sama marchewka jest już słodka. Jeśli jesteś łasuchem i lubisz domowe desery, koniecznie wypróbuj ciasta marchewkowego fit.
Ciasto marchewkowe fit – ciekawe patenty
Chcąc osiągnąć najbardziej wilgotne ciasto marchewkowe fit koniecznie wybieraj świeże warzywo, które zetrzesz na tarce o dużych oczkach. Pamiętaj, aby mąka, cukier i pozostałe suche dodatki przesiać, a dopiero potem wymieszaj je z płynnymi składnikami. Do ciasta marchewkowego możesz również ubić białka, dzięki czemu wypiek będzie puszysty. Nie musisz do marchewki dodawać zbyt dużej porcji cukru, ale warto wykorzystać cukier kokosowy lub daktyle. Doskonałym pomysłem jest zastosowanie przypraw korzennych, dzięki czemu podbijesz smak ciasta marchewkowego fit.
Ciasto marchewkowe fit – kwestia składników
Marchewka okazuje się cennym źródłem witamin z grupy B, witaminę A, C, E i K, stanowi także źródło błonnika oraz minerałów. W przepisie fit dużą rolę odgrywa także wybór mąki – możesz postawić na klasyczną pszenną albo pełnoziarnistą (w szczególności gryczaną/orkiszową). Często wykorzystywany jest olej rzepakowy, ale wersja dietetyczna przyjmuje stopiony olej kokosowy – wybór zależy od ciebie.
Ciasto marchewkowe fit – sprawdzony przepis
Składniki:
- 3-4 duże marchewki;
- 1,5 szklanki płatków owsianych;
- 3 jajka;
- 3 łyżki miodu;
- 2 łyżki oleju rzepakowego/kokosowego;
- 1 łyżka przyprawy do piernika;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1 łyżeczka imbiru;
- ulubione orzechy;
- szczypta soli.
Składniki na krem:
- 25 dag serka śmietankowego;
- pomarańcza;
- 1 łyżka miodu;
- odrobina soku z cytryny;
- pokruszone orzechy.
Przygotowanie:
- Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Dodaj żółtka, olej i miód, po czym wszystko wymieszaj.
- Zblenduj płatki owsiane, aby zyskać mączkę, do której możesz dodać wszystkie suche składniki, łącznie z przyprawą i proszkiem do pieczenia.
- Następnie suche składniki połącz z mokrymi do osiągnięcia jednolitej masy.
- Ubij na sztywną pianę białka, a pod koniec dodaj sól.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia albo natłuść i posyp bułką tartą.
- Przelej masę do tortownicy i piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym w 160°C.
- Serek wymieszaj z łyżką miodu i odrobiną soku z cytryny.
- Gotowy krem pozostaw w lodówce, a w tym czasie obierz pomarańczę i pokrój na grubsze plastry.
- Na lekko posmarowanej tłuszczem patelni ułóż pomarańczę i podsmaż, skrapiając owoc miodem.
- Na gotowym cieście marchewkowym fit rozłóż pomarańczę i przykryj kremem oraz posyp orzechami.