FitnessFit obiad - jedz i nie tyj! Przepisy na dietetyczne obiady

Fit obiad - jedz i nie tyj! Przepisy na dietetyczne obiady

Fit obiad - jedz i nie tyj! Przepisy na dietetyczne obiady
Źródło zdjęć: © Instagram.com | micailita
Agnieszka Krasa
17.09.2018 14:45, aktualizacja: 29.11.2018 15:50

Fit obiad może być smaczny i zdrowy. Wypróbuj dietetyczne przepisy na obiad: zupę warzywną z selera, pożywną sałatkę i pełnoziarnisty makaron.

Fit obiad: zupa z selera

Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez domowej zupy, na diecie nie musisz z niej rezygnować, tylko ją odchudzić. Do jej przygotowania nie używaj tłustego mięsa, do zabielania śmietany i odpuść sobie dodatek ziemniaków. Fit obiad gotowy.

Składniki:

Przygotowanie:

  • Umyj porządnie warzywa.
  • Ugotuj włoszczyznę w litrze wrzątku na średnim ogniu przez 45 minut.
  • Obierz selera i pokrój w drobną kostkę.
  • Pory, marchew, cebulę pokrój drobno.
  • Smaż na rozgrzanym oleju selera i marchew, po 5 minutach dorzuć pory, po kolejnych 5 cebulę i cały czas mieszaj, w razie potrzeby dolewając stopniowo wody na patelnię.
  • Gdy cebula się zezłoci, dodaj czosnek i smaż ok. 1 minuty, po czym wyłącz gaz pod patelnią.
  • Wyrzuć włoszczyznę z garnka, przełóż tam zawartość patelni i zagotuj.
  • Dopraw do smaku i gotuj przez 10 minut.
  • Dodaj jogurt naturalny, zmiksuj i podawaj zupę posypaną świeżymi ziołami.

Fit obiad: sałatka z fasolą

Zdrowa sałatka minimum raz dziennie pomoże utrzymać efekty diety. A dodatkowo dzięki dobrze dobranym składnikom naprawdę się najesz. Takie dania fit można jeść codziennie!

Składniki:

Przygotowanie:

  • Sałaty opłucz i osusz.
  • Odsącz fasolę.
  • Obierz i pokrój w pióra cebulę.
  • Składniki na sałatkę połącz w dużej misce, dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą, obficie posyp świeżymi ziołami.

Fit obiad: szybki makaron z awokado

Niskokaloryczny obiad i makaron? To może iść w parze. Fani włoskiej kuchni z pewnością polubią fit obiad na bazie pełnoziarnistego makaronu.

Składniki:

  • 125 g pełnoziarnistego makaronu.
  • 1 dojrzałe awokado.
  • Pół cytryny.
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałów.
  • Pół pęczka świeżego koperku.
  • Szczypta soli.

Przygotowanie:

  • Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu i odcedź go.
  • Przekrój awokado na pół, usuń pestkę, wyjmij miąższ łyżką do miseczki i rozdrobnij go.
  • Włóż do garnka po gotowaniu awokado i makaron, wciśnij sok z umytej cytryny i mieszając, podgrzewaj danie przez 2-3 minuty.
  • Podawaj fit obiad posypany obficie świeżym koperkiem i płatkami migdałów ze szczyptą soli do smaku.